La lectura estratègica col·laborativa/CSR



La lectura estratègica col·laborativa (CSR) ensenya als estudiants a utilitzar estratègies de comprensió mentre treballen de manera cooperativa. Les estratègies dels estudiants inclouen la previsualització del text; donar comentaris continuats decidint "clic" (ho entenc) o "clunk" (no ho entenc) al final de cada paràgraf; “aconseguir l'essència” de les parts més importants del text; i "embolcallar" les idees clau. Descobrir com es pot ajudar als estudiants de nivells de rendiment mixts a aplicar estratègies de comprensió mentre llegeixen el text de l'àrea de contingut en grups reduïts.

csr_06_LINK_learningLog.pdf
csr_04_LINK_learningLog (1).pdf
HO-3.6D.pdf

Inicialment, el professor presenta les estratègies (visualització prèvia, "click i clunk", obtenció de l'essència i tancament) a tota la classe utilitzant modelatge, jocs de rols i pensament del professor en veu alta. Després que els estudiants hagin desenvolupat la competència en l'aplicació de les estratègies a través d'activitats facilitades pel professor, el professor els demana que formin grups heterogenis, on cada alumne exerceix un paper definit a mesura que els estudiants implementen les estratègies de manera col·laborativa.

Tot i que la CSR es va dissenyar per utilitzar-se amb text expositiu, també es pot utilitzar amb text narratiu.

Els objectius de la CSR són millorar la comprensió lectora i augmentar l'aprenentatge conceptual de manera que maximitzin la implicació dels estudiants. 

LES QUATRE ESTRATÈGIES DE COMPRENSIÓ

En els següents apartats oferim una visió general de com ensenyar cadascuna de les estratègies:

Estratègia 1: Vista prèvia

Els estudiants previsualitzen el fragment sencer abans de llegir cada secció. Els objectius de la previsualització són: 

(a) que els estudiants aprenguin tant com puguin sobre el passatge en un breu període de temps (2-3 minuts), 

(b) activar els seus coneixements previs sobre el tema i, 

(c) ajudar-los a fer prediccions sobre el que aprendran. 

La previsualització serveix per motivar l'interès dels estudiants pel tema i per implicar-los en la lectura activa des del principi.

Presentar la visualització prèvia als estudiants preguntant-los si alguna vegada han anat al cinema i han vist previsualitzacions. Demana als estudiants que t'expliquen què aprenen de les previsualitzacions fent preguntes com les següents:

Saps qui sortirà a la pel·lícula?

Saps en quin període històric tindrà lloc la pel·lícula?

Saps si et pot agradar o no la pel·lícula?

Tens preguntes sobre què més t'agradaria saber de la pel·lícula?

Quan es previsualitza abans de llegir, s’han de mirar els encapçalaments; paraules en negreta o subratllades; i imatges, taules, gràfics i altra informació clau per ajudar-los a fer dues coses: 

(a) fer una pluja d'idees sobre el que saben sobre el tema i, 

(b) predir què aprendran sobre el tema. 

De la mateixa manera que en veure una vista prèvia d'una pel·lícula, els estudiants tenen un temps mínim per generar les seves idees i discutir els seus coneixements i prediccions.

Estratègia 2: Fes click i clunk

Els estudiants fan “click i clunk” mentre llegeixen cada secció del fragment. L'objectiu de fer “click” i cliquejar és ensenyar als estudiants a controlar la seva comprensió lectora i a identificar quan tenen fallades en la comprensió. Els “clicks” fan referència a parts del text que tenen sentit per al lector. La comprensió fa “click” al seu lloc a mesura que el lector avança sense problemes pel text. Quan un estudiant arriba a una paraula, concepte o idea que no té sentit, "Clunk": la comprensió es trenca. Per exemple, quan els alumnes no saben el significat d'una paraula, es tracta d'un “clunk”.

Molts estudiants amb problemes de lectura i aprenentatge no controlen la seva comprensió quan llegeixen. El fet de fer “click i clunk” està dissenyat per ensenyar als estudiants a prestar atenció quan entenen -o no entenen- el que llegeixen o el que se'ls llegeix. El professor pregunta: “Tot fa clic?" Els estudiants saben que se'ls farà aquesta pregunta i estan alerta per identificar els problemes durant la lectura.

Després que els estudiants identifiquin els “clunks”, la classe utilitza estratègies de reparar la comprensió per esbrinar els “clunks”. Hi ha diferents "targetes clunk" que ajuden a recordar les diverses estratègies de reparació. A cadascuna de les cartes de “clunk” s'imprimeix una estratègia diferent per esbrinar una paraula, concepte o idea de clunk:

Estratègia 3: Aconseguiu l'essència

Els estudiants aprenen a "entendre l'essencial" identificant la idea més important en una secció de text (normalment un paràgraf). L'objectiu d'aconseguir l'essencial és ensenyar als estudiants a tornar a dir amb les seves pròpies paraules el punt més important per assegurar-se que han entès el que han llegit. Aquesta estratègia pot millorar la comprensió i la memòria dels alumnes del que han après.

Quan s’ensenya a "entendre l'essencial", han d’identificar la persona, el lloc o la cosa més important del paràgraf que acaben de llegir. A continuació, han d’explicar amb les seves pròpies paraules la idea més important sobre la persona, el lloc o la cosa. Ensenyar-los a proporcionar l'essencial amb el menor nombre de paraules possible i transmetre el màxim significat, deixant de banda els detalls.

Estratègia 4: Conclusió

Els estudiants aprenen a concloure formulant preguntes i respostes sobre el que han après i revisant les idees clau. Els objectius són millorar el coneixement, la comprensió i la memòria dels alumnes del que es va llegir.

Els alumnes generen preguntes que pregunten sobre informació important del fragment que acaben de llegir. La millor manera d'ensenyar la conclusió és dir als estudiants que utilitzin els següents iniciadors de preguntes per començar les seves preguntes: qui, què, quan, on, per què i com (les 5 W i una H). Tiffany Royal diu que cada pregunta es pot convertir en una pregunta encara millor amb l'addició de la frase: "Per què creus això?"

ROLS DEL GRUP D'APRENENTATGE COOPERATIU

Els rols dels alumnes

Els rols dels estudiants són un aspecte important de la CSR, l'aprenentatge cooperatiu sembla funcionar millor quan a tots els membres del grup se'ls ha assignat una tasca significativa. Els rols s'han d'anar rotant periòdicament perquè els estudiants puguin experimentar una varietat de rols i perquè tothom faci un torn de líder. Els estudiants poden exercir més d'una funció alhora, si cal. Els rols possibles inclouen els següents:

Líder

Aquest alumne lidera el grup en la implementació de la CSR dient què llegir a continuació i quina estratègia aplicar. El líder demana ajuda al professor, si és necessari.

Expert en “click i clunk

Aquest estudiant fa servir cartes de “clunk” per recordar al grup els passos a seguir quan intenta esbrinar una paraula o concepte difícil.

Locutor

Aquest alumne fa una crida a diferents membres del grup per llegir o compartir una idea. Ell o ella s'assegura que tothom participi i només una persona parli alhora.

Encoratjador

Aquest alumne mira el grup i dóna comentaris. Ell o ella busca comportaments per lloar. L'estudiant anima a tots els membres del grup a participar en la discussió i ajudar-se mútuament. Avalua com de bé ha treballat el grup i fa suggeriments de millora.

Periodista

Durant la posada en comú de tota la classe, aquest alumne informa de les idees principals que ha après el grup i comparteix una pregunta preferida que ha generat el grup.

Guardador del temps

Aquest estudiant estableix el temporitzador per a cada part de la CSR i informa al grup quan és el moment de seguir endavant (el professor pot fer-ho en comptes dels estudiants).

csr_11_LINK_clueCards.pdf

Materials per a la CSR

Aquest podria ser un exemple


Abans de llegir 

PREVI

S: Sabem que el tema d'avui és _____________.

S: Fem una pluja d'idees i escrivim tot el que ja sabem sobre el tema 

S: El locutor,  demana al grup que comparteixin les seves millors idees.

S: Ara, s’escriu tot el que creiem que podríem aprendre de la lectura avui.

S: El locutor, demana al grup que comparteixin les seves millors idees.

Durant la lectura 

LLEGIR

 S: A qui li agradaria llegir la següent secció? (El locutor, demana al grup que llegeixin)

CLICK I CLUNK

S: Tothom ha entès el que hem llegit? Escriviu els vostres clunks. (Expert en click i clunk)

S: (Si algú té un “clunk”): el locutor, demana que l’expert en clunk ajudi.

OBTENIR L'ESSENCIAL:

S: Quina és la idea més important que hem après sobre el tema fins ara? Tothom pensa en l'essència.

S: Ara cadascú del grup dirà l'essencial amb les seves pròpies paraules. (el presentador, demana compartir al grup la seva resposta).

Després de llegir

EMBOLCALLAR

S: Ara, pensar en algunes preguntes per comprovar si realment s’entén el que es llegeix. Tothom escriu les preguntes Recordar començar les  preguntes amb qui, quan, què, on, per què o com.

S: El presentador, demana a la gent per compartir les seves millors preguntes.

S: S’anoten tantes afirmacions com puguem sobre el que hem après.

FELICITATS I SUGGERIMENTS:

S: L'encoratjador ha estat observant amb atenció i ara ens dirà dues coses que hem fet molt bé com a grup avui.

S: Hi ha alguna cosa que ens ajudi a fer-ho encara millor la propera vegada?

Registres d'aprenentatge de CSR

Es pot crear un registre d'aprenentatge diferent per a cada unitat d'estudis socials o ciències; aquests registres proporcionen documentació escrita de l'aprenentatge i es converteixen en excel·lents guies d'estudi. 

Materials de lectura

La CSR es va dissenyar principalment per utilitzar-se amb text expositiu que es troba en estudis socials i altres llibres de text d'àrea de contingut, però també es pot utilitzar amb text narratiu. Aquest material es caracteritza pel següent:

Temporitzador

Un temporitzador és opcional per a no quedar-se encallats excessivament amb cap estratègia o pas en el procés de CSR. Es recomana utilitzar aquest procediment com a mínim durant els primers dies que els estudiants treballin junts en grup perquè puguin entendre com funciona el procés. 

Activitats de seguiment

Es poden utilitzar moltes activitats per reforçar el vocabulari clau i les idees importants. Per exemple, un grup podria preparar un mapa semàntic; un altre grup, els dispositius mnemotècnics; un altre, "Clunk Concentration"; un altre, un diagrama de Venn; i un altre, imatges temàtiques. Els alumnes també poden preparar jocs i activitats com a deures.