COMPRENSIÓ LECTORA

Part de la informació s'ha extret de: L’optimització de l’ús explícit i sistemàtic de les estratègies d’aprenentatge en la competència lingüística a l’Educació Primària.

La comprensió és l'objectiu de l'ensenyament de la lectura. Aquesta comprensió és la interacció de les idees que ha escrit l'autor i que conjuntament amb els fons de coneixement que té el lector fan que aquella lectura tingui un significat. Per tant, la lectura no és només el que explica el text sinó la creació del significat.

Avui en dia es parla molt de la metacognició, podem dir que és "pensar sobre el que penso", és a dir quan un lector pot aclarir el seu propòsit per a la lectura, pot ajustar els problemes de comprensió o pot comprovar-la quan llegeix.

Hi ha tres factors que influeixen en la comprensió:

el lector ... els coneixements bàsics que el lector porta a les influències del procés de lectura de com ell o ella entén el text, així com les estratègies que ell o ella sap utilitzar en llegir

el text ... les idees de l'autor, les paraules que l'autor utilitza per expressar aquestes idees, i com s'organitzen les idees i presentat influències comprensió

el propòsit ... el lector ha de variar la forma en què ell o ella llegeix segons el propòsit (una recepta contra una carta amistosa,vs una novel·la)

Si ens preguntem el per què hem de fixar-nos en l'aprenentatge de la comprensió lectora... 

De vegades es tendeix a pensar que llegir és igual a descodificar correctament. Quan es diu " aquest alumne llegeix bé.." és imprescindible tenir en compte "comprendre el que estan llegint" perquè llegir té molts components que incideixen apart de la precisió en la decodificació, com la prosòdia (ritme, entonació, expressió correcta...). La comprensió és l'altra peça. Per tenir una bona fluïdesa lectora els lectors també han de ser capaços d' entendre, pensar i manipular el text que estan llegint.

Segurament, hi ha alguna cosa que no entendrem. Fins i tot els lectors experts es troben amb paraules, frases, fragments del text que no entenen. Si no s'ajuda als lectors amb estratègies que puguin utilitzar quan el text és difícil segurament no sabran com abordar el problema.Els alumnes que tenen una bona comprensió lectora, saben quan entenen el que llegeixen i quan no ho fan. Utilitzen diferents estratègies per solucionar aquests problemes a mesura que van llegint i sovint ho fan de manera inconscient. Quan s’ensenya a l’alumne a que controli la seva comprensió,fa un gran avanç en la lectura perquè:

Pren consciència del que entén i del que no entén

Sap identificar el que no entén ( si és una paraula, un paràgraf..., quina és la dificultat)

Pot utilitzar estratègies adequades per resoldre cadascun dels problemes.

La gran majoria d'estudis (Nell K. o Duke i P. David Pearson 2002), prenen com a base el comportament que tenen els bons lectors:

Per avançar realment en la lectura s'ha de donar una bona instrucció en l'ús d’estratègies lectores però amb això no n'hi ha prou ja que cal:

Paris, Wasik i Turner (1991), donen sis raons per les quals adquirir una competència estratègica en comprensió lectora es rellevant per a l’educació:

Per Palincsar i Brown (1997), un bon lector és una persona que té un repertori d’estratègies cognitives i que és capaç d’utilitzar de manera flexible durant la lectura. Segons ells el coneixement metacognitiu permet al lector seleccionar, utilitzar, controlar i avaluar l’ús d’estratègies lectores. Al parlar de quines estratègies lectores són necessàries, cal reflexionar sobre les aportacions que fan:

Una forma d’organitzar les estratègies de comprensió lectora és segons la dimensió temporal del procés on cadascun dels quals requerirà d’estratègies diferents: abans, durant i després de la lectura.

Tenint en compte aquest criteri, hi ha diferents autors que han fet les seves aportacions com Schmitt& Bauman, Block & Pressley o Solé. Serra i Oller (2001) fan un llistat de les estratègies més comunes que es produeixen abans, durant i després de la lectura:

Duffy (2002), a Calero (2013), identifica els coneixements essencials que ha de construir el lector, en tot procediment efectiu d’ensenyament directa i explícita d’aquestes estratègies: