>>>Twilight:2000

>>>Línia de temps alternativa: 2002

Soldat georgià mort als afores de Pasanauri, 17 de març. La rapidesa de l'ofensiva soviètica impedeix el replegament de l'exèrcit georgià, que es desintegra després de dues intenses setmanes de combats, deixant Tbilisi virtualment indefensa.

Un blindat polonès Leopard 2 A4 del 2n Batalló, 10a Brigada de Cavalleria, pren posicions per cobrir el replegament de l'11a Divisió, prop de la ciutat bielorussa de Hrodna, a 15 km de la frontera polonesa, el 24 de maig.

Només amb la instrucció més bàsica, milers de joves reclutes soviètics seran utilitzats com a carn de canó a Ucraïna i Romania, alliberant les tropes més preparades per ser destinades a Bielorússia i Polònia.

Al Caucas, amb l'arribada de la primavera, els soviètics reprenen les seves accions de contra-insurgència contra la guerrilla txetxena, després d’haver rebut un important contingent de tropes de reforç. L’acció soviètica esdevé sagnant i tots els indicis apunten a uns nivells de crueltat sense precedents. Així i tot, l’èxit de les operacions és gairebé absolut i, en tres setmanes, els principals dels focus de resistència són eliminats. Els diversos grups paramilitars txetxens han quedat pràcticament destruïts. Aquells qui han optat per la rendició són enviats a Sibèria mentre que molts altres passen la frontera, buscant refugi a la República de Geòrgia. El dia 5 de març, esgrimint aquest fet com a justificació, Moscou declara la guerra als georgians i posa en marxa la invasió del petit país. L'aclaparadora ofensiva llampec sotmet ràpidament la totalitat de Geòrgia, esmicolant el seu exèrcit, que deposa les armes després d’haver patit pèrdues espaordidores.

A l’Europa Oriental, l'OTAN llença una important ofensiva, aconseguint una penetració en profunditat a Bielorússia. A començaments del mes d'abril, Minsk, la capital bielorussa, es troba dins l'abast de l'artilleria. Però més al nord, l’ofensiva no assoleix l’objectiu de tallar la línia de subministraments marítima que proveeix Kaliningrad, on les forces soviètiques es fan fermes. En poc temps, la ciutat es convertirà en una crucial falca al flanc esquerre de l'avanç de l’OTAN. A mesura que es va acostant l’estiu, l’ofensiva guanya impuls, però el dia 17 de maig s’enfronta a un poderós contraatac de l’exèrcit soviètic, que ha pres el control de Letònia i Lituània sense cap avís preliminar. En una setmana, les forces soviètiques avancen pel nord-est de Polònia mentre les unitats occidentals comencen a retrocedir. L'ordenat replegament de l’OTAN és tot un èxit en contrarestar les intencions soviètiques, però obliga als comandaments aliats a enfrontar-se decisions difícils, com la retirada d'unitats del front meridional. La República Txeca, que pràcticament ha lluitat en solitari durant mesos, veu l’oportunitat de trencar l’estancament i llança la seva pròpia ofensiva, penetrant pel flanc sud de l’OTAN a mitjan mes de juny. Amb l’arribada de la tardor, elements d’avantguarda txecs i soviètics s’aproximen perillosament a la frontera entre Alemanya i Polònia, mentre es tanca el cercle sobre Varsòvia i els soldats i els civils polonesos dins la ciutat es preparen per afrontar un setge imminent.

A Romania el govern emet una nova llei en què prohibeix que la Unió Democràtica d’Hongaresos a Romania prengui part en l’escena política del país. A Transsilvània es produeixen manifestacions contra el govern per part de la comunitat magiar (d’origen ètnic hongarès) i la posterior actuació de la policia romanesa causa algunes morts. Hongria protesta contra el tractament que han rebut els magiars i, quan la policia romanesa obre foc i mata un home que tractava de travessar la frontera amb Hongria, suspèn les relacions diplomàtiques. Romania protesta argumentant que la víctima era un contrabandista que proveïa d’armes a grups il·legals antigovernamentals. Tres dies després es produeix una important explosió a l’estació de ferrocarril romanesa de Cluj i la policia començar a practicar detencions massives de ciutadans magiars arreu del país. En alguns casos, aquestes batudes policials topen amb resistència armada. La setmana següent, un moviment secessionista magiar declara la seva independència. Mentre la resta de tropes romaneses disponibles dins del seu propi territori es mouen cap al nord per esclafar la rebel·lió, el govern Hongarès reitera les seves protestes i, quan aquestes són ignorades, declara la guerra. El conflicte es mantindrà localitzat gràcies al fet que les tropes hongareses poden dominar amb facilitat les exigües forces amb què compten els romanesos dins les seves fronteres. Bucarest s’adona de la seva incapacitat per fer front a una nova amenaça i dues setmanes després se signa un alto el foc, on s'acorda que les tropes hongareses es faran càrrec de la regió secessionista magiar com a forces de pacificació.

Mentre aquest conflicte sembla apaivagar-se, els fronts de Romania i Ucraïna han entrat en una fase de guerra de desgast que finalitza a començaments d’estiu amb l’arribada de més divisions soviètiques. Aquestes unitats, en bona part desplaçant-se a peu i equipades amb un aiguabarreig de tancs i transports de tropes blindats totalment obsolets, es troben formades per reclutes que han rebut només l’entrenament essencial. Tot i el superior nivell d’experiència de les tropes Romaneses i Ucraïneses, la diferència numèrica a favor dels soviètics acaba decantant la balança. Amb la resta de l’OTAN retirant-se a Polònia i els soviètics dominant el cel i les aigües del Mar Negre, Bucarest i Ploesti cauen el 3 d’agost i l’exèrcit ucraïnès ha perdut el control sobre el 80% del seu territori. Romania i Ucraïna, aïllades i exhaustes, no veuen altra solució que la rendició. Algunes unitats encara refusaran entregar les armes i formaran el nucli futur d’una sòlida guerrilla. En qualsevol cas, amb el col·lapse d'aquest front, més unitats soviètiques queden lliures per ser redirigides cap a qualsevol dels altres teatres d'operacions.

Aquesta gran victòria també permet que les forces búlgares i sèrbies puguin concentrar plenament els seus esforços al front dels Balcans. A principis de tardor, la pressió a què es troben sotmesos els exèrcits de Bòsnia, Croàcia i Grècia, s’ha incrementat notablement. En aquest context, Atenes i l’OTAN acusen Turquia de ser culpable de la situació. A tota Europa, però especialment a Alemanya, proliferen les demostracions públiques de caràcter antiturc. En aquest país, centenars de turcs són assassinats i molts altres enviats a camps d’internament, malgrat les crides a la moderació del que queda de la comunitat internacional, incloent-hi alguns membres de la mateixa OTAN. Aviat, la postura neutral de Padània també és objectiu de crítiques i el 10 de novembre diversos ciutadans d’aquest país residents a Alemanya són arrestats i enviats igualment a camps d’internament. Dues setmanes després, Turquia i Padània signen un tractat de defensa. L’1 de desembre, la Guàrdia Nacional Xipriota obre foc contra posicions ocupades pels turcs i Grècia intervé gairebé immediatament, enviant-hi tropes i subministraments. Mentre el conflicte entre Atenes i Ankara amenaça de guanyar intensitat, Armènia fa costat a Grècia, atacant l’est de Turquia i subministrant armes als grups kurds. Les flotes de Turquia i Grècia s'afegeixen a la lluita i, tot i que les pèrdues sofertes per tots dos bàndols són importants, els turcs aconsegueixen la victòria. Padània dona suport a Ankara quan els turcs declaren que l’Egeu quedarà tancat a la navegació internacional i promet intervenir en favor de Turquia si l’OTAN intenta decantar la balança a favor dels grecs. Tot i això, l’OTAN no ha mostrat cap mena d’intenció veure’s implicada en aquest nou conflicte.

Més al nord, a finals de primavera, la flota de l’atlàntic de l’OTAN ja ha acabat amb la majoria de navilis soviètics, de superfície i submarins, que estaven actuant contra els seus combois. Els portaavions d’atac i els creuers llançamíssils es mouen de nou, aquest cop cap a aigües més septentrionals, amb la intenció d’eliminar de manera definitiva l’amenaça dels darrers vaixells russos supervivents. La flota de l’OTAN no obté l'èxit que esperava contra aquests objectius esmunyedissos que declinen el combat i amb les forces terrestres en retirada en tots els fronts, es decideix un canvi de tàctica. Segons el nou pla, les unitats terrestres de l’OTAN a Noruega intentaran un ràpid moviment de flanqueig pel nord de Finlàndia mentre la flota de l’atlàntic s’aproximarà a Murmansk i Severomorsk, sotmetent aquestes dues bases de la marina soviètica a un bombardeig massiu. Aquests moviments han de ser duts a terme simultàniament amb una nova ofensiva a territori polonès. El 7 de juliol s’inicien els moviments terrestres, al mateix temps que el contingent naval s’està aproximant a la Península de Kola.

Els estrategs de l’OTAN confiaven que Finlàndia, com a molt, oposaria només una resistència simbòlica a la violació del seu territori. Però en lloc d’això, l’exèrcit finès lluita amb tenacitat i destresa, aturant l'esperat moviment de flanqueig. Al mar, els plans es desenvolupen encara pitjor. El que resta de la Flota Soviètics del Nord, recolzada per l’aviació terrestre i per embarcacions de defensa costanera equipades amb míssils, delmen la flota de l’OTAN. A mitjan mes de juliol, el que havien estat les dues flotes més poderoses del món s’acaben d’esmicolar l’una contra l’altre. La lluita al nord perd intensitat gradualment. Seguint aquesta progressió, les unitats soviètiques són transferides a Bielorússia.

Malgrat que, estrictament parlant, no es tracta d’una derrota, la pèrdua de tres portaavions més suposa un cop important a la confiança que el ciutadà americà havia dipositat en la seva marina. Aquest fet, combinat amb les notícies que l’Iraq xiïta i l’Iran decideixen prohibir les exportacions de petroli a Occident, acaba desencadenant una onada de pànic entre la població dels Estats Units. El Pentàgon, que jugava feia temps amb la idea d’obrir un segon front, aprofita l’oportunitat i acusa els Mullahs de l’Iran de tenir la intenció de voler incorporar-se al Pacte de Shangai i envaïr l’Aràbia Saudita. Malgrat que Iran i Iraq neguen categòricament aquestes acusacions, es forma una coalició que inclou França, Regne Unit, Estats Units i vuit països Àrabs (Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita, els Emirats Àrabs, Bahrain, Egipte i Jordània). El 2 de setembre, mentre s’hi uneixen els sunnites iraquians, comença l’ofensiva. Mentre es lluita aferrissadament als suburbis de Bagdad, Síria decideix envair pel seu compte el nord de l’Iraq (kurds i sunnites), però les tropes sirianes són detingudes pràcticament a la frontera quan l’estat major nord-americà, malgrat la intensitat de la lluita a Europa, decideix enviar més tropes i fa arribar dos cossos d’exèrcit a Bandar Abbas i Bender Busher. Teheran és ben conscient que necessita ajuda amb urgència i els Mullah decideixen tornar a legalitzar el Tudeh (Partit Comunista Iranià). Poc després arriben els primers subministraments soviètics, mentre les unitats del Caucas i de l’Àsia Central entren a la regió.

Al Líban, després de l’assassinat del coronel Aql Hashem (de l’Exèrcit del Sud del Líban), que defensava un canvi en la situació, Israel decideix enviar-hi més tropes. També envia més subministraments per l’Exèrcit del Sud del Líban, que s’expandeix fins assolir els 5000 efectius. Com a resposta, la Hezbollah augmenta els seus atacs i els seus coets impacten al nord d’Israel cada dia. El 15 d’agost, després d'una campanya bombardeigs d’artilleria i d’atacs aeris, els Israelites emprenen una nova ofensiva terrestre que aconsegueix agafar els libanesos per sorpresa. Però la Hezbollah es recupera ràpidament i respon enviant més lluitadors al nou front. La lluita s’intensifica ràpidament al sud del Líban, on la milícia xiïta confia en un nou sistema de lluita, utilitzant els millors RPG (llença-coets d’ús individual) en atacs massius. Els israelians perden tancs a un ritme més ràpid del que poden assumir i es veuen obligats a aturar-se al riu Litani, en el moment que la intifada palestina deriva en una guerra oberta. Aviat, veien una oportunitat de recuperar la Vall del Bekaa, l’exèrcit sirià llança la seva pròpia ofensiva.

21 d'agost. Un tanquista romanès escolta les instruccions que han de fer vigent les condicions de la rendició de Romania.

Un helicòpter de combat soviètic s'enlaira de l'aeroport de Minsk, en ple bombardeig artiller de les unitats d'avantguarda de l'OTAN, el 30 d'abril.

Mar de Barens, 13 de juliol. El darrer atac dels avions soviètics sobre el portaavions d'assalt LPH-12 Inchon, danyat durant el dia anterior, acaba amb les esperances de la seva tripulació de poder salvar-lo.

Un A-10 Thunderbolt nord-americà destrueix un tanc iranià prop de la població de Mandali, fronterera entre l'Iran i l'Iraq. Les forces aèries de la coalició actuaran amb una impunitat gairebé absoluta durant la primera fase de la guerra a l'Orient Mitjà.

Prestatges buits (Miami, 23 de juny). Entre les causes hi trobem l'aturada del comerç internacional, els preus del combustible i la por.

Una família turca suplica ajuda des de la terrassa del seu edifici en flames, a la població alemanya de Solingen, després que un grup de militats ultradretans hi hagin llançat còctels Molotov. La resposta del govern alemany a aquests brots de violència és decretar l'internament dels turcs "per la seva seguretat".

La determinació i la destresa mostrada pels finesos, combinada amb la tàctica de renunciar a la defensa de les seves fronteres per aprofitar els nombrosos llacs i les grans zones boscoses, acaba per aturar tots els intents de flanqueig de l'OTAN en direcció a la península de Kola.

15 de setembre. Després de prendre posicions durant la nit i amb fort suport artiller, integrants del 3r Batalló, 4t Regiment de Marines, assalten el pont de Diyala, bloquejat al pas dels blindats per un piló danyat. El pont constitueix el principal accés a la zona sud-est de Bagdad.

Israel es trobava preparada per l’eventualitat i la puntual arribada de tropes aerotransportades impedeix la victòria dels sirians. Compromès al nord de l’Iraq, l’exèrcit sirià es replega en direcció a Damasc, que queda a l’abast de l’artilleria israelita. Mentrestant, es dona un nou impuls a les previstes operacions sobre Gasa i Cisjordània, que ocasionen una autèntica matança entre la població civil palestina. A mesura que van arribant evidències dels excessos israelians, Amman demana a Washington que intenti exercir alguna pressió sobre Tel-Aviv, però davant la negativa dels nord-americans, Jordània es retira de la coalició i el dia 1 de novembre envia tropes a Cisjordània. Israel és agafada totalment per sorpresa i les seves unitats pateixen fortes pèrdues, evitant el desastre amb la crida de lleves d’emergència. Igualment astorats pels informes dels excessos israelians a Palestina, Oman i els Emirats Àrabs declaren la seva neutralitat i suspenen les seves exportacions de petroli cap a Occident. S’hi sumaran Algèria i Líbia, anunciant el seu suport a Iran, Iraq i Síria.

En paral·lel al desenvolupament del conflicte a Israel, la lluita de la coalició contra l’Iran i l'Iraq xiïta continua i els aliats progressen cap al nord, prenent les ciutats de Basrah i Nasiriyah, el 15 de novembre. Seguiran Ahvaz i Shiraz, a l’Iran, el dia 16 i les tropes de la coalició amenacen Kerman el dia 19 de novembre. L’avanç s’atura quan més unitats soviètiques entren en la confrontació dos dies després, però a Moscou es té la impressió que no serà suficient.

El 29 de novembre els soviètics intenten un desembarcament al nord del Japó, però l'operació acaba en fracàs i la força d’invasió és rebutjada totalment quatre dies més tard. Aquest moviment inesperat és valorat per molts països del pacífic com una amenaça important i el dia 31 de desembre els Estats Units, Regne Unit, Japó, Filipines, Corea del Sud i Taiwan signen un nou tractat de defensa. El nou Tractat de Cooperació i Seguretat Asiàtica (TCSA) estableix que tots els membres assumeixen l’obligació d’assistir qualsevol altre membre en cas de ser objectes d'agressió.

Continuant amb Àsia, la tensió entre Índia i Pakistan segueix en ascens. Responent als moviments indis, Pakistan desplaça un considerable contingent de tropes des de la frontera amb Afganistan fins a la frontera amb l'Índia. Al gener, tots dos països han aproximat míssils balístics de curt abast a la frontera i es produeixen d’intercanvis de foc de morters i artilleria al Kashmir. L'Índia ja ha desplaçat gairebé mig milió de soldats i tres divisions blindades a la frontera pakistanesa, concentrades al llarg de la Línia de Control del Kashmir. Pakistan respon d’una manera similar, desplegant al voltant de 300.000 efectius en aquesta regió. Durant mesos es viurà una situació d’incertesa fins que la tensió es dispara de manera dramàtica el 14 de maig, quan tres pistolers maten 34 persones en un campament militar indi proper a Jammu. La majoria de les víctimes són dones i criatures de soldats hindús i sikhs desplaçats al Kashmir. El 18 de maig, el Primer Ministre indi Vajpayee i el seu gabinet autoritzen a l’exèrcit a actuar contra objectius militars pakistanesos i s’expulsa l’ambaixador del Pakistan. El dia 20 de maig, els soldats indis entren a Pakistan i aconsegueixen progressar, mentre més tropes aflueixen cap al front.

El 24 de maig cau Gilgit, al nord, i algunes unitats índies ja s’aproximen a l’Indus mentre la lluita sembla concentrar-se al voltant d’Islamabad. El dia 7 de juny Islamabad ja ha estat bombardejada amb duresa i les tropes índies prenen les poblacions de Multan i Bahâwalpur, mentre Hyderâbâd es troba seriosament amenaçada i les línies marítimes de Pakistan han quedat tallades després d’una curta campanya naval que acaba amb la flota pakistanesa. El 12 de juny, el president pakistanès Pervez Musharraf, conscient que els seus exèrcits poden ser derrotats en qualsevol moment, ordena atacs nuclears limitats contra la rereguarda Índia i algunes ciutats de l’oest. L'endemà, a la sortida del sol, tres ciutats indies (Bikaner, Jodhpur i Srinagar) són destruïdes per míssils balístics nuclears d’abast mitjà, mentre la força aèria pakistanesa llança mitja dotzena d’atacs nuclears contra concentracions de tropes a la rereguarda índia. Arrossegada a un conflicte nuclear, l'Índia respon immediatament, concentrant els seus atacs sobre l’exèrcit pakistanès i evitant els objectius civils. Només dos dies després, es produeix el segon atac pakistanès, aquest cop sobre les ciutats índies de Chandigarh, Jaipur, Kândla i Simla. Llavors, Nova Delhi passa la línia i dispara els seus propis caps nuclears contra ciutats pakistaneses. L'intercanvi nuclear es perllongarà durant tres dies. Pakistan col·lapsa completament, amb la seva població revoltada, la dissolució de qualsevol estructura legal i el que queda de les seves unitats militars enfrontades les unes contra les altres. Les delmades unitats índies es retiren a correcuita per ajudar a mantenir l’ordre a les regions devastades de l’oest de l’Índia. Tot i que no s’arriba al caos generalitzat amb què queda immers Pakistan, l'Índia és incapaç de proveir a la seva pròpia població, el govern central s'ensorra i diverses regions es declaren independents.

El món contempla estupefacte el primer intercanvi nuclear real, mentre la guerra continua en territori europeu. El comerç internacional deixa de treure beneficis de la guerra i es contrau com mai ho havia fet fins al moment. L’índex Dow Jones, que havia experimentat una certa recuperació durant els primers mesos del 2002, s’estavella el dia 15 de juny i les pèrdues arriben al 80% en una sola setmana, arribat als 1273 punts, nivell comparable al de meitats dels anys 80. Després, el mercat financer internacional fa fallida, se suspenen les borses de valors i els nivells de canvi de divises deixen de tenir sentit a partir del moment en què molts dels països que encara romanen fora del conflicte només accepten negociar amb diamants, or o béns de valor estratègic reconegut. El comerç internacional canvia gairebé d’un dia per l’altre, el nombre d’intercanvis cau en picat i, quan arriba la tardor, l’escassetat de productes es converteix un fenomen generalitzat arreu del món, fins i tot en els països que no estan en guerra.

A Àfrica, la bonança relativa fomentada pels beneficis de l’any passat s’esvaeix i la majoria dels països no poden importar ni exportar res. A la fam s’hi afegeixen les epidèmies i els conflictes. Noves guerres s’afegeixen a la llarga llista de lluites en curs (Guerra Civil de Zimbabwe; violència ètnica a Kenya; Guerra Civil de Costa d’Ivori; conflictes religiosos a Nigèria; rebel·lió dels Tuaregs). Antigues guerres, apagades de fa anys, reviuen (Guerra per la Franja d’Agacher, entre Burkina Faso i Mali; conflicte de Caprivi a Namíbia; Guerra Civil de Guinea-Bissau; guerra fronterera entre Mauritània i el Senegal; Guerra Civil de Moçambic; Guerra Civil de la República del Congo). Les guerres existents continuen escampant-se i contaminant les regions veïnes. A finals d’any, la pèrdua de vides humanes a Àfrica arriba a nivells apocalíptics. Només una dotzena de països (Benín, Botswana, Camerun, Djibouti, Guinea Equatorial, Gabon, Ghana, Malawi, Sud-àfrica, Tanzània, Togo i Tunísia) romanen en pau. Entre ells cal destacar Sud-àfrica. Quan va ser restituït el règim de l’Apartheid, el descontentament de la població va créixer fins a abocar el país a una guerra civil, guanyada pel règim de Pretòria el 2000. Tot i això, el malestar de la població continua latent l’any 2001, quan el país és capaç d'aconseguir grans beneficis amb el comerç amb països bel·ligerants. Aquests beneficis, tot i repercutir majoritàriament en la minoria blanca, afavoreixen també la resta de la població. L’any 2002 Sud-àfrica és un dels pocs països que manté un nivell significatiu de comerç, ha format una aliança política a Botswana i utilitza Walvis Bay, a Namíbia, per donar suport al moviment insurgent de Caprivi.

Tot i que l’Amèrica Llatina s’enfronta als mateixos efectes del conflicte mundial, el continent es troba força més ben preparat per afrontar la crisi i cap govern es col·lapsa oficialment. Així i tot, els moviments insurgents continuen als Andes i el Perú perdrà el control sobre gairebé la meitat del seu territori. La situació és pitjor a Colòmbia on, malgrat les aparences, el govern queda sota control dels rtels. Mentrestant Hugo Chavez estableix l’Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (ALBA), una organització de cooperació basada en la idea de la integració política, social i econòmica entre els diversos països de l’Amèrica Llatina i el Carib. En formaran part nou membres: Antigua i Barbuda, Bolívia, Cuba, Dominica, Equador, Grenada, Nicaragua, Saint Vincent i Grenadines i Veneçuela.

A l’Amèrica Central, el govern mexicà és substituït per una coalició integrada pel Partido Revolucionario Institucional i el Partido de la Revolución Democrática. Això genera la desconfiança de l’administració nord-americana, però aquesta desconfiança desapareix quan el govern mexicà suspèn les seves exportacions de petroli a tots els seus països clients, amb l’excepció dels Estats Units. Arreu de l’Amèrica Central es manté a ratlla els moviments insurgents, però el nivell de vida cau en picat i només s’aconsegueix evitar la fam gràcies a una ràpida reconversió de l’agricultura local, altament productiva. Panamà constitueix una excepció, ja que la situació mundial impulsa a Washington a incrementar la seva presència militar al Canal.

Més al sud, els més grans països de Llatinoamèrica s’esforcen per reorganitzar-se i el MERCOSUR, integrat per Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai evoluciona per afegir-hi també el component defensiu. Tant bon punt es formalitzen les noves obligacions, tropes provinents de tots els estats membres arriben al Brasil, que s’enfronta a un aixecament generalitzat a les principals barriades de faveles de Rio de Janeiro, São Paulo i de vuit ciutats més (Belem, B. Horizonte, Campinas, Curitiba, Fortaleza, Guarulhos, Osasco i Salvador). Xile opta per tancar les seves fronteres, enviar ordres per una mobilització parcial i suspendre el govern democràtic que havia estat establert a finals dels anys 80.

*Clicar qualsevol imatge per engrandir

Un Merkava israelià crema als carrers de Bent Jbail, al sud del Líban, el 21 d'agost. El mateix dia, quatre blindats més seran destruïts a la població

Dos F-15J de la Força Aèria d'Autodefensa del Japó en plena intercepció de dos aparells sense identificar sobre les Illes Kurils. La superioritat aèria aconseguida per nord-americans i japonesos sobre el Mar del Japó i el Mar d'Okhotsk serà la principal causà del fracàs del precipitat intent soviètic d'invasió.

Matinada del 14 de juny. El segon dia de l'intercanvi nuclear entre l'Índia i Pakistan, Islamabad desapareix. Es calcula que més de mig milió de persones moren només en aquesta ciutat. L'altre mig milió de ferits quedaran desatesos i abandonats a la seva sort. Les baixes totals en ambdós països són impossibles d'avaluar

Un helicòpter pakistanès s'enlaira al nord-oest del Pakistàn, entre els precs dels civils demanat ser evacuats, una setmana després que el conflicte amb l'Índia esdevingui nuclear. Per regla general, durant els mesos posteriors, les unitats pakistaneses que encara es trobin operatives es desentendran dels civils, buscant la seva pròpia supervivència.

Àfrica agonitza, víctima de guerres, epidèmies i fam. Es converteix en un continent oblidat, al marge del conflicte global, però no de les seves conseqüències.