>>>TNE:Astronaus i navegació

>>> Les tones de desplaçament

En totes les versions de Traveller, trobareu que les naus espacials estan agrupades en categories segons un número expressat en tones. Així, naus com el Free Trader o el Far Trader estan englobats dins la categoria de les 200 tones, mentre que la Nau d'Exploració/Enllaç Tipus-S pertany a la categoria de les 100 tones. La primera impressió, en aquest cas, no és la bona. Així que, si tot just comenceu a entrar en el món de Traveller, independentment de la versió que jugueu, oblideu-vos de que s'està fent referència al pes de la nau. Aquest tonatge o desplaçament fa referència al seu volum.

>>>Orígens nàutics

Tornem enrere. O més aviat abandonem el llunyà futur de Traveller per tornar als nostres dies. Paraules com desplaçament, arqueig o tones són termes emprats des de fa segles a la navegació marítima. En aquest context, el desplaçament en tones és el pes del volum d'aigua desallotjat pel buc d'una embarcació. La paraula buc us fa arrufar el nas? És l'equivalent del hull anglès o del casco castellà i serà el terme que farem servir a partir d'ara. En termes marítims el buc seria el cos estanc del vaixell, on no hi pot entrar l'aigua exterior, deixant de banda qualsevol superestructura que en sobresurti. Quan un vaixell es troba dins l'aigua, una part del buc es troba submergida. Si poséssim aquest vaixell en una piscina, el volum d'aigua que hagués sobreeixit és el mateix volum de la part del buc que es troba submergida. El pes de tota aquesta aigua sobrant és el desplaçament del vaixell i s'expressa en tones. O el que és el mateix, el desplaçament també seria el pes total de l'aigua que ens cabria a la part submergida del buc (suposant que aquest estigués totalment buit per dins).

El desplaçament d'un vaixell és, de fet, més complicat que el desplaçament d'una astronau de Traveller. La raó és que varia amb la càrrega: a més càrrega, més part del buc submergida, més volum d'aigua desallotjat, més massa d'aquesta aigua i, de resultes, més desplaçament. O sigui, el mateix vaixell té diferent desplaçament depenent de la quantitat de càrrega que transporti. A Traveller, ja ho veureu, és força més senzill. Però l'origen és aquest. També mesurem la massa d'una substància que podem encabir dins del buc. I definim el seu volum fent referència a aquesta massa en tones. Però enlloc de l'aigua es fa servir hidrogen líquid. Anem a pams...

>>>Volum, ni massa ni pes

Ara oblidem-nos de l'aigua. Però no ens oblidem del buc (l'embolcall, la closca externa de la nostra nau). El nostre buc sempre es troba totalment immers en el buit espacial, no com en el cas del vaixell i l'aigua. A continuació traiem tot el que hi hagi dins de la nau, només volem la closca, només volem el buc. Un cop buida, imaginem que les parets del buc són tan primes que tenen un volum menyspreable. Dins del buc hi tenim un volum, ara completament buit de compartiments, mampares i equip. Si omplíssim completament aquest espai lliure, aquest volum, amb hidrogen líquid, la massa d'aquest hidrogen líquid (mesurada en tones) encabida dins del nostre buc és el desplaçament de la nostra nau.

Cada tona d'hidrogen líquid ocupa un volum de 13,5 metres cúbics, que a Traveller:The New Era s'arrodoneix a l'alça fins als 14 metres cúbics. Així, l'omnipresent Exploradora/Enllaç del Tipus S, de 100 tones de desplaçament, tindria, totalment buida i amb les parets externes del gruix del paper, 1400 metres cúbics de volum (14t x 100m3/t). Volum que després ocuparan coses com el blindatge, les mampares, les cabines, el motor de salt, el motor de maniobra, la torreta làser, els sensors, els equips de suport vital, els dipòsits de combustible, etc.

A les naus espacials de Traveller, movent-se en la ingravidesa de l'espai o amb l'ajuda d'anul·ladors de gravetat prop de les superfícies planetàries, el pes és un factor menor. La massa no, doncs tindrà importància en la quantitat d'energia que necessitem per accelerar,frenar i maniobrar la nostra nau. Però en l'etapa de disseny de la nau, saber del volum total de que es disposa i de la quantitat de volum que ocupa cada component de la nau és crucial. Per tant, llegiu el desplaçament en tones com a volum.

A efectes pràctics trobareu que les tones com a volum només es fan servir pel desplaçament de les naus. En peces d'equip grans (com vehicles), trobareu tant les tones enteses com a volum com els metres cúbics. En alguns fòrums i blogs, per evitar ambigüitats, es fa servir l'abreviació dt per la tona de desplaçament enlloc de la t de la tona de massa (1000 Kg).

Un cúter modular de 30 tones de desplaçament (420m3) transportant un vehicle tot-terreny blindat de tracció amb cadenes de 3 tones de volum (42m3)

Imatge de Mirco Adam, Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 License

A Fire Fusion and Steel, el suplement de Traveller:The New Era dedicat al disseny d'equip divers (incloses les naus), la persona que va seguint els passos per crear la seva pròpia nau va emplenant el buc amb equip que té un volum expressat en metres cúbics. Les tones de desplaçament es passen a metres cúbics i marquen el límit de capacitat del buc per poder allotjar estructures i equipament. De la mateixa manera, les fitxes de naus incloses en el manual de Traveller:The New Era també tenen els espais i equipaments especificats en metres cúbics.

>>>Per què l'hidrogen?

I per què van ser tan rebuscats els dissenyador de la GDW per donar el volum en tones d'hidrogen líquid? Podrien haver fet servir aigua, ¿no?. O dir directament els metres cúbics del buc. Potser van voler ser originals. O bé per les naus de més desplaçament les tones d'aigua o els metres cúbics eren xifres massa altes i incòmodes de manipular. En tot cas, el més semblant a una justificació oficial és que van imaginar que els futurs enginyers d'astronaus donarien un paper fonamental al combustible que la nau pogués transportar. A Traveller el combustible més emprat és l'hidrogen líquid. Aquest combustible ocuparia un volum important de la nau. Si la tona d'hidrogen líquid servia per definir el volum dels vitals dipòsits de combustible també es podia fer servir per definir tota la resta de la nau.