>>>Silohuette Core v.003.1

Si el que busqueu és un sistema genèric, versàtil i complet, que no estigui barallat amb el dinamisme i que no us obligui a empassar-vos un complex manual de quatre-centes pàgines, és possible que el Silhouette Core us pugui interessar. Aquest sistema de regles de Dream Pod 9 té una mecànica àgil i fàcil d'aprendre i integra de manera senzilla i intel·ligent elements que en altres jocs són una font continua de complexitat i excepcions a la mecànica bàsica. Més orientat cap a temàtiques modernes i de ciència-ficció, si esteu buscant algun reglament que us permeti incorporar enfrontaments entre avions, naus, vehicles blindats o mechs cuirassats sense tenir-los que resoldre de manera abstracta, el SilCORE és, definitivament, una bona elecció.

>>>Silhouette Core v.003.1. Equilibri entre simulació i simplicitat

L'any 2003 la companyia canadenca Dream Pod 9 publicava el seu Silhouette Roleplaying Core Rules (Deluxe Edition Version: 003.1). El títol és llarg, però el trobareu més usualment sota la denominació Silhouette Core o, simplement, SilCORE. El SilCORE és la versió més refinada i evolucionada del conjunt de regles Silhouette, el sistema de normes al voltant del qual Dream Pod 9 basteix la mecànica dels seus jocs de rol, com Heavy Gear, Gear Krieg o Core Command. Amb el SilCORE, però, aquestes normes apareixien per primer com un reglament separat i genèric, sense estar lligat a cap de les ambientacions proposades per Dream Pod 9. De fet, algunes de les darreres versions dels jocs de rol de Dream Pod 9 ja no incorporen el reglament Silhouette i és necessari comprar el Silhouette Core per separat. A Espanya va ser l'editorial Edge Entertaintment qui es va fer càrrec de publicar el SilCORE en castellà, sota el títol Silohuette Core Versión 003.1, tal com havia fet anteriorment amb els manuals i nombrosos suplements de la segona edició de Heavy Gear o amb Tribe 8 (Tribu 8 en castellà).

>>>Continguts sobre Silhouette Core

>>>Cinc cèntims

El SilCORE segueix, en molts aspectes, el camí obert pel GURPS en el camp dels manuals genèrics però sense oferir (ni pretendre-ho) el mateix aclaparador ventall d’opcions. Seria injust considerar-lo una mena de versió simplificada i té el mèrit de trobar solucions senzilles a problemes que altres jocs resolen de manera més artificiosa. És un joc sense nivells, basat gairebé per complet en les habilitats dels personatges, que es juga íntegrament amb daus de 6 cares. No s’entra en el camp dels poders ni de la màgia, així que els afeccionats a aquestes temàtiques hauran de recórrer a les ambientacions concretes que facin servir el SilCORE i on aquesta faceta hi sigui present.

Generació de personatges: Íntegrament per repartiment de punts, sense tirades de daus i amb augment progressiu del cost a mesura que anem fent créixer característiques i habilitats. És divertit i senzill i ofereix prou opcions tant per satisfer el jugador que vol plasmar un concepte de personatge que ja té decidit com per donar suggeriments a qui construeix el seu personatge sobre la marxa. El nombre de punts de què disposem depèn del to que el director de joc vulgui donar l’aventura o campanya i hi ha una reserva de punts separada per les característiques i les habilitats. El SilCore té 10 característiques que parteixen del que es considera la mitjana humana (0), que s'utilitzen directament a modificador a les tirades i un nombre adequat d’habilitats que admeten especialitzacions en camps concrets i permeten particularitzar el personatge sense fer créixer la llista de manera innecessària. Ningú comença amb cap característica per sota de zero, a no ser que ho esculli per obtenir punts per millorar qualsevol altra característica. Hi ha un sistema d'avantatges i desavantatges que permeten acabar de perfilar el personatge i que també fan servir la reserva de punts d'habilitat. La llista d'avantatges i desavantatges podria ser un xic més llarga i és usual que dos jugadors acabin compartint algun avantatge o desavantatge en comú. Generar un personatge no és complicar, però obliga el jugador a escollir-ho tot. El director de joc descobrirà que els jugadors més interessats hi poden dedicar força temps.

Mecànica: SilCORE és coherent i sense pedaços ni casos especials que alterin la mecànica bàsica del joc. La mecànica bàsica és senzilla i el pes es recolza més en el domini del personatge (la seva habilitat i les seves característiques), que en l'aleatorietat. El sistema utilitza només daus de sis cares. El nivell de l’habilitat és directament el nombre de daus que es tiren per realitzar una acció. Només compta el dau més alt i cada 6 addicional suma 1 al resultat final. Una tirada amb 1s a tots els daus és una pífia. A la tirada s’hi suma el valor de la característica rellevant per complir l’objectiu, de manera que una habilitat pot combinar-se amb diferents característiques (però només una per acció) depenent del que pretengui fer el personatge. Si la suma de la tirada, la característica (positiva o negativa) i els modificadors (positius o negatius) superen el nombre objectiu, la tasca ha tingut èxit. El nombre pel qual se supera el llindar d’èxit s’anomena marge d’èxit i es té en més consideració que en altres jocs (especialment en el combat). Existeixen els mecanismes usuals per assegurar l’èxit en una acció, realitzar accions oposades, accions basades només en la característica, accions on no es disposi de l’habilitat i tasques llargues. L'empenta heroica ve donada a través dels Daus d'Emergència, cinc com a màxim, que el jugador pot afegir a qualsevol tirada mentre n'hi quedin i que s'obtenen apartant-los dels punts d'experiència guanyats durant les aventures.

En el combat l’atacant ha de superar la tirada del defensor en lloc d’un llindar d’èxit fix (sempre que el defensor tingui oportunitat de reaccionar). El marge d’èxit (el nombre pel qual superem una tirada) és rellevant, ja que no hi ha tirada per determinar el dany i el marge d’èxit es combina amb el dany bàsic de l’atac per determinar el mal ocasionat. El sistema de combat és ràpid i amb una letalitat alta, obligant al grup a pensar-s’ho dues vegades abans d’iniciar-lo. Qualsevol ferida que causa dany causa penalitzacions i la capacitat de resistència del personatge es mesura per llindars de ferida, en contraposició als sistemes que utilitzen els coneguts "punts de vida". El personatge jugador pren decisions en tot moment, tant en la manera de defensar-se com en la d’encarar l’atac, allunyant-se del concepte de “picar contra armadura”, on el defensor sempre és passiu i l’atacant pot fer poca cosa per modular les seves possibilitats de reeixir.

Integració amb el sistema tàctic: El manual de SilCORE no té màgia ni poders psíquics, però sí que la meitat del llibre està destinada a “l’acció mecànica”, la integració en el joc d'un sistema tàctic que permet incorporar vehicles i altres unitats de combat. Això inclou també el seu disseny, gens feixuc. Els jocs de dP9 com Heavy Gear o Gear Krieg tenen el seu vessant com a joc tàctic de miniatures, així que no és estrany que els autors hagin volgut reforçar aquest aspecte en el SilCORE. El sistema tàctic manté la mateixa mecànica de tirades que en el joc de rol i val la pena de ser tingut en compte. Sempre és un graó més afegit en el nivell de complexitat, però permet solucionar el combat entre vehicles sense fer-ho de manera abstracta, posicionant les unitats implicades en el mapa i escollint opcions que van molt més enllà del simple "escurço distància", "evadeixo" o "disparo" d'altres jocs. Els vehicles tenen valors equivalents, en molts casos, als dels personatges, i el seu ús és molt més fluid que en sistemes com el Battletech / Mechwarrior, així que els directors de Joc que vulguin construir una campanya al voltant d'un esquadró de caces de la 2a Guerra Mundial o d'una companyia mercenària de caminadors de combat cuirassats tenen en el SilCORE una bona opció. En el manual es troben a faltar diagrames que il·lustrin les explicacions, només hi ha un grapat de vehicles generats i les normes generals s'intercalen amb les específiques de cada tipus de vehicle, causant que la lectura sigui un xic confosa. Per tot això és recomanable que si algunes de les ambientacions de dP9 encaixa en algun dels vostres gustos, feu servir el material de referència junt amb el SilCORE.