>>>Twilight:2000

>>> Ampliació de rerefons: categoria de les divisions soviètiques

En els reglaments i suplements de Twilight: 2000, independentment de la versió del joc, apareix sovint el terme "categoria" associat a alguna unitat soviètica, usualment una divisió. Així trobem que a Twilight: 2000, l'equip de la GDW fan referència a divisions de categoria I, II, III i mobilized-only. Com que nosaltres també farem servir aquest tipus de classificació en alguna de les nostres ampliacions de rerefons sobre Twilight: 2000, hem trobat que era una bona idea esbrinar quin significat hi ha darrere d'aquesta terminologia.

Reclutes soviètics realitzant l'etapa d'entrenament bàsic a Volgograd, el mes de juny de 1995

>>>Pinzellades prèvies

Abans d'entrar a explicar el significat de les esmentades categories, potser és convenient aclarir uns quants aspectes. En cap cas ser exhaustius i ens hem pres a llicència de fer algunes simplificacions.

Durant el segle XX el concepte d'un exèrcit permanent ja era un factor llargament consolidat en la majoria de les nacions que més tard van formar part dels dos grans blocs enfrontats a la Tercera Guerra Mundial. L'exèrcit permanent és una força armada integrada per oficials i tropa que es dediquen plenament al servei d'armes (com a professió o temporalment) i que no es dissol en els períodes de pau, en contraposició a exèrcits d'èpoques anteriors, que només eren mobilitzats en temps de guerra i es desmobilitzaven ràpidament un cop havia acabat el conflicte.

La fórmula per la qual les diferents nacions van establir els seus exèrcits permanents no va ser única. Depenia de la idiosincràsia de cada país, del moment polític, dels mitjans econòmics i dels objectius que es pretenia que l'exèrcit fos capaç d'assolir. Algunes nacions occidentals, com els Estats Units o el Regne Unit, van optar per la professionalització, mantenint un exèrcit en armes format per tropes i oficials pagats i amb dedicació plena al seu ofici. D'altres van optar pel sistema de servei militar obligatori, que consistia bàsicament en oficials professionals i tropa de lleva. Aquesta tropa estava constituïda per civils obligats per llei a fer el servei d'armes durant un període que variava de país en país. Les solucions mixtes van ser molt comunes en els països de l'Europa occidental, fos com a mesura definitiva o com una manera de fer la transició entre el servei militar obligatori i la professionalització dels seus exèrcits.

Els exèrcits professionals ofereixen avantatges obvis per molts estats: es disposa sempre de personal amb un grau d'instrucció adequat i l'experiència acumulada es manté i es transmet dins de la institució; es redueixen els números totals en favor de la qualitat i d'una formació permanent que no es perd pel fet de llicenciar una lleva; es disposa d'un alt grau de disponibilitat; s'elimina el rebuig que pot suposar el sistema de lleves obligatori entre la societat civil; s'adopta equip més sofisticat confiant en la formació del personal que se'n farà càrrec, etc. Qualitativament, és superior a un exèrcit format per reclutes i és l'opció lògica pels estats disposats a desencadenar operacions militars de duració acotada i objectius limitats més enllà de les seves fronteres, confiant en la seva preparació i superioritat tecnològica.

A finals del segle XX, els exèrcits basats en lleves totals o parcials solien tenir unes dimensions comparativament majors que els seus equivalents professionals. La raó bàsica darrere d'aquest fet és que el cost de mantenir un recluta de lleva és inferior al d'un soldat professional i que s'assumeix que el servei d'armes és un dret i un deure que s'ha de fer extensible a tots els ciutadans (normalment homes) que estiguin en edat militar. Al llarg de la Tercera Guerra Mundial es va posar de manifest que el sistema de lleves també aportava avantatges importants, sobretot en el marc d'un conflicte no-limitat. Per explicar aquests avantatges, anem a aclarir el darrer dels conceptes que volíem introduir, el de la reserva.

Ja es tracti d'un exèrcit professional, de lleva o d'una barreja de tots dos, sempre hi ha un punt en comú: els/les reservistes. Quan un militar professional finalitza el seu contracte o un recluta forçós finalitza el seu servei, es llicencia i passa a l'anomenada reserva. La reserva és el grup de persones que, havent acomplert el seu servei d'armes, és susceptible, fins a una certa edat i segons determinades circumstàncies, de ser mobilitzat en cas d'una crisi rellevant.

En el cas dels exèrcits amb anys de tradició professional, la quantitat de reservistes susceptibles de ser mobilitzats en cas d'urgència és molt més minsa que en el cas d'un exèrcit de lleva. Els exèrcits professionals, més limitats en les seves dimensions, nodreixen la reserva amb un nombre inferior de "llicenciats", de persones que han finalitzat la seva contractació amb el seu respectiu exèrcit. En contraposició, les nacions amb un exèrcit basat en les lleves no para de nodrir periòdicament la seva reserva, cada cop que una promoció de soldats finalitza el seu servei militar.

Quan les baixes van començar a delmar les unitats al front, els països que havien anat a la guerra amb exèrcits professionals disposaven de menys recursos humans per un conflicte que s'allargava i que agafava totes les característiques d'una guerra de desgast. Per empitjorar la situació, societats civils com la nord-americana, que havia donat per fet que el conflicte era cosa de professionals, van trobar-se davant de la decisió del seu govern d'aplicar el reclutament forçós. Els avalots, protestes i revoltes per fer front a una decisió que era considerada del tot antidemocràtica no es van fer esperar.

En el cas de l'URSS, ens trobem davant d'un exèrcit permanent de lleva, amb moltes particularitats, manada per oficials professionals. Aquest factor, els conceptes que acabem d'introduir i la necessitat de tenir unes forces armades adequades pel seu paper com a gran superpotència té molt a veure amb la classificació en categories que intentarem explicar a continuació.

Tancs de la 5a Divisió Cuirassada de la Guàrdia (categoria A) en alguna zona d'Àustria, el novembre de 1999. La 5a va ser activada des del primer dia de la guerra a Europa i va participar en totes les operacions importants en territori austríac i el sud d'Alemanya

>>>L'Exèrcit Roig: un exèrcit de lleva

La professionalització era una opció que no s'avenia amb els principis socialistes de l'URSS. La constitució soviètica establia que "el servei militar és una obligació sagrada pel ciutadà soviètic". La durada del servei militar havia estat inicialment de tres anys, per reduir-se posteriorment a dos. Molts adolescents a l'URSS ja es trobaven familiaritzats amb l'exèrcit abans d'arribar a l'edat militar, que en els anys previs a la Tercera Guerra Mundial estava situada als 18 anys. Alguns, especialment els d'origen rus, havien crescut amb les contínues i enaltidores referències als herois de la Segona Guerra Mundial (La Gran Guerra Patriòtica) i les seves gestes eren molt més atractives, per molts adolescents, que els mateixos ideals del socialisme. Existien organitzacions juvenils de caràcter clarament para-militar on es donava part de la instrucció bàsica que després rebrien els reclutes a l'exèrcit.

La vocació de l'URSS com a gran superpotència implicava disposar d'un exèrcit prou poderós per a poder projectar la seva força dins de l'àrea d'influència soviètica i, fins i tot, ampliar-la. A aquest factor se sumaven unes extenses fronteres amb estats que podien tenir interessos contraposats als de l'URSS i que sovint van derivar en conflictes. Abans que esclatés la Tercera Guerr Mundial, L'URSS havia de mantenir a Europa la seva presència en els països del Pacte de Varsòvia i mostrar una posició de força contra l'OTAN. A l'orient la situació amb la Xina era considerada de potencialment inestable. A tot això calia sumar-hi els problemes interiors de grups insurgents, especialment en les repúbliques caucàsiques i centro-asiàtiques o la galdosa situació, mai resolta, a l'Afganistan.

Per tot això es necessitava un exèrcit nombrós i adequadament equipat. La professionalització hauria significat una elevada despesa permanent i la possibilitat de no poder omplir amb aspirants voluntaris les vacants necessàries per a una força de les dimensions que es necessitava. La lleva obligatòria no era mal vista entre els ciutadans soviètics d'origen eslau, que també solien ocupar la majoria de càrrecs d'oficials professionals. I suposava un efecte vertebrant i comú a totes les repúbliques que integraven la unió.

A fi i efecte d'organitzar les forces terrestres de l'exèrcit soviètic es van establir una sèrie de categories que són les que consten en els manuals i ampliacions de rerefons de Twilight: 2000. L'error fàcil és assumir que aquestes categories tenien a veure amb el nivell d'instrucció d'una unitat. En realitat no hi havia relació. Tenia a veure, això sí, amb la seva disponibilitat per posar-se en estat de guerra i entrar en acció. És a dir: la categoria d'una divisió tenia a veure amb el temps necessari per mobilitzar-la plenament, per dotar-la dels recursos humans i necessaris per poder funcionar a ple rendiment.

La idea principal és senzilla. Partim de la premissa segons la qual és necessari mantenir un exèrcit permanent de grans dimensions, però que aquestes dimensions no arriben al nivell d'enormitat que seria necessari en cas que la Unió Soviètica es veiés implicada en un conflicte global. Així que s'agafen les diferents unitats i se'ls assigna una prioritat segons la zona on es troben. Aquí parlarem de divisions per simplificar el procés. En realitat existien multitud de batallons i de regiments independents a qualsevol divisió. L'exèrcit soviètic abans de la Tercera Guerra Mundial era una entitat enorme, l'últim hereu d'un imperi tsarista multiètnic modificat sota l'òptica soviètica.

Abans i durant la guerra, aquesta prioritat o categoria assignada a una divisió indicava un nivell de disponibilitat per entrar en acció. Però en tots els casos, les places de tropa estaven ocupades per personal de lleva. Les divisions de més categoria eren les situades en zones potencialment conflictives. Disposaven de tot l'equipament i de tot el personal, fins i tot incloent reserves. A mesura que s'anava davallant en la categoria, la divisió tenia menys personal de lleva assignat permanentment i menys equipament. En la darrera categoria, la divisió era un mer grup d'oficials professionals a càrrec d'uns pocs reclutes i gairebé només existia sobre el paper. En cas de conflicte les divisions de més categoria es trobaven directament disponibles per intervenir. Immediatament, s'activava el sistema de mobilització i els reservistes començaven a emplenar les places de les divisions de la categoria següent mentre en paral·lel també arribava el material necessari. I així successivament.

Tot plegat es basa en la creença que els reservistes i els nous reclutes serien capaços de realitzar la gran varietat de feines que no necessitaven grans habilitats tècniques i per les quals ja havien rebut instrucció, mentre que els comandaments professionals s'encarregarien de donar cohesió i dirigir tota la massa d'homes i materials de la manera que consideressin adequada. En un pocs dies un reservista podia tornar a recordar el procés repetitiu de carregar un canó de campanya. Un oficial ja s'encarregaria de coordinar el foc. El mateix podia dir-se dels conductors de canons autopropulsats, dels fusellers o dels sapadors encarregats de cavar una trinxera, per posar uns quants exemples. El gruix de les forces terrestres de l'Exèrcit Roig es trobava concebut sota aquesta particular norma, que explica també la robustesa i la simplicitat de bona part de l'equipament militar soviètic.

El sistema de lleves es veuria posat a prova fins a límits insospitats durant els següents anys.

Soldats de la 21 Divisió de Fusellers Motoritzats de la Guàrdia traslladats a la rereguarda per un període de descans després de la campanya llampec contra Bielorússia, el maig de 1996. Dos mesos després s'iniciaran les hostilitats amb Alemanya i seran destinats a Polònia per aturar l'escomesa del Bundeswehr.

>>>Categories de mobilització

Anem, doncs, a les categories pròpiament dites que van estar vigents abans i durant la totalitat del conflicte. Només aclarir un petit detall. En els llibres de Twilight:2000 s'utilitza la nomenclatura occidental, que fa servir nombres en lloc de lletres. De manera que els observadors occidentals van classificar les unitats soviètiques en categories 1, 2 i 3 (o I, II i III). En realitat els números només són emprats a l'exèrcit soviètic quan es fa referència als districtes militars. Les nomenclatures per les categories de mobilització de les divisions són l'equivalent ciríl·lic de les lletres A, B i C.

-Categoria A (1): Un terç de les divisions soviètiques es trobava dins d'aquesta categoria abans de l'esclat de la Tercera Guerra Mundial. Comprenia totes les divisions que es trobessin fora de les fronteres de l'URSS més les que es trobaven a la frontera amb la República Popular Xina. Les divisions de categoria A sempre es trobaven, com a mínim, a un 80% del seu potencial. Just abans d'esclatar el conflicte amb la Xina, totes elles es trobaven a un 110% de la seva força operacional, ja que es va procedir ràpidament a assignar-los reserves en personal i material amb l'escalada de les tensions internacionals Per una perversitat del sistema, les divisions estacionades amb la frontera xinesa disposaven, l'any 1996, d'equip militar tecnològicament més avançat que les divisions estacionades en els països del Pacte de Varsòvia. L'explicació és senzilla. Es considerava totalment improbable que hi hagués desercions cap a la Xina i calia evitar que qualsevol recluta a Europa fugís a l'altra banda del teló d'acer amb informació de primera mà sobre els nous equips soviètics.

-Categoria B (2): Normalment integrades immediatament a rereguarda dels potencials focus de conflicte. En temps de pau es trobaven a entre un 50% i un 75% del seu potencial. Es considerava que mobilitzar la divisió totalment podria realitzar-se en un termini de 72 hores. S'assumeix que, generalment, les divisions de categoria B tenen assignats equipament d'inferior qualitat que les divisions de categoria A. En el cas de la situació a Europa, just a l'inici de les hostilitats en aquest territori, això no és totalment cert. Per exemple, l'equipament de les divisions de categoria B que van intervenir ràpidament a Polònia provinent de les repúbliques bàltiques portava el bo i millor que la tecnologia d'armaments soviètica podia oferir. En general la indústria soviètica va ser capaç d'equipar les divisions de categoria B de manera adequada. Cal considerar també que els batallons llançacoets, i les unitats de reconeixement i comunicacions de les divisions tipus B eren sempre mantingudes a un nivell de disponibilitat equivalent al tipus A. Un altre punt important és que moltes de les divisions tipus B ja es trobaven totalment mobilitzades abans de l'inici de la guerra a Europa, amb l'URSS enfrontada a revoltes internes mentre el gruix de l'exèrcit es trobava compromès en els combats a la Xina.

-Categoria C (3): En temps de pau es trobaven a entre un 10% i un 33% del seu potencial. Com en el cas anterior, cal considerar que els batallons llançacoets i les unitats de transmissions i reconeixement tenien un grau de disponibilitat més elevat, equivalent al tipus B. Es considerava que mobilitzar la divisió totalment podria realitzar-se en un termini de 2 mesos i que recórrer a aquest tipus de divisions era un recurs d'emergència. Però en realitat ja es va procedir a activar divisions del tipus C a partir de l'any 1996. El seu material militar provenia de dipòsits d'emergència dotats amb vehicles i equipaments de la dècada dels setanta o anterior, molt sovint totalment obsolets. Algunes d'aquestes divisions van participar en els dispositius de seguretat i d'emergència dins de les fronteres de la Unió Soviètica després que es produís l'intercanvi nuclear. Moltes altres van intervenir en els diferents fronts.

-Divisions "en quadre": Anomenades als llibres de Twilight: 2000 com a mobilized-only divisions, aquestes unitats eren l'autèntic darrer recurs, la darrera carta a jugar si les coses anaven terriblement malament. A efectes pràctics, abans de la guerra, aquestes divisions existien només sobre el paper. En els casos més afortunats, la divisió es trobava "en quadre", només amb les oficials indispensables per amalgamar homes i material a mesura que els anés arribant. En els casos més comuns, la divisió era un llistat amb els noms dels oficials reservistes i els centres de reclutament d'on haurien de provenir les tropes. El temps de mobilització estimat no era inferior als tres mesos. Moltes d'aquestes divisions van ser mobilitzades des dels diferents districtes militars de l'estat un cop la guerra va esdevenir nuclear, quan era pràcticament impossible subministrar-los vehicles i equipament en condicions. Pel que fa al nombre dels seus integrants, el més usual és que mai arribessin a la meitat de les previsions d'abans de la guerra. Les missions que es van adjudicar a aquest tipus d'unitats era divers. Van participar en les zones de conflicte en un moment en què el nivell dels combats ja havia davallat de manera notòria i començaven a sorgir els primers acantonaments. Algunes d'elles van ser equipades com unitats de cavalleria. Moltes d'aquestes divisions tenien com a objectiu proveir de certa seguretat a les zones de rereguarda, lluitant contra els saqueigs i el bandidatge. Però en alguns casos es van convertir elles mateixes en la principal font de saquejadors i bandits.