>>>La crida de Cthulhu

>>> Ressenya sobre l'Edició Primigènia d'Edge Entertaiment

>>> A primer cop d'ull

El nou llibre de regles d'aquesta Edició Primigènia és un goig de lectura, fins i tot per als qui ja hagin llegit altres manuals de La Crida de Cthulhu. En quant al reglament, està basat en la 6a. edició de Chaosium, que no presenta massa novetats respecte a l’edició 5.5. En allò que millora és, principalment, en la maquetació de les pàgines a tot color i en les il·lustracions i l’art incorporats –molts d’ells agafats directament de la seva franquícia amb Fantasy Flight Games i de la seva línia de jocs de taula i de cartes amb ambientació cthulhiana–, que li donen una presència i una solvència suficients com per oblidar-se en bona part del cost d’adquisició del manual. A la columna de la dreta hi reproduïm el sumari de continguts, amb la quantitat de pàgines dedicades a cada capítol i una breu fitxa editorial.

Per als seguidors més fanàtics també s’ha editat l’Edició Col·leccionista, que consisteix en una capsa negra amb un relleu negre del Símbol Arcà, i que inclou: el llibre de regles en la seva Edició Primigènia; la pantalla de referència del Guardià; un mapa desplegable d’Arkham, en tinta verda i fons blanc os; una bossa de daus negra amb el Símbol Arcà de color verd; un joc de set daus negres amb els nombres verds, especials per a La Crida de Cthulhu; i un bloc amb seixanta fulls de personatge per a les tres èpoques que contempla el manual del joc. El cost de sortida d’aquesta edició per col·leccionistes és de 99,95€, en contrast amb 48,95€ de l'edició convencional. Cal valorar-ho cadascú...

Amb l’actual edició espanyola, l’aposta d’Edge Entertaiment és ambiciosa: les seves intencions són tornar a publicar, totalment revisades i amb material addicional, algunes de les campanyes més mítiques de La Crida de Cthulhu, com serien Les Màscares de Nyarlathotep i La Llavor d’Azathoth. Tot i que es troba a faltar sàvia nova, també s’agraeix que hi hagi la reedició d’algunes grans campanyes, en la seva versió ampliada. Haurem d’esperar nous esdeveniments!

>>>Autor: Manel Ayats Bardic

>>>I·lustració de presentació: Ferran Clavero Bans

>>> L'Edició primigènia d'Edge Entertainment

A grans trets, el joc es basa en el sistema BRP, el qual utilitza majoritàriament tirades de percentatge per tal d’esbrinar l’èxit o el fracàs d’una acció. El sistema de tirades fa servir bàsicament el dau percentil (D100), que consisteix en llançar dos daus de deu cares (D10), sent un per a les unitats i l’altre per a les desenes. Altres daus com el D4, D6, D8, D12 i D20, també s’utilitzen esporàdicament per calcular resultats com el dany i la pèrdua de Cordura –sobretot per part del Guardià.

En el al joc hi podem definir, pels seus continguts, quatre grans eixos principals: l’Investigador, el Guardià, el Seny i els Mites. Com passava en es edicions precedents, cadascun d'aquests eixos, no és tractat íntegrament en un bloc o capítol específic.

>>>L’Investigador

Comprèn tot procés de creació del personatge Investigador, amb les tirades de daus corresponents per definir les característiques, el repartiment de punts entre les habilitats específiques de la professió, i el repartiment dels punts lliures a qualsevol habilitat (amb permís del Guardià); addicionalment es poden definir els ingressos i les propietats de l’Investigador, els seus estalvis i escollir l’equip. També inclouria la descripció acurada de cada element del full de l’Investigador, inclosa una breu explicació sobre les professions i les habilitats del joc.

Igualment, podem considerar que forma part d'aquest eix tot allò que fa referència a l’equipament, les armes i els vehicles que poden fer servir els Investigadors.

Seguint amb el reglament en sí mateix, destacarem el sistema d’estadístiques i el combat. Les estadístiques que caracteritzen els Investigadors es poden catalogar en dos grups: Característiques i Habilitats.

Característiques. Conformades per valors d’entre 3 i 18, indiquen el potencial de cada atribut físic i mental principal de l’Investigador: Força, Constitució, Mida, Destresa, Aparença, Seny, Intel·ligència, Poder i Educació. Aquesta última característica pot superar sense massa dificultat la puntuació de 18; representa en certa manera el nivell d’estudis, coneixements i experiència acumulada al llarg de la vida, i va augmentant amb l’edat i l’estudi. La característica Seny té un ús diferent, doncs és el llindar màxim que poden assolir els Punts de Seny; el seu valor és 99 menys l’habilitat Mites de Cthulhu (veure més avall).

A partir de les característiques es calculen certs valors que se'n deriven i que en depenen intrínsecament, de manera que aquests valors varien quan les seves característiques associades canvien. Tres d’aquests valors són Idea, Sort i Coneixements, que s'obtenen multiplicant x5 la puntuació de la seva característica associada –Intel·ligència, Poder i Educació, respectivament–, i representen conceptes generals que no anirien associats a una habilitat específica. Els altres punts derivats també són importants, i es tracta de la Bonificació al Dany, els Punts de Vida, els Punts de Màgia i els Punts de Seny, que es calculen tots de manera diferent.

Habilitats. Descriuen tot allò que l’Investigador sap o pot fer, expressat en valors percentils (del 0% al 100%). Es pot considerar que un 25% equival a un coneixement bàsic i correcte; un 60% seria aplicable a un professional amb anys d’experiència; i un 90% correspondria a una eminència en aquell camp. La majoria d’habilitats tenen un valor base major que zero, representant un mínim de domini per part dels Investigadors; habilitats com Llengua Materna, per exemple, tenen un valor inicial d’Educació x5.

Hi ha algunes habilitats especials, com la de Mites de Cthulhu, Saber Oníric o Somiar –totes relacionades directament amb els Mites–, que normalment no es poden augmentar durant la creació de l’Investigador, i que es poden millorar de manera diferent a la resta d’habilitats. Saber Oníric i Somiar són dues habilitats que només tenen sentit dins d’una campanya on hi entrin Les Terres del Somni.

El Combat. El combat es resol per rondes, i cada ronda es divideix en tres segments. Els combatents actuen per ordre decreixent de Destresa, donant prioritat a les armes de foc llestes per disparar en el primer segment; en un segon segment es resoldrien totes les altres situacions, inclosos els segons trets d’aquelles armes que ho poguessin fer i que ja haguessin disparat durant el primer segment; per acabar, en el tercer segment dispararien les armes que, per cadència de foc, encara tinguessin un tret disponible.

Per tenir èxit en un atac simplement s’ha de treure el valor percentil o menys de l’habilitat d’atac corresponent. No obstant això, com que la defensa és activa, el defensor normalment té dret a fer una tirada de parada o bloqueig per aturar un atac cos a cos, o fins i tot la possibilitat d’esquivar alguns atacs a distància –les armes de foc mereixerien un mirament especial a l’hora de decidir si poden ser esquivades o no, i en tot cas parlaríem de “dificultar l’atac” posant-se a cobert o zigzaguejant. La protecció o armadura –principalment només aplicada als monstres– tenen com a missió reduir els punts de dany rebuts.

Naturalment, hi ha un petit conjunt de reglaments puntuals sobre el combat per donar-li més possibilitats i fer-lo més vistós, com poden ser els danys crítics, estabornir, escanyar, cobertures, ràfegues, foscor, disparar a cegues, arts marcials, foc, verins, asfixia, etc.

Millora dels Investigadors. El BRP no inclou nivells de personatge ni punts d’experiència, sinó que aquest guany d’experiència consisteix en marcar les habilitats que es resolen exitosament durant la sessió de joc, i així tenir una possibilitat de millorar-les lleugerament al final de cada aventura fent una tirada per cadascuna de les habilitats marcades. Però aquest cop és necessari fallar la tirada, de manera que com més alt és el valor d’una habilitat, més difícil és augmentar-la. Les característiques i punts derivats, en canvi, no augmenten amb l’ús –només l’Educació i amb el pas dels anys, com ja hem vist–; aquesta circumstància fa que el BRP acabi resultant un sistema teòricament més mortífer, doncs els Investigadors no augmenten en cap moment els seus punts de vida.

>>> El Guardià

En aquest eix és on hi ha el pes principal del reglament del sistema BRP, tant per la mecànica de resolució de tirades com per a tot allò que fa referència al combat i al sistema de millora de l’Investigador mitjançant l’experiència o l’estudi.

Més enllà del que seria pròpiament el sistema de joc, aquesta secció també ens introdueix en la manera de dirigir una partida de La Crida de Cthulhu, posant l'èmfasi en l’ambientació i en el disseny dels escenaris, tot oferint consells d’utilitat pels Guardians novells, suggeriments que tampoc no estan de més per als que ja siguin més experimentats.

Finalment, hi afegirem l’apartat d’ajuda, on hi trobem informació relativa a les diferents èpoques del joc, com poden ser taules de distàncies, velocitats dels diferents mitjans de transport –per terra, mar i aire–, i cronologies d’esdeveniments i fets històrics curiosos o misteriosos.

>>> El Seny

Aquesta part està dedicada a un aspecte de gran importància a qualsevol partida de La Crida de Cthulhu: la salut mental. Aquí s’explica el significat i reglament relatius al Seny, des dels aspectes de terror relacionats amb els monstres dels Mites, fins els traumes emocionals de naturalesa més mundana , passant per les experiències paranormals més pròpies del camp de treball d’un parapsicòleg.

La secció proporciona la manera de resoldre les pèrdues i guanys de Seny, l'adquisició de trastorns provocats per aquestes pèrdues, i de quina manera poden tractar-se i recuperar-se (de manera limitada) aquells Investigadors que hagin sigut afectats per algun tipus de bogeria. Conté taules i descripcions completes de molts tipus de trastorns, fòbies i psicopatologies diverses que poden afectar els soferts Investigadors.

Així que hi ha a maneres de maneres de recuperar la salut mental, però solen ser solucions que pocs Investigadors voldrien escollir, malgrat que més tard o més d’hora acabarà passant.

>>>Els Mites

Principalment és tot allò relacionat amb la cosmologia creada per H.P. Lovecraft i els seus amics i seguidors. Inclou tot allò relacionat amb els déus i els primigenis, monstres de malson, races alienígenes independents, móns esfereïdors, sectes sense escrúpols, llegendes i fragmentàries interpretacions històriques. Només el Guardià hauria de poder fer una ullada als secrets que aquí s’hi amaguen...

Aquells llibres que trasbalsen les ments més resistents –com el terrible Necronomicon–, també tenen cabuda en aquesta secció. Com és ben sabut pels que coneixen el joc, els llibres acaben sent un element important en les aventures. I tot i que són potencialment perillosos per a la salut mental, els Investigadors tenen plena consciència de la seva importància i valor. Els llibres no només poden contenir pistes determinants, sinó que habitualment esclareixen esdeveniments que d’altre manera romandrien en la foscor. Les possibilitats disponibles són: fullejar-los per cercar-hi informació, o llegir-los i estudiar-los, ja sigui per adquirir coneixements de forma permanent incrementant l’habilitat Mites de Cthulhu, o ja sigui per aprendre màgia arcana que pot ajudar a resoldre algun escenari –si és que el llibre en qüestió contingués encanteris–. Però que ningú s’enganyi: la màgia a La Crida de Cthulhu és atípica, perillosa i d’efectes aterridors; es pot acabar pagant un preu molt alt per fer-ne ús...

Per acabar, a banda del reglament relatiu a llegir llibres i aprendre els seus secrets, hi ha un llistat dels volums més famosos de la història de l’ocultisme i els que han sigut creats pels autors dels Mites, amb les seves característiques, informació relativa a l’edició, una breu descripció del seu contingut, i, en alguns casos, amb anotacions i especulacions diverses.



>>>Estructura de continguts

0.Presentació:

-Crèdits, agraïments, sumari i història gràfica (21 pàg.)

I. Sistema de joc:

- Introducció (11 pàg.)

- Els Investigadors; creació i professions (17 pàg.)

- Reglament i habilitats (35 pàg.)

- Seny i bogeria (13 pàg.)

- Exemple de joc (2 pàg.)

- Màgia (19 pàg.)

II. Referència:

- Els Mites de Cthulhu (8 pàg.)

- El Necronomicon (4 pàg.)

- Howard Phillips Lovecraft (6 pàg.)

- De rerum supernatura; referències als Mites en èpoques passades (8 pàg.)

- Les Terres del Somni (8 pàg.)

- Trastorns mentals (8 pàg.)

- El saber del Guardià (23 pàg.)

- Criatures dels Mites (37 pàg.)

- Tecnologia alienígena (8 pàg.)

- Déus dels Mites (43 pàg.)

- Animals i monstres (14 pàg.)

- Personalitats (10 pàg.)

- Grimori dels Mites (46 pàg.)

III. Aventures:

- L’encanteri de la casa Corbitt (10 pàg.)

- El marge de les tenebres (12 pàg.)

- El boig de Jenning (8 pàg.)

- El ball del mort (14 pàg.)

- La capella de la contemplació (12 pàg.)

IV. Utilitats:

- La terra de Lovecraft: Guia d’Arkham (8 pàg.)

- Viatjar per terra, mar i aire (8 pàg.)

- Preus, equip i serveis (6 pàg.)

- Referències per a guardians i jugadors (18 pàg.)

- Investigadors “llestos per jugar” (4 pàg.)

- Taules i fulls de personatge (8 pàg.)

- Ajudes de joc (4 pàg.)

- Índex (6 pàg.)


>>>La Llamada de Cthulhu (Edición Primigenia), fitxa


  • Autors: Sandy Petersen i Lynn Willis.

  • Editorial: Edge Entertainment.

  • Idioma: Castellà

  • Any: 2011

  • Preu editorial: 49,95€

  • Format: Cartoné (tapa dura).

  • Mides: 23x23,3 cm.

  • Tinta: A tot color.

  • Pàgines: 480

  • Pes: 1,9 Kg.

  • Cos de lletra: 2 mm.

  • Altres: Cinta marca pàgines.