>>>Dark Conspiracy

>>> Conspiracions, megacorporacions i terror

"¿Com combatre'ls?

Si veritablement pretenem plantar-los cara, és necessari comprendre l'autèntica essència d'aquesta lluita. Un primer pas és entendre que la majoria de la gent ignora la seva existència. El segon pas és admetre que, d'aquells que els coneixen, la majoria en són els seus servidors. La resta només som un grapat de persones obstinades i disperses que hem decidit resistir. "


>>>DARK CONSPIRACY A L'ARGONAUTA

>>> MÉS DE VINT ANYS CONSPIRANT

Dark Conspiracy és un joc de rol que fou publicat, en la seva primera edició, per l'editorial nord-americana Games Designers' Workshop l'any 1991. Desenvolupat per Lester Smith, que ja havia treballat per GDW en l'expansió de Traveller:2300, aquesta primera edició de Dark Conspiracy emprava l'antic sistema de GDW basat en el dau de deu cares. A través de posteriors expansions (PC Booster Kit i Emphatic Sourcebook), però sense encara publicar un nou manual bàsic, el sistema fou actualitzat per fer servir la nova mecànica basada en el dau de vint, que ja estava en funcionament per Twilight:2000 v2.2 i Traveller:The New Era. Un cop desapareguda la GDW, Dynasty Presentations, Inc. en va publicar una segona edició l'any 1997 que es trobava formada per dos manuals bàsics (un pel director de joc

i un pels jugadors) i que ja incorporava plenament el sistema de dau de vint. Aquesta segona edició deixaria de publicar-se el mateix any 1997.

Des de llavors i malgrat la remor que hi havia més d'una firma interessada en reviure Dark Conspiracy, vam haver d'esperar fins al desembre de 2012 per què l'editorial 3Hombres Games posés a disposició del públic un nou manual que portava per títol Conspiracy Rules, que havia d'esdevenir una tercera edició del joc. Conspiracy Rules constituïa una nova adaptació del sistema d20 de la segona edició, dissenyat d'acord amb el compromís que fos compatible amb la major part del material publicat anteriorment. Així l'equip de 3Hombres Games va introduir les

millores que va considerar sense alterar dramàticament la mecànica de

l'anterior edició.

La darrera novetat (abril 2020) sobre Dark Conspiracy es l'adquisició de la llicència per Amargosa Press, després de l'intent sense èxit de Clockwork Publishing de tirar endavant una la quarta edició del joc.

Al llarg de les seves dues edicions, el món de Dark Conspiracy va anar creixent amb la publicació d'aventures i sourcebooks que anaven perfilant un futur ominós, que per la seva proximitat en el temps (segona dècada del segle XXI) i pels fets alternatius que el provocaven, era més aviat un món distòpic on la societat que coneixem s'anava deteriorant fins a límits insostenibles. En qualsevol cas, el material publicat d'aquest joc, tot i que amb petites incursions en altres països, situa els personatges en uns Estats Units sotmesos als embats del canvi climàtic, arruïnats i segrestats per les grans megacorporacions i on la majoria de la població viu de manera precària apilada en els grans metroplexes en què s'han transformat la majoria de ciutats.

En aquest ambient anàrquic, els personatges comencen a ser conscients que altres éssers, aliens a la Humanitat, semblen aprofitar-se i nodrir-se del nostre sofriment. I en alguns casos comencen a intuir que bona part del que passa pot obeir a una conspiració oculta. O a moltes

d'elles. L'alternança entre el fil conspiratiu i un horror aparentment absurd forma part de l'ambientació d'aquest joc. Com discernir si la causa dels nostres mals són les pitjors tendències humanes o bé una voluntat desconeguda i ben conscient de les nostres debilitats?

Emergents poders empàtics en individus "especials", conflictes socials, desordre, anarquia, violents tiroteigs, matances sense sentit, paranoies conspiratives... Dark Conspiracy és una bona oportunitat per aquells a qui els agrada combinar l'acció, el terror i les oportunitats d'interpretar el seu personatge. I encara que les terribles dimensions de la conspiració que els personatges poden començar a entreveure semblen absurdament grans, els dolents també sagnen... Bé, gairebé sempre. I això és una cosa que els jugadors sempre agraeixen, ¿no?

No deixa de ser interessant que Dark Conspiracy hagi estat capaç de mantenir un important nombre d'aficionats actius durant tots aquests anys, amb resultats tan destacats com els fanzines electrònics Demonground i Protodimensions, que han contribuït a mantenir encesa la flama del joc amb aventures, narracions, noves normes i nous equipaments. En qualsevol cas mai s'ha arribat a publicar cap material en castellà.