>>>Traveller: The New Era

>>> El Traveller postapocalíptic

"Estimats nens, fills meus i filles meves, deixeu-me que us parli sobre la vostra herència i sobre el vostre dret de naixença. Quina és la diferència? Un té a veure amb el passat, l'altre amb el futur. La vostre herència és la vostra història, les vostres arrels, totes les coses que s'han conjurat per fer de vosaltres les persones que sou ara mateix. El vostre dret de naixença és el vostre futur, els vostres objectius, els llocs on anireu i quines coses fareu un cop sigueu allà. És el vostre destí.

Però quin és aquest destí, aquest dret de naixença? Són les estrelles. Per molt difícil que us resulti creure-ho ara, reunits al voltant d'aquest foc. Mireu-les, sentiu la seva Crida... El vostre destí és respondre a aquesta Crida.

I si les estrelles són el vostre dret de naixença, deixeu-me que us parli ara sobre la vostre herència..."

>>>Traveller: The New Era

>>>TRAVELLER: TNE A L'ARGONAUTA


  • Enllaços d'interès

>>>La Nova Era d'una saga veterana

L’any 1993, l’editorial nord-americana Games Designers Workshop (GDW) publicava la que seria la seva darrera incursió en l’univers de Traveller, un joc que va veure la llum l'any 1977, que als noranta ja havia esdevingut tot un clàssic i que constitueix, encara als nostres dies, tot un referent per que fa al gènere de la ciència-ficció traslladat al món dels jocs de rol. La nova versió portaria per títol Traveller: The New Era i suposava, respecte les versions precedents, la incorporació de canvis profunds en el rerefons i la introducció d'un sistema de normes totalment nou. Així, mentre el context quedava alterat per un nou gir autènticament apocalíptic, el reglament incorporava plenament el nou sistema que la mateixa editorial tenia previst fet servir en les darreres edicions de dos dels seus jocs de rol més rellevants, Twilight:2000 i Dark Conspiracy. I mentre l'essència del Traveller original romania, s'hi incorporava un nou punt d'èpica. Setanta anys després del cataclisme, els descendents desheretats dels que han sobreciscut a la caiguda del Tercer Imperi, estan disposats a recuperar les estrelles. Han de recordar els coneixements oblidats i tornar a descobrir un Imperi que s'ha perdut per sempre, un territori que s'ha tornat hostil però que pot oferir, entre les seves restes, les claus per que la civilització torni a aixecar-se d'entre les cendres. A poder ser, sense tornar a cometre els errors del passat. Benvinguts a La Nova Era.

>>>L'evolució d'un rerefons

Tot i que les altres versions de Traveller queden fora de l’objectiu d’aquesta secció, parlar del rerefons de TNE, significa, gairebé de manera obligada, fer alguna referència a les versions del joc que la GDW havia publicat amb anterioritat. I atenció que les publicades per GDW no en són les úniques! Més endavant us n'oferirem un breu repàs i, com comprovareu, l’univers de Traveller s’ha demostrat com un terreny prou fèrtil com sembrar la llavor de múltiples versions, publicades per diferents editorials i desenvolupades per autors diversos. Així que, de ben segur, els jugadors de rol interessats en la ciència-ficció podran trobar la versió de Traveller que considerin que més s’adapta a les seves preferències, sobretot si aconsegueixen superar la confusió inicial causada per la multiplicitat de títols, normes, editorials i autors.

Però seguint el fil del rerefons que ens planteja TNE, dèiem que era difícil no fer referència a les versions precedents publicades per la GDW. La raó és que el context en que es situa TNE continua, cronològicament, amb la línia temporal traçada per Megatraveller, que al seu torn continuava a partir del rerefons del Traveller original. Així que creiem que val la pena donar-hi un cop d'ull.



>>>El Traveller "clàssic"

El primer Traveller, conegut a l’actualitat com a Classic Traveller, que va veure la llum l’any 1977, situava els personatges en un futur llunyà, més enllà de l’any 5000 de la nostra era, dins del 3er Imperi. Un imperi immens, integrat per més d’11.000 móns, que, tot i mantenir conflictes contra enemics externs i interns, era una entitat consolidada i prou segura dins de les seves fronteres. El manual d’aquell primer Traveller donava més indicis que no pas informació detallada sobre el context. Un ho anava deduint a partir de la generació de personatges, del sistema de comerç, de la manera d’adquirir una nau i, sobretot, a partir de les referències de l’anomenat computador biblioteca, un conjunt de definicions que contenien les informacions més bàsiques que els aventurers podien necessitar i que podien consultar a l’ordinador de la nau en cas de necessitat. En tot cas, aquell primer Traveller marcava un precedent que totes les versions posteriors continuarien fidelment: el sentit de meravella que suposava viatjar, explorar, descobrir, conèixer i arriscar. Tot combinat amb les necessitats més banals de poder proveir-se de sosteniment. No era estrany, doncs, que el grup de personatges prototípic integrés la tripulació d’alguna nau mercantil independent, que a la manera de freelancers futuristes, anés a la recerca de fortuna. O al menys, a la recerca de prou ingressos com per poder pagar les factures de la nau, una pressió constant pels seus tripulants. El mercadeig constituïa sempre la font d’ingressos més habitual i el nexe d’unió entre les oportunitats més suculentes, i també més arriscades, que oferien les aventures. Aquestes podien abastar un ventall gairebé il·limitat. Una activitat tan usual com el comerç podia convertir-se en una aventura quan es desenvolupava en una zona perillosa o es transportaven matèries il·legals. Exploracions de sistemes no documentats, prendre part en un conflicte armat, veure’s implicat en una intriga política, establir contacte amb una raça desconeguda o introduir-se en unes instal·lacions misterioses i d’antiguitat mil·lenària, al més pur estil dungeons...

Amb l’aparició de més suplements s’anava ampliant més el ventall i les oportunitats de joc, al mateix temps que s’anava perfilant més i més el rerefons i s’entrava més en detalls sobre les races (humanes i no humanes), que poblaven el braç de la Via Làctia que constituïa l’entorn geogràfic del joc. De mar de fons apareixia la misteriosa figura dels Ancestrals, una raça desconeguda que en un passat remot havia escampat la raça humana originària del sistema Sol pel nostre braç de l’espiral galàctica. El retrobament entre els diferents imperis humans (sovint violent) un cop van anar desenvolupant el motor de trànsit, es va acabar transformant en el generador d’aquest Tercer Imperi i d’algunes de les faccions principals que s’hi enfronten.

>>>Megatraveller

La versió posterior, Megatraveller, ens situava a partir de l’any 5634 de la nostra era. L’assassinat del darrer emperador suposava el començament

d’una cruenta guerra civil entre múltiples faccions. El Tercer Imperi, el més estable de la història, s’esfondrava en el caos mentre es formaven grans aliances que lluitaven per les seves despulles. Els enemics externs, aprofitant la debilitat dels antics dominis imperials, posaven en marxa els seus propis moviments d'invasió La seguretat de l’entorn on es movien els personatges jugadors a Megatraveller era més precària que en el primer Traveller. Tot i que l’essència del joc es mantenia en bona part inalterable, el conflicte constituïa el gran paisatge de fons. L’aventura pel propi profit passava a veure’s afectada per la possibilitat (forçada o voluntària) de que el grup de personatges acabés prenent part en el conflicte per una o altre de les faccions enfrontades. Amb Megatraveller s’expandien les normes del joc original, mantenint-ne el sistema, mentre els nous suplements aprofundien en alguns aspectes que ja s’havien tractat a Traveller i en molts altres d’inèdits, propis del nou rerefons de conflicte.


>>>Traveller: The New Era

Amb The New Era, el final del conflicte que marcava l’entorn de joc de Megatraveller prenia un gir apocalíptic, ben en sintonia amb un dels jocs de més èxit de la GDW:, Twilight:2000. Després d’anys de conflicte, sense que cap dels bàndols aconseguís una avantatge resolutòria, algú va fa entrar en el joc una nova arma... que va acabar resultant definitiva i que va escapar a qualsevol possibilitat de control. De sobte, moltes coses van deixar de tenir importància: ni els motius de la guerra, ni el camí recorregut fins el moment, ni les gestes aconseguides ni les angoixes patides.

Els supervivents anomenaran a aquesta nova arma Virus. Definir Virus és complicat però, per damunt de tot, desfaria una incògnita que val la pena que sigui descoberta pels jugadors, com una part més dels misteris que pot amagar la Nova Era. N’hi ha prou amb dir que Virus era totes i cadascuna de les computadores construïdes per mans humanes. Virus era cada astronau, cada màquina. Virus era les plantes de fusió que es volatilitzaven en microsegons; la fallida del sistemes de suport vital en els grans mons artificials; la interrupció dels subministrament d’energia i de les comunicacions; les naus en flames que s’estavellaven contra les ciutats. Virus podia ser la mort d'un món o, en els casos més afortunats, el seu declivi i el seu aïllament. Virus ho va canviar tot. The New Era comença 70 anys després...

"La vostra herència és doncs, la pau. La pau dels trilions de cadàvers sense sepultar en milers de mons freds i sense vida. És la pau de les màquines que romanen en silenci, dels cors que han quedat buits i de les ments sotragades per tragèdies i pèrdues més enllà de tota mesura, més enllà del que es pot comprendre. Aquesta és el llegat que jo i els meus us deixem com herència. Perseguiu el vostre dret de naixença, posseïu les estrelles de nou. Però recordeu sempre que el vostre destí, un cop assolit, es convertirà algun dia en l'herència dels vostres fills"

>>>Traveller: The New Era