ordbog

Base 10 klodser

Klodser til bl.a. at understøtte forståelsen af titalssystemet. Kan bruges til at understøtte udregninger og bl.a. at veksle mellem forskellige pladser i titalssystemet. 1'er klodser på 1x1x1 cm, 10'er stænger på 1x1x10 cm, 100 plader på 1x10x10 cm og 1000 klodser på 10x10x10 cm.

Cuisenaire-stave

Cuisenaire-stave har forskellige farver og måler 1-10 cm. De kan fx bruges til at arbejde med forståelse af 10'er venner samt de fire regningsarter.

Regruppering

Når der er flere end fire genstande, kan vi dele dem op i grupper og lægge disse sammen. Når vi deler en gruppe op i mindre dele, kalder man det at regruppere. Det at regruppere er basis for udvikle regnestrategier, der er hurtigere og mindre belastende for hovedet end at tælle en ad gangen. De fleste børn starter med at regne 4+3 ved at tælle fire på den ene hånd og tre på den anden hånd og så med næsen tælle alle fingre og få det til syv. Men hvis nu barnet kan 3+3=6 udenad, så kan lidt regruppering gøre arbejdet med 4+3 meget hurtigere. Vi kan regruppere de 4 til 3+1 og så bliver 4+3 til 3+3 og 1 mere altså 7.

Kilde: https://pindogbjerre.dk/laesestof/tidlige-tegn-paa-matematikvanskeligheder/

Subitizing

Evnen til at se forskel på mængder med et, to, tre eller fire elementer uden at tælle. Fx kan vi ved et enkelt kig på fuglebrættet se, at der sidder fire fugle uden at tælle dem. Få mennesker, bl.a. nogle talblinde, mangler evnen til subitizing, og må derfor også tælle sig frem til antallet i mængder bestående af 1-4 elementer.