Intro til undervisningen

Overordnet struktur

Børn og voksne er fordelt på to faste hold. Rød og grøn zone sammen (de yngste piger og drenge) og gul og blå zone sammen (de ældste piger og drenge). På et hold er 1 lærer, 3 lærerassistenter og 10-13 børn. Socialpædagogerne støtter, hvor der er behov.

Kort beskrivelse af undervisningens indhold og elementer

Hver dag arbejdes der med ét hovedemne. De første tre dage arbejdes med emner fra blok 1, dvs. primært talforståelse og de fire regningsarter. De sidste fire dage vælges indhold af underviserne i samråd med den fagansvarlige ud fra, hvad børnene har brug for. Nogle børn har fortsat brug for at træne emnerne fra blok 1, mens andre kan bevæge sig videre til blok 2 og evt. blok 3.

Den 3., 5. og 7. juni bruges sidste del af undervisningstiden på at lave små produkter.
Den 4., 6. og 8. juni bruges første del af undervisningstiden på at se og give feedback på produkterne fra dagen før. Læs mere om produkter og feedback her.

Hver undervisningsgang består af følgende elementer:

  • Evt. feedback på gårsdagens produkter

  • Tjek ind og introduktion til dagens emne

  • Øvelse med fokus på fx kontekst, undersøgelse, kreativitet, produktion

  • Værksteder

  • PL-øvelse

  • Evt. individuel træning i hæfte, på CampMat eller Matematikfessor

  • Evt. fremstilling af produkt

Se dagsprogrammer her.

Tjek ind og introduktion til dagens emne

Efter frokost mødes eleverne med deres hold i deres undervisningslokaler. Matematiklærerne står klar i lokalet. Dansklærerne sørger for, at alle børn kommer til matematik. Det er vigtigt at skabe et trygt miljø og en god stemning fra start af. Sørg for at se og sige hej til alle børn. Brug musik, highfives mv. til at understøtte god stemning.

Børnene tildeles faste pladser, som de starter på hver dag, og første dag laver de deres eget navneskilt til deres plads.

For at skabe forstærkning af det lærte, taler vi til en start med børnene om, hvad de har lavet i dansk om formiddagen. Ligeledes taler dansklærerne med børnene om, hvad de har lavet i matematik dagen før.

I introduktion til dagen og refleksion over dagens emne rammesættes undervisningen. Børnene skal præsenteres for dagens emne og organisering. Sørg for at sætte emnet ind i en kontekst. Stil et spørgsmål, fortæl en historie eller kom med et provokerende udsagn for at aktivere børnenes forforståelser eller forudsætninger og for at rette deres opmærksomhed mod dagens emne.

Øvelser med fokus på fx kontekst, undersøgelse, kreativitet, produktion

I modsætninger til værksteder er tanken her, at alle børn arbejder med samme øvelse, men på et niveau der passer til dem hver i sær. Øvelserne er derfor lavet med gode muligheder for differentiering.

Mens en del af værkstederne er færdigheds- og træningsorienterede, har øvelserne en mere åben karakter. Børnene skal fx bygge og tage billeder af tal, undersøge hvordan man kan finde arealet af en fodboldbane, lege købmand eller lave land art med drejninger og spejlinger.

Det er vigtigt, at børnene som afslutning på øvelsen får lagt eventuelle produkter op i deres individuelle padlets.

Værksteder

Sørg for at være så kort og præcis i din beskrivelse af opgaven samt i dine forklaringer undervejs (dette kræver refleksion og øvelse i forberedelsestiden).

Vi har en lang række opgaver, som danner udgangspunkt for værkstedsundervisningen. Opgavernes praktiske udførsel skal formentlig bearbejdes i forberedelsen. I kan i samråd med lærere og fagansvarlig variere og differentiere opgaverne, så de passer til jeres undervisningshold.

Sørg dog for at bevare opgavens essens eller formål. Udover forskellige færdigheder træner opgaverne fx også forskellige strategier. Det er vigtigt at være opmærksom på dette, så fx en plus-opgave med fokus på brug af 10’er venner ikke pludselig ændres til en plusopgave med fokus på fx a tælle videre.

Nogle opgaver fordrer længere fordybelsestid end andre, og nogle børn kan fordybe sig i en opgave i længere tid, mens andre har brug for flere skift. Sørg derfor altid for at have en ekstra opgave med til at fange børn, der ikke deltager i de planlagte opgaver, eller som har brug for at skifte opgave en eller flere gange.

Det er op til underviserne på de enkelte hold, hvordan afviklingen af værksteder struktureres. Fx hvordan børnene opdeles, og om de samme børn er sammen med den samme voksen hele tiden, eller om børnene roterer mellem forskellige voksne og værksteder.

PL-øvelse

I undervisningen er indlagt 30 minutter til at arbejde med en PL-øvelse.

Individuel træning

Efter PL-øvelsen har børnene to muligheder. De kan arbejde videre med værksteder, fx hvis de ikke har færdiggjort det værksted, som de var i gang med inden PL-øvelsen, eller de kan arbejde individuelt med relevante træningsmaterialer.

Formålet med at arbejde med træningsmaterialer er at støtte overførsel af læring og brobygning til skole og kommende mentorforløb derhjemme.

Vi har et blandet udvalg af tre serier træningshæfter med, der alle er emnebaserede. De varierer fra det allermest basale tilrettet elever i matematikvanskeligheder til fx algebra på udskolingsniveau. Derudover kan børne træne på computer på CampMat eller Matematikfessor.

Afrunding, evaluering og tjek ud

Samtale om dagen, spørgsmål som fx ’Er der noget, du er blevet bedre til?’, ’Er der noget, der har overrasket dig?’, ’Hvad har I arbejdet med i træningshæftet?’, ’Hvad var sjovest?’, ’Hvad kunne vi have gjort anderledes, for at undervisningen blev bedre?’. Spørg til konkrete opgaver.

Ikke alle børn kan sætte en finger på, hvad de har lært, men at lade dem formulere, hvad de har arbejdet med, er et skridt på vejen, og så kan den voksne spørge nysgerrigt ind.

Hvert barn har en logbog, som han/hun skal tegne eller skrive refleksioner i. Desuden har hvert barn en læringsmappe, hvor de kan skrive huskeregler, regnestykker man er stolt af at kunne løse, indsætte arbejdsark og eventuelle billeder af produkter osv. Den voksne må gerne hjælpe barnet ved at skrive for barnet eller stille afklarende spørgsmål.

De dage, hvor børnene har fremstillet produkter, skal produkterne uploades til børnenes individuelle padlets.

Emner og materialer til 5.-8. juni

På baggrund af jeres erfaringer med børnenes arbejdsformer, faglige niveauer og hvad, der motiverer børnene, skal lærerne i samråd med Teach First Graduates vælge, hvilke emner, øvelser og værksteder der skal arbejdes med den 5.-8. juni. Brug endelig den fagansvarlige til sparring.

Hvis det giver mening med den enkelte børnegruppe, kan de involveres i valget, men det er jer som undervisere, der træffer en didaktisk/pædagogisk funderet vurdering. I kan vælge at arbejde med materiale fra en eller flere blokke i de fire dage.