Inclusief en transparant

Maatschappelijk verantwoord

Het doel van elk product, is het voorzien in een behoefte. Vaak hebben meerdere mensen vergelijkbare behoeften. Een leverancier die graag meerdere mensen blij maakt met een vergelijkbaar product, doet voordat hij zijn producten bedenkt of maakt, onderzoek naar mensen met vergelijkbare behoeften. Hoe groter de doelgroep en hoe duidelijker de behoeften, des te groter de kans dat een product tegen de goede prijs verkoopbaar is.

Het is wenselijk als deze mensen het product ook probleemloos kunnen gebruiken: veilig, zonder irritatie en gebruiksvriendelijk. Tegelijk is het fijn om te weten dat een product gemaakt en gebruikt kan worden, zonder dat daar voor anderen nadelen aan kleven.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent werken aan een aangenaam leven voor iedereen hier en nu, maar ook straks, ongeacht je afkomst, geloofsovertuiging, persoonlijke voorkeuren en fysieke of mentale vermogens.

Gelijke monniken, gelijke kappen dus. Ik betrap mezelf erop, dat dit gemakkelijker gezegd is, dan dat ik het voortdurend en als vanzelfsprekend waar maak.

Inclusie

Iedereen die in het dagelijks leven voor zichzelf kan zorgen, moet álle goederen en diensten, die overheden of commeciële bedrijven aanbieden, zonder veel moeite kunnen leren gebruiken.

Dat betekent niet dat iedereen in zijn leven alles moet bezitten, of een keer moet kunnen doen. Alles heeft uiteraard zijn prijs.

Inclusie betekent dat er tijdens het ontwerp en productie, rekening mee wordt gehouden, dat iedereen:

  • eigen specifieke talenten voor, kennis van, vaardigheden in of ervaring mee heeft;

  • ouder wordt en steeds vaker last krijgt van een kwaaltje of slechte dag, die steeds minder snel overgaat;

  • niet overal volledig onbevangen mee om kan gaan.

Menselijke contour die in vier stadia ouder wordt. Met de gebreken die met de ouderdom komen, is gebruiksvriendelijk niet meer voldoende. De behoefte aan toegankelijkheid neemt toe.
De Philips Index

Gebruiksvriendelijk is toegankelijk-light

De zogenaamde Philips Index schetst het verschil tussen gebruiksvriendelijkheid (ofwel UX = user experience) en de toegankelijkheid (A11y = accessibility) van producten. Gebruiksvriendelijkheid gaat uit van volledig gezonde, topfitte mensen, met interesse in nieuwe techniek en werkwijzen. Voor mensen met een beperking is gebruiksvriendelijk vaak niet voldoende, om eenvoudig alle functies van het product te gebruiken.

De figuur maakt duidelijk dat mensen al op jonge leeftijd met een geringe tijdelijke beperking last kunnen hebben van ontoegankelijkheid. Ook laat het zien dat tijdelijke beperkingen met het stijgen der jaren chronisch en ernstiger kan worden.