SF și fantasy american

O INTRODUCERE ÎN LITERATURA AMERICANĂ FANTASTICĂ ŞI ŞTIINŢIFICO-FANTASTICĂ A SECOLULUI AL DOUĂZECILEA

Poul Anderson

Isaac Asimov

Paolo Bacigalupi

Alfred Bester

Jim Butcher

Pat Cadigan (n. 1953) este singura autoare asociată pe termen lung cu mişcarea literară cyberpunk. A publicat numeroase romane, culegeri de povestiri şi a alcătuit o antologie.

Orson Scott Card

Ted Chiang

James S.A. Corey

Samuel Ray Delany

Philip K. Dick

John Gardner

William Gibson (n. 1948) este cel mai proeminent autor din mişcarea literară cyberpunk. Este creatorul termenului "ciberspaţiu", care a intrat în vocabularul curent. Două dintre povestirile sale au fost ecranizate, iar adaptarea cinematografică a romanului său de debut, Neuromancer, se va lansa în 2011.

Martin H. Greenberg

Robert A. Heinlein

Robert E. Howard

K.W. Jeter

Richard Kadrey (n. 1957) este autor de romane, proză scurtă şi scenarii de bandă desenată, dar şi interpet de muzică rock, ilustrator şi fotograf.

James Patrick Kelly

John Kessel

Jay Lake

Ursula Kroeber Le Guin

Tom Maddox (n. 1945) este romancier, nuvelist şi scenarist pentru televiziune. De asemenea, este creatorul conceptului de ICE - "Intruder Countermeasures Electronic".

Will McIntosh

Patricia A. McKillip

Jean Rabe

Melissa Scott

Lucius Shepard (n. 1947) este un romancier şi nuvelist asociat de regulă curentului umanist din literatura SF americană, dar unele dintre lucrările sale au şi o influenţă cyberpunk.

John Shirley (n. 1954) este un reputat autor de literatură cyberpunk şi horror, precum şi scenarist de film, textier şi eseist.

Clifford Simak

Dan Simmons

Jeff Somers

Neal Stephenson (n. 1959) este un ambiţios romancier şi eseist american. Printre altele, este recunoscut pentru aplicarea termenului de "avatar" reprezentărilor antropomorfe din realitatea virtuală, iar noul sens al termenului a ajunsă să fie utilizat pe scară largă.

Bruce Sterling (n. 1954) este conducătorul neoficial al mişcării literare cyberpunk şi a publicat atît romane şi culegeri de nuvele cît şi lucrări de non-ficţiune şi antologii.

Michael Swanwick (n. 1950) este un autor foarte prolific şi premiat de nuvele, romane şi eseuri. Unele dintre lucrările sale sînt asociate curentului umanist din literatura SF americană, altele curentului cyberpunk, iar altele au prefigurat curentul New Weird din literatura fantastică.

Jack Vance

Jeff VanderMeer

John Varley

Vernor Vinge (n. 1944) a fost profesor universitar de matematică la Universitatea din San Diego şi este autorul reputat a numeroase romane şi nuvele ştiinţifico-fantastice. Vernor Vinge are şi reputaţia de a fi lansat conceptul de "singularitate tehnologică".

Kurt Vonnegut, Jr.

Sean Wallace

Walter Jon Williams (n. 1953) a publicat o varietate de romane şi culegeri de povestiri fantastice şi ştiinţifico-fantastice, între care şi numeroase volume semnificative pentru curentul literar cyberpunk.

Gene Wolfe

Jack Womack (b. 1956) a contribuit la mişcarea cyberpunk cu o serie de şase romane şi lucrează ca director de publicitate la editurile Orbit şi Yen.

Roger Zelazny

INDEX ROMÂNESC