"Interviu cu Florin Pîtea" de Mona Ardeleanu

Acest interviu a apărut iniţial pe site-ul Blogosphera.ro şi este reprodus aici prin amabilitatea domnişoarei Mona Ardeleanu, director de comunicare la Ozone Homes.

INTERVIU CU FLORIN PÎTEA

de Mona Ardeleanu

Întotdeauna mi-a plăcut să aflu lucruri despre oameni. Când eram mică, eram de groază, interogam pe oricine îmi ieşea în cale. Adultă fiind, mă cenzurez. Însă am găsit această metodă, a interviului, prin care îmi pot satisface plăcerea…

Astăzi, îl am ca invitat pe Florin Pîtea, om de litere, autor. Inteviul, care urmează, este unul dintre preferatele mele, iar voi, citindu-l, o să înţelegeţi de ce. Am avut întotdeauna o sensibilitate pentru scriitori, pentru că mereu, aceştia găsesc cuvintele potrivite. Iar noi vedem rezultatul şi niciodată munca din spatele lor. Mulţumesc, Florin!

1. Ce reprezintă pentru tine blog-ul pe care îl ai? Este un instrument prin care ţii legătura cu prietenii, cititorii tăi sau este unul de promovare al activităţii tale de scriitor? Care este povestea „Ţesătorului”?

Blogul meu a început ca o metodă de promovare a cărţilor mele şi a ajuns un fel de reţea de articole. În ceea ce priveşte povestea Ţesătorului, explicaţia se ascunde într-unul din articolele de pe blog. Vă invit să o găsiţi acolo.

2. Eşti scriitor de literatură science-fiction. Cum a luat naştere această dragoste pentru cuvinte, pe care tu ai fructificat-o la maximum? Câte cărţi au ieşit sub semnătura ta şi care îţi este cea mai dragă?

Dragostea pentru poveşti o am de mic, din familie. Dragoste de cuvinte sau de fraze am auzit că au alţii. Pentru mine primează povestea. Am publicat pînă acum cinci cărţi, dintre care trei de ficţiune, şi toate îmi sînt dragi.

3. Eşti unul dintre fericiţii care au putut îmbina meseria cu pasiunea, scrisul apărând natural, în urma plăcerii de a citi. Ce reacţii au studenţii tăi, atunci când află că eşti şi scriitor?

Reacţiile lor sînt diverse. Ocazional mă surprinde cîte cineva care îmi cumpără cărţile. Au fost şi cazuri în care unele persoane au exagerat – şi le-au citit.

4. Ştiu că ai mai multe volume la care lucrezi. Cum te descurci cu mai multe lucrări, simultan?

Lucrez la mai multe proiecte, este adevărat. Un roman intitulat Anul terminal, o culegere de povestiri numită Exilaţi în Ciberia, precum şi traducera tezei mele de doctorat. E agreabil să lucrez în paralel la mai multe proiecte, pentru că nu apuc să mă plictisesc de nici unul.

5. Ne poţi spune ceva despre cartea care este în cel mai avansat stadiu? Povestea ei, pe scurt. Când vom primi invitaţie la lansarea ei?

Cartea aflată în cel mai avansat stadiu este un roman intitulat Anul terminal. Este o poveste de dragoste cu liceeni. Cred că e oarecum diferită de alte poveşti de dragoste cu liceeni, însă mai multe detalii veţi afla la lansarea romanului – eveniment la care promit să vă invit în timp util.

6. Aş vrea să ştiu ce alte preferinţe de lectură ai, în afară de SF. Ce ai acum pe noptieră?

Citesc literatură realistă britanică şi americană (pentru cursurile pe care le predau), romane româneşti (pentru o emisiune pe care o prezint împreună cu domnul Alexandru Mironov), iar pe noptieră am o agendă în care planific o operă spaţială.

7. Ce mi-ai recomanda să citesc, în materie de cărţi science fiction, având în vedere că sunt novice?

Fiecare generaţie de autori SF schimbă convenţiile genului pentru că lumea occidentală se transformă în ritm atît de alert. V-aş recomanda să citiţi romanul Soft Apocalypse de Will McIntosh, avînd în vedere cum pare să fie lumea în care trăim şi care par să fie direcţiile în care se îndreaptă. Mai multe detalii despre acest roman puteţi afla aici.

8. Nici un invitat nu scapă de aceste întrebări: care este cel mai frumos loc în care ai fost până acum? Unde vei merge în următoarea vacanţă şi care este destinaţia ta de vis? Poate că permanentul meu dor de ducă mă face să fiu curioasă mereu, să aflu ce-şi doresc oamenii să vadă, în lumea asta.

Îmi doresc să văd o societate în care bunăstarea să fie distribuită mai echitabil, iar munca, educaţia, bunele maniere şi cumpătarea să fie răsplătite. Ştiu că e o destinaţie de vis, dar toate componentele civilizaţiei umane au fost mai întîi vagi idei sau vise cu ochii deschişi.

9. Iubitorii genului science fiction au din 2010 şi o publicaţie lunară, care tratează subiecte de profil: Gazeta SF. Îmi poţi spune cum a început colaborarea ta cu revista şi ce planuri ai, pe viitor, în această privinţă?

Am fost invitat să colaborez la această publicaţie electronică de către domnişoara redactor-şef Simona Şerbănescu. Plănuiesc să le furnizez lunar celor din colectivul de redacţie al Gazetei SF cel puţin o recenzie de carte şi ocazional cîte o schiţă ştiinţifico-fantastică.

10. În acelaşi registru, te-aş ruga să-mi faci o trecere în revistă a publicaţiilor în care ţi-ai bucurat cititorii cu proză scurtă. Având în vedere că aceste apariţii se întind pe mulţi ani, spune-mi unde putem găsi adunate toate aceste lucrări!

Anul acesta se împlinesc douăzeci de ani de la debutul meu literar. Din 1992, am publicat în periodice precum „Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice Anticipaţia”, „Jurnalul SF”, „Nautilus”, „Ficţiuni”, „Lumi virtuale”, „fiction.ro”, „Galileo” (care îmi e foarte dragă), „Helion” şi „Gazeta SF”, pe care aţi amintit-o deja. De asemenea, am publicat în antologii şi almanahuri precum „Almanah Anticipaţia” (din 1993 pînă în 1999), „Nemira ’95” şi „Nemira ’96”, „Almanah Nautilus”, „România SF 2001”, „Alte lumi, alte legende”, „AtelierKULT”, „Millennium Fantasy & Science fiction”, „Premiile Galileo 2011” şi „Steampunk: A doua revoluţie”. Pe Internet, o parte dintre aceste lucrări se găsesc pe site-ul meu oficial, aici, iar în versiune tipărită cele mai multe dintre povestirile mele au fost reunite în două volume publicate la Editura Amaltea, „Necropolis” şi „An/Organic”.

11. Eşti deopotrivă licenţiat în limbă şi literatură engleză, cât şi franceză. Care dintre cele trei, dacă o adăugam şi pe cea nativă, îţi este cea mai la îndemână pentru născocit poveşti?

Deocamdată, limba română. La ce dezvoltare explozivă a cunoscut piaţa tabletelor electronice de lectură în America de Nord şi la modul în care au evoluat acolo vînzările de carte electronică, a început însă să mă tenteze şi engleza.

12. Ai pe blog peste 250 de recenzii de carte. Sunt oameni care, de-a lungul întregii vieţi, nu au reuşit să citească nici măcar jumătate! Aş vrea să ştiu câţi dintre cititorii blog-ului tău ţi-au scris, mulţumindu-ţi pentru această „bibliotecă” de recomandări?

Mărturisesc că ambiţia mea este să recenzez pentru beneficiul cititorilor mei mult mai multe cărţi – ar fi o scuză bună ca să îmi parcurg cărţile necitite din bibliotecă. Am cîţiva zeci de „abonaţi” pe blog, iar destui dintre ei mi-au scris de-a lungul timpului. Un aspect îmbucurător este că unii dintre ei, după ce au parcurs cîteva articole, au decis că blogul merită citit integral. Atenţia pe care mi-o acordă dumnealor mă bucură şi mă onorează.

13. La final, un gând pentru blogosphera.ro

Vă doresc să aveţi mulţi vizitatori, mulţi cititori şi mulţi abonaţi. Nu în ultimul rînd, avînd în vedere că durata medie de activitate pe un blog este de numai trei săptămîni, vă urez ca şi peste treizeci de ani să aveţi viaţă, sănătate şi energie pentru a duce blogosphera.ro mai departe.

<interviul precedent index interviuri