Marşul „dezordinii“ huliganilor în uniformă

Traian Băsescu: „Poliţiştii au subminat autoritatea statului român“

Scris de Nicolae Bucur

Marşul „dezordinii“ huliganilor în uniformă La finalul săptămånii trecute, mai exact vineri, Romånia a asistat la o premieră în istoria sa, atunci cånd tocmai oamenii care ar trebui să ne asigure liniştea şi protecţia, plătiţi mai mult decåt decent din buzunarele fiecărui romån, au creat haos şi dezordine şi au călcat în picioare la propriu şi la figurat legea şi însemnele statului romån pe care au jurat să îl apere. Este vorba despre poliţiştii care ne cer în fiecare zi prin mesajul inscripţionat pe maşinile din dotare să avem „încredere“ că de „siguranţa“ noastră se vor ocupa ei. Instigaţi de liderii sindicali şi de cåţiva agitatori specializaţi în manipularea maselor, „oamenii legii“ au trecut, după doar cåteva ore, de cealaltă parte a baricadei, transformåndu-se într-o hoardă venită cu jalba în proţap la liderul de la Cotroceni pentru a-l lua de guler vizavi de reducerile salariale pe care le-a operat Guvernul.

Practic, episodul acesta, care s-a derulat fără aprobare din partea autorităţilor, a început vineri, în jurul orei 12.30, când sindicaliştii Cartel Alfa, confederaţie la care sunt afiliaţi şi poliţişti, au hotărât să îşi facă singuri dreptate, peste legile normale dintr-un stat de drept, şi să dea buzna în Dealul Cotrocenilor pentru a îi cere socoteală lui Traian Băsescu pentru micşorările salariale. Celor 6.000 de persoane li s-au mai alăturat alte circa 1.500-2000, potrivit Jandarmeriei Capitalei.

Subminarea statului român

În semn de protest faţă de încălcarea legii şi atitudinea infracţională arătată de poliţiştii-protestatari care au călcat în picioare orice regulă morală de bun-simţ, alături de simbolurile statului român, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au anunţat că renunţă la serviciile poliţiştilor. Traian Băsescu a dat dispoziţie ca efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor să nu mai participe la asigurarea protecţiei sale, începând de vineri, ora 17.00. Totodată, şeful statului a declarat ieri într-o conferinţă de presă susţinută la Cotroceni că salariaţii MAI care au manifestat vineri la Cotroceni au încălcat legea, menţionând că, prin gestul ilegal făcut, aceştia au subminat autoritatea statului român. „Palatul Cotroceni nu este al meu. Eu sunt un vremelnic chiriaş. Palatul Cotroceni, ca şi Poliţia, şi Jandarmeria este un simbol al statului român“, a subliniat preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, premierul Emil Boc a sosit ieri la sediul Guvernului condus doar de maşini aparţinând Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), fără ca din escortă să facă parte şi echipaje ale Poliţiei.

Complicitatea tacită a Jandarmeriei

Participanţilor la acest marş ilegal, printre care se numără poliţişti, poliţişti de frontieră sau angajaţi ai penitenciarelor, li s-au mai alăturat tacit şi jandarmii care nu au recurs la oprirea acestui marş ilegal al colegilor de breaslă, ba mai mult, au însoţit protestatarii, chipurile pentru a nu crea dezordine. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a afirmat că jandarmii, în număr de aproximativ 300, cu posibilitatea suplimentării forţelor, nu vor acţiona represiv faţă de colegii lor din poliţie şi din sistemul penitenciar, deşi aceştia nu au autorizaţie de marş. „Am luat măsuri de ordine publică şi le vom asigura protecţia atât lor, cât şi cetăţenilor bucureşteni. Vom rămâne cu ei pe parcursul protestului. Am luat decizia de a-i însoţi spre Palatul Cotroceni pentru că, dacă îi opream în Piaţa Victoriei şi liderii lor sindicali îi îndemnau în continuare să plece în marş, situaţia ar fi devenit tensionată“, explica Marius Militaru. Întrebat dacă decizia de a însoţi protestatarii spre Palatul Cotroceni este o formă tacită de protest, Militaru a spus că lucrul acesta este fals şi că plecarea jandarmilor alături de sindicalişti este doar „o decizie inteligentă de ordine publică“, potrivit Mediafax.

Batjocorirea simbolurilor naţionale

Dovada colaborării tacite dintre poliţiştii-protestatari şi jandarmi a putut fi observată în momentul când manifestanţii îmbrăcaţi în uniforme au început să arunce către platoul unde şefului statului i se dă onorul în cadrul festivităţilor oficiale cu sticle, caschete şi lumânări şi au început să strige injurii la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Nici în lumina acestor evenimente, jandarmii nu au considerat de cuviinţă să intervină. Poate că jandarmii nu au ştiut că aruncarea caschetelor de către poliţişti şi de ceilalţi reprezentanţi ai autorităţii statului constituie infracţiune, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la trei ani, potrivit Codului penal.

Articolul 236 din Codul penal referitor la ofensa adusă unor însemne prevede că „orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani; manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la trei luni sau un an sau cu amendă“.

Prezumtivi „infractori“ în faţa Cotrocenilor

Mai mult, cinci poliţişti care au participat la proteste aveau în dotare armele de la serviciu, putând în orice clipă să declanşeze o adevărată tragedie sub impulsul momentului. IGPR a încercat să muşamalizeze acest episod ieşind cu un comunicat în care se spunea: „activitatea poliţiştilor români s-a desfăşurat în condiţii normale, aceştia intervenind, vineri, la peste o mie de apeluri de urgenţă, iar cei care au participat la protestul din Bucureşti se aflau în timpul liber sau în concediu“. În cazul acesta, cum de cinci poliţişti purtau armele de la serviciu? Totodată, în cazul în care erau în concediu sau în timpul liber, aceştia nu aveau voie să poarte uniforma de poliţist. Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă că liderii de sindicat care „au incitat lumea şi i-au condus efectiv la Palatul Cotroceni“ vor fi sancţionaţi contravenţional, iar cinci poliţişti care au participat la mitingul de vineri având asupra lor arme vor răspunde penal. „Discutăm de un marş şi de un miting neautorizat la Palatul Cotroceni şi cei care au greşit vor plăti. Unii contravenţional – liderii de sindicat, care au incitat lumea şi efectiv i-au condus către Palatul Cotroceni -, şi, unde va fi cazul, unii vor răspunde penal, pentru că, din păcate, (…) unii dintre colegii noştri, cinci la număr, purtau arme, lucru absolut interzis la manifestări publice pentru oricine. Noi nu putem face diferenţiere în favoarea poliţiştilor, dimpotrivă. Ce se aplică oricărui manifestant care încalcă legea va trebui să se aplice şi poliţistului“, a declarat Blaga.

Huligani în uniformă

Propunem Jandarmeriei şi altor autorităţi competente ca pentru toate aceste infracţiuni săvârşite premeditat şi în formă continuată, poliţiştii în cauză să fie identificaţi şi traşi la răspundere după modelul huliganilor de pe stadioanele de fotbal, după care să fie daţi afară dintr-un serviciu care presupune prin jurământ apărarea statului şi a cetăţenilor acestuia.

Odată ajunşi lângă intrarea oficială a Palatului Cotroceni, poliţiştii-huligani au început să strige „ieşi afară, javră ordinară!“ la adresa şefului statului român. Băieţii lui Garcea au continuat „repertoriul“ dobândit în câmpul muncii alături de infractorii pe care îi păstoresc cu slogane precum: „M… Blaga / La puşcărie cu Blaga! / Un pitic şi un chior ne-au lăsat în curu’ gol“. Paradoxal, de la tribună, liderii sindicali ai poliţiştilor cereau în paralel cu aceste sloganuri decenţă şi respect. De asemenea, aceştia au fluturat sute de pancarte cu mesaje licenţioase inspirate probabil de pe pereţii celulelor din închisori sau de la „secţie“.

Încălcare de statut

Totodată, în articolul 42 din Statutul poliţistului se menţionează negru pe alb că poliţistului îi este interzis să: facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora; să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public; să candideze pentru autorităţile administraţiei publice locale, Parlamentul României şi pentru funcţia de Preşedinte al României; să exprime în public opinii contrare intereselor României; să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic.

Complicitatea „procurorului“ Ponta

Înverşunarea cu care liderul PSD, Victor Ponta, încearcă să se agaţe de orice moment pentru a lovi palatele Victoria şi Cotroceni l-a împins pe „Che Guevara“, fost procuror de altfel, să îi instige pe protestatari să iasă din nou în stradă pentru că vor avea şi susţinerea politică necesară. „Protestul a fost legal şi perfect îndreptăţit, de aceea suntem solidari cu sindicaliştii. De acum, orice miting trebuie să se îndrepte către Băsescu, pentru că până şi oamenii au înţeles că acesta este prim-ministru, nu Boc. E momentul să nu ne mai fie frică de ei, de regimul Băsescu!“, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă. El a precizat că, în cazul în care vor fi poliţişti care îşi vor pierde slujbele pentru că au participat la protest, PSD le va oferi reprezentare juridică în instanţele de judecată şi, mai mult, va propune şi plata unor amenzi ulterioare. „Voi propune conducerii PSD şi conducerii sindicatelor ca noi, cei de la PSD, să sprijinim plata amenzilor pe care le vor suferi liderii sindicali. (…) Suntem de partea sindicaliştilor, au dreptate şi îi vom sprijini cu tot ceea ce ţine de noi“, a declarat Ponta, uitând bineînţeles că respectarea legii nu este apanajul niciunui partid şi al niciunui om politic din România.

preluat de AICI