4. 2013 - messu-uudistusten vuosi

2013 – MESSU-UUDISTUSTEN VUOSI


Nostoja vuoden toiminnasta

    • Pyhäkoulunopettajien saaminen niin jumalanpalveluksiin kuin Kuninkaan iltoihin on ollut haasteellista. Etenkin illoissa lasten määrä vaihtelee suuresti (2-40).

    • Perhekerhojen yhteenlaskettu kävijämäärä on yli 2.700.

    • Uutelan joulupolusta uutisoidessaan Helsingin sanomat nosti seurakunnan Enkelipolun hyvin esiin.

    • Varhaisnuorisotyöltä puuttui nuoret kerhonohjaajat, mutta vapaaehtoisen aikuisen vetämistä kokkikerhoista tuli supersuosittuja. Nuorisotyö aloitti OMG-illat.

    • Metrolla musiikkiin –konsertteja järjestettiin kesäkuukausina Merirasti-kappelilla.

Lasten nurkkaus kirkkosaliin

Kirkon etuosaan, kirkkosalin ovilta katsoen oikeaan laitaan tehtiin lapsille oma tila, jossa he voivat olla messun aikana. Lasten nurkkauksessa on tuoleja ja pöytä sekä matto ja tyynyjä lattialla. Lisäksi siellä on kirkkokaverikori, jossa on pehmoleluja ym. ja kirjoja sekä kyniä ja paperia. Pyhäkoulupäivinä lapset siirtyvät pyhäkoulunopettajan johdolla kerhohuoneeseen saarnan alkaessa ja tulevat sieltä ehtoollisen alkaessa takaisin.

Tämän uudistuksen tarkoituksena oli, että lapset voivat entistä kokonaisvaltaisemmin osallistua messun kulkuun, seurata tapahtumia kirkon etuosassa ja alttarilla sekä kaiken kaikkiaan viettää jumalanpalvelusta yhdessä vanhempiensa ja koko seurakunnan kanssa.


Vuosaari-lehden seurakuntaliite

Tiedotustamme uudistettiin julkaisemalla syksyn alussa koko seurakunnan toiminnasta kertova nelisivuinen liite Vuosaari-lehden välissä. Nelisivuinen liite julkaistaan sekä kevään että syksyn alussa. Sen lisäksi julkaisemme yhden sivun liitteitä ennen 1. adventtia, pääsiäistä ja kesän kynnyksellä. Samana vuonna kehitimme kotisivujamme ja herätimme henkiin seurakuntamme Facebook-sivun.


Merirasti-kappelin ja koko korttelitalon 20-vuotisjuhlat

Elokuun viimeisenä päivänä Korttelitalon 20-vuotisjuhlia olivat järjestämässä sen kaikki tahot: koulu, päiväkoti, nuorisotalo, Haruspuisto sekä seurakunta. Kappelin ovet olivat auki klo 9 lähtien vetäen asukkaita kahvittelemaan hyvässä seurassa, tutustumaan kappelin työntekijöihin ja ihastelemaan lasten enkelinäyttelyä.

Juhlamessussa klo 12.30 saarnasi Meri-Rastilan aluetyön pastori Tiina Ahonen. Ehtoollista jakoivat vuoden alussa seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajaksi valittu Lea Purhonen, diakonit Kaarina Kauppila ja Pia Nordlund sekä kirkkoherra Jussi Mäkelä. Kanttori Teija Tuukkanen johti mm. työntekijöiden lauluryhmää.


Toivoa Vuosaareen –tapahtumat näkyivät ja kuuluivat

Elokuun viimeisenä päivänä alkoi myös yhteiskristillinen Toivoa Vuosaareen –viikko teemana ”Että he kaikki olisivat yhtä”. Viikon aloitustapahtuma oli Mosaiikkitorilla. Muut tapahtumat olivat tiistaina Meri-Rastilan torilla, keskiviikkona Aurinkolahden aukiolla ja torstaina taas Mosaiikkitorilla. Toritempauksessa paikalla olijat saivat nauttia auringonpaisteesta, iloisesta ilmapiiristä, useiden muusikoiden esityksistä sekä lyhyistä puheenvuoroista. Myös grillimakkara maistui ihmisille.

Viikko huipentui perjantaina Kuninkaan iltaan Vuosaaren kirkolla. Kirkkoon saapui noin 200 ihmistä. Illan puheesta vastasi kirkkoherra. Tilaisuudet toteutettiin yhteistyössä Vuosaaren seurakunnan, Ankkuriseurakunnan, Vuosaaren Vapaaseurakunnan sekä Citymissionin kanssa. Viikko sai jatkoa vielä seuraavana vuonna.


Messuryhmät aloittivat syksyllä

Perustimme syksyllä seurakuntalaisista koostuvat messuryhmät, sillä messu on koko seurakunnan yhteinen asia. Tavoitteena on, että jokaisessa sunnuntain messussa on mukana ryhmä seurakuntalaisia, jotka toimivat erilaisissa tehtävissä messun yhteydessä. Näitä tehtäviä on mm. kirkkovieraiden vastaanottaminen, virsikirjojen ja messuohjelmien jakaminen, raamatuntekstien lukeminen, esirukouksessa avustaminen, kirkkokahvien keitto, kolehdin kerääminen, kirkkosalin somistaminen ja valmistelu messua varten. Kussakin messussa on mukana yksi ryhmä, joka suunnittelee messun yhdessä papin ja muiden vuorossa olevien työntekijöiden kanssa. Messuvuoroja yhdelle ryhmälle tulee noin 2–3 kuukauden välein.

Myös kirkonpenkissä istuminen ja messussa mukana oleminen voi olla yksi ryhmäläisen tehtävä. Jumalanpalvelusryhmätoiminta on käynnistynyt alun perin Ruotsissa 2000-luvun vaihteessa ja levinnyt siellä lukuisiin seurakuntiin ympäri maan. Meille tämän erinomaisen idean toi kanttorimme Teija Tuukkanen, joka toimi alussa ryhmien koordinaattorina.


Kriisiryhmän 20-vuotisjuhla

Marraskuun 17. vietimme Kriisiryhmän 20-vuotisjuhlaa. Vapaaehtoisista koostuva Kriisiryhmä perustettiin 1993 keräämään avustusvaroja hätään joutuneille vuosaarelaisille, kun joka viides työikäinen oli työttömänä. Varainkeruuta tehtiin säännöllisillä kirpputoreilla. Kriisiryhmä toimii itseohjautuvasti ja omavaraisesti: hankkii ainekset tukusta, valmistaa aterian torstaisin sekä pyörittää kirpputoria toiminnan rahoittamiseksi. Juhlavuonna ryhmässä oli 25 jäsentä.

Juhlamessussa toimin itse liturgina, ja saarnajana toimi edeltäni Seppo Tirkkonen. Seppo toimi Kriisiryhmän perustamisen aikoihin seurakuntamme diakoniapappina. Messun jälkeen juhlissa johtava diakoniatyöntekijä Tuula Mäkinen kiitti puheessaan ryhmäläisiä kuluneista 20 vuodesta sanoen: ”Te olette Vuosaaren arkienkeleitä ja rohkaisette monia muitakin lähtemään toimintaan mukaan. Toiminnallanne viestitte Jumalan rakkauden todellisuutta sanoin ja teoin. Ryhmän työssä näkyy kauniisti kirkkojärjestyksen määräys siitä, että kristillistä diakoniaa tulee harjoittaa sekä seurakunnan työntekijöiden että sen jäsenten voimin.”

Juhlassa oli paikalla muutamia alkuvaiheen toiminnassa mukana olleita. Helmi Eerola on yksi ryhmän perustajajäsenistä, joka muisteli alkuaikoja näin: ”Olin jäänyt hiljattain eläkkeelle ja halusin tehdä jotain toisten auttamiseksi. Ihmisten avun tarve välittyi meille vapaaehtoisillekin. Moni kaipasi kuuntelijaa. Koin, että Jumala auttoi meitä. Kun menin pyytämään lahjoituksia paikallisesta leipomosta, siellä oltiin aivan kuin odotettu tuloani ja apua luvattiin heti.”


Vuoden 2013 aikana viroissa tapahtuneet muutokset

    • Lastenohjaaja Heli Hallikainen jäi eläkkeelle. Onneksemme hän jatkoi vapaaehtoistyössä.

    • Menetimme Lauttasaaren seurakunnalle 10 vuotta emäntänämme toimineen Riitta Halsaksen.

    • Suntiomme Eeva Taskinen siirtyi Tuomiokirkkoseurakuntaan, Hannele Törn valittiin virkaan.

    • Iltapäiväkerhon ohjaaja Asta Rekonen lopetti ja hänen tilalleen valittiin Siina Parkkinen.

    • Suntiot Matleena Mehtonen ja Kaarina Leiviö jäivät eläkkeelle.

    • Iltapäiväkerhonohjaaja Susanna Stendahl lopetti.


Jatka sivulle 2014 - virkojen täyttämisen vuosi