2. Aikuistyö, ulos kehästä, lähetystyö

Muu aikuistyö

Kun lukee 90-luvun alun kirkollisia ilmoituksia lehdistä, vastaan tulevat aika lailla ne samat tutut aikuisten ryhmät kuin menneilläkin vuosikymmenillä ja niistä on jo aiemmin kerrottu. Kovin suuria väkimääriä ei tämä aikuisten PIENRYHMÄTOIMINTA kerännyt, mutta seurakunnan kannalta nämä ryhmäläiset olivat yleensä sitkeää, uskollista ydinjoukkoa, jotka osallistuivat moneen ja saivat paljon aikaan.

Vuoden -90 piispantarkastuksessa joku ihmetteli missä ovat ne aktioiden synnyttämät ja muut uudet aikuisten ryhmät; olivatko ne vain hetken pintakuohua ja hävisivät sitten sen siliän tien? Itse en ihmetellyt. Ensinnäkin nuo ryhmät oli tarkoitettukin määräaikaisiksi. Toiseksi tunnen monta ihmistä, jotka 80-luvun ryhmien ja aktioiden kautta ovat päässeet läheisempään seurakuntayhteyteen ja mukaan toimintaan. Tiedän myös, että monta tilastoimatonta raamattu- ja keskusteluryhmää kokoontui ihmisten kodeissa ja että seurakunnassa syntyi 90-luvulla uusia merkittäviä vapaaehtoisryhmiä. Aikuistyö toteutuu monilla työaloilla. Diakonian vapaaehtoisryhmät ovat sekä diakoniaa että aikuistyötä. Äiti-lapsi – piirit ovat niin lapsi- kuin aikuistyötäkin. Riitan ’Laula kanssamme’ - sarja on musiikkitoimintaa ja aikuistyötä.


Ulos kehästä

Kun 80-luvulla yritimme virittää nuorten aikuisten toimintaa tai etsiä työmuotoja, joista työikäiset innostuisivat, huomasimme kyllä, että kirkolle kokoontumisen kulttuuri on aika vähäistä ja rajoittuu vain ihan tiettyihin tilanteisiin. Päätin lähteä ”ulos” toimimaan muissa Vuosaaren yhteisöissä. Yhteydet ja kontaktit lisääntyivät siinä roimasti. Yksi tällainen yhteisö oli ja on Vuosaari-Seura, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton vuosaarelaisten ’etujärjestö’ sekä kotiseutuelämän aktiivinen edistäjä. Tulin -89 valituksi Seuran hallitukseen ja Kalle Kallion ollessa 1990 alkaen puheenjohtajana sain yhdeksi tehtäväkseni hallituksen jäsenenä kutsua koolle Vuosaaren kulttuurielämässä vaikuttavia yhteisöjä ja yksilöitä. Tarkoitus oli järjestää uudet omat KULTTUURIPÄIVÄT Vuosaareen. Alkukankeuden jälkeen iso joukko ihmisiä tuli. Ja tuli monipuoliset kulttuuripäivät. Traditiokin syntyi. Mutta mitä tekemistä tällä on seurakunnan aikuistyön kanssa?

Päivien ohjelmaan sisältyi esimerkiksi runomatinea, jossa ihmiset saivat lukea mielirunojaan. Yllättävän moni näistä runoista oli myös hengellisesti hyvin koskettava. Ja kun olin muiden järjestäjien kanssa rakentamassa ja purkamassa lauantain iltamia, samoja ihmisiä oli sunnuntaiaamuna, ehkä vähän silmät ristissä mutta kuitenkin, mukana kirkossa kulttuuripäivien messussa. Seurakunnan sanomalla ja ihmisillä oli päivien sisällä monta kohtaamispaikkaa.

Työtovereista erityisesti Riitta Hirvonen oli näillä päivillä ja jatkossakin tärkeä kulttuurivaikuttaja ja yhteyksien luoja Vuosaaressa. Nämä yhteydet ja yhteistyö tuottivat monta kiinnostavaa tilaisuutta kirkolle. MUSIIKKITOIMINTA muutenkin jatkui vilkkaana myös Törnwallin aikana.

Kulttuurista puheen ollen, seurakunnassa toimi myös KIRJALLISUUSPIIRI, jota ortodoksilääkäri Johannes Ohisalo veti.

Lähetystyö

Lähetysrengas, lähetyspiiri ja merimieskirkkopiiri jatkoivat myyjäisineen ja tutuin toimintamuodoin seurakunnan tärkeää perustehtävää, lähetystä. Lähetyksestä vastaava pappi oli nyt Törnwall ja lähetyssihteerinä jatkoi Anna-Leena Hämäläinen.

Uusia vastuunkantajia ja jonkinlaista lähetysherätystä kyllä kaivattiin, mutta mistään hatusta niitä ei pystytty vetämään. Kasvavan seurakunnan verotulojen, kolehtien ja oman toiminnan tuloksena Vuosaaren seurakunnan lähetyskannatuksen vakaus ja taso tekivät kuitenkin mahdolliseksi uudet nimikkolähettisopimukset. V. 1996 piispantarkastuksen kertomuksessa mainitaan neljä virallista nimikkosopimusta, joista ainakin yksi oli umpeutunut:

Ingrid ja Kauko Häkkinen

Zaire / SLS 1981–

Terhi ja Jarmo Teinilä

Zaire / SLS 8.6.1989–1994

Maarit ja Marko Heusala

Tansania / SLS 1995–

Sirkku ja Juha Rytkönen

Kolumbia / SLS 1996–


Jatka kappaleeseen Lapsi ja nuorisotyö, rippikoulu