5. Katukappeli, Albatross ja Hard Gospel Cafe

Katukappeli

Kauppakeskus Columbusta ja palvelukeskus Albatrossia suunniteltiin 90-luvulla Paulig-vetoisesti yhteistyössä kaupungin ja asukkaiden kanssa. Olin yhtenä asukkaiden edustajana Pauligin kutsumissa neuvotteluissa ja niissä syntyi idea kappelista. Esikuvina vaikuttivat ehkä lentokenttien ja isojen tapahtumien hiljentymishuoneet sekä Kempeleen Zeppeliinissä sijainnut kappeli, joka ei kuitenkaan ollut seurakunnan oma tila. Ajattelin, että Jeesus hermostui, kun temppelin sisään tunkeutui kauppakeskus, mutta jos temppeli tulee kauppakeskuksen sisään, se varmaan on ihan ok myös Jeesuksen mielestä.

Kappeli toteutui ja sai kilpailussa nimen Katukappeli. Se sijaitsee kauppakujalla kahden liikkeen välissä; siinäkin mielessä asetelma on ainutlaatuinen. Tilassa on eteinen, toimisto/päivystäjänhuone, varsinainen kappeli sekä takahuone, jossa on pieni keittiö, seurustelunurkkaus ja ruokapöytä. Tilajärjestelyihin on saattanut viime vuosina tulla muutoksia.

Kappeliin astutaan kumartuvan ristin alta. Kappelia hallitsee rauhallinen vihreä väri. Alttarilla palaa, ainakin näin oli alkuvuosina, kynttilä ja kaiuttimista kuuluu usein hiljaista rauhallista musiikkia. Alttaritauluna on Kristian Krokforsin ”Puistot”. Taulussa keltaista lämmintä valoa hehkuu horisontin takaa. Katon ikkuna on lasia, jonka tuolle puolelle ei näy, mutta joka päästää lävitseen ulkoa tulevan valon. Tuonpuoleisen valossa ja toivossa saamme elää tätä päivää. Kappelin on suunnitellut kuten koko kauppakeskuksenkin arkkitehti Mauri Tommila. Sisustus on seurakuntayhtymän kiinteistötoimiston arkkitehdin Jari Reposen käsialaa.

Kappelin vihki käyttöön piispa Eero Huovinen torstaina 14.11.1996. Tilaisuuteen tultiin ristikulkueena läpi kauppakeskuksen. Piispa puhui ”Jumalan majasta ihmisten keskellä.”

Aluksi pyrimme säännölliseen päiväohjelmaan: klo 12 päivän mietelause, klo 15 välitunti (etenkin nuorille) ja klo 18 elämän eväät. Pian kuitenkin fokusoiduimme kappelin varsinaiseen tarkoitukseen. Se on avoimena oleva omaehtoisen hiljentymisen paikka, johon voi vaikka vain hetkeksi piipahtaa päivän hälystä ja hyörinästä. Ja jos ihminen tahtoo tai tarvitsee, hän löytää päivystäjästä kuuntelijan ja keskustelijan, kanssarukoilijankin. Päivystäjät ovat vapaaehtoisia, joita pappi ohjaa ja jotka ryhmänäkin tukevat toisiaan.

Myös työntekijöillä on vuosien varrella ollut kappelissa päivystysvuoroja. Viime aikoina on vakiintunut käytäntö, että pappi on tavattavissa aina torstaisin klo 16-17, koska torstaisin klo 18 on arki-illan ehtoollinen. Kappelissa toimitetaan silloin tällöin myös kasteita ja vihkimisiä, siellä on pidetty seuroja, lauluhetkiä, jouluhartauksia, erilaisia näyttelyjä, yhteisvastuu- ja vastuuviikon tapahtumia. Siellä on kokoontunut rukousryhmiä, joskus pyhäkoulukin, vuosia myös zairelaisten (=kongolaisten) kristittyjen ryhmä, kerran kappelissa oli Vuosaaren taiteidenyön päätösmessu. Muutamia esimerkkejä mainitakseni.


Albatrossin seurakuntatilat

Katukappeli oli ja on Helsingin seurakuntayhtymän kauppakeskukselta (alkuvuosina omistaja Paulig, nyt Citycon) vuokraama tila; palvelukeskus Albatrossiin taas yhtymä meni osakkaaksi. Konsepti oli seurakunnan kannalta vähän samanlainen kuin Meri-Rastilan korttelitalossakin. Palvelukeskuksessa on mm. terveysasema, sosiaalipalvelut, KELA sekä seurakunta.

Albatross (nyk. Kahvikuja 3 A) otettiin juhlallisesti käyttöön 31.8.1998, samana päivänä kun metroyhteys Vuosaareen avattiin. Käyttöönotossa ja avaamisessa olivat läsnä Martti ja Eeva Ahtisaari, jotka silloin tekivät kuuluisan ”maakuntamatkansa” Vuosaareen. Presidenttipari seurueineen tutustui palvelukeskukseen, myös toisen kerroksen seurakuntatiloihin, ja hiljentyi kierroksen jälkeen Katukappelissa.

Seurakunnan avarat valoisat tilat sijaitsevat Albatrossin toisessa kerroksessa, samassa tasossa kuin Columbuksen kauppakuja ja Katukappelikin, joihin palvelukeskuksesta on siis myös sisäyhteys. Tiloihin sisältyvät eteisaula ja työhuoneet, seurakuntasali, aikuisten kokoontumistila, lasten monitoimihuone, keittiö ja alkuvuosina myös nuorisotilat, joihin oli oma sisäänkäynti. Palvelukeskuksen kuten myös seurakunnan tilat sisustuksineen on suunnitellut Schauman Arkkitehdit/ulla Reunanen. Seurakuntasalin tekstiilitaideteos ”Armo” on Artevia Oy:n Sirkka Naukkarisen ja tiloissa on myös Sirkku Saban tauluja.


Hard Gospel Cafe

Kun 2000-luvun alkupuolella päästiin, ravintola Fregatti siirtyi seurakuntayhtymän omistamista alakerran tiloista Columbukseen ja myöhemmin myös alakerran kuntosalin oli väistyttävä laajenevan nuorisotilan tieltä. Albatrossin alakertaan rakentui kahdessa vaiheessa Hard Gospel Cafe, eli lyhyesti HGC, päihteetön nuorisokahvila ja samalla seurakunnan nuorisotyön keskus: äänieristetty bändikämppä, keittiö, toimisto, isossa tilassa baaritiski, esiintymislava, kahvilan pöydät, löhöämisnurkka ja pelipaikka. Laajennuksessa saatiin kovasti kaivattuja isompia ryhmätiloja, kunnolliset työhuoneet ja jopa sauna. Tilojen suunnittelussa nuorisotyöntekijät ovat olleet hyvin aktiivisesti ja luovasti mukana.

Albatrossin tarkoitus oli olla Kallahden ja Aurinkolahden alueiden toimintakeskus, mutta samalla se palveli tietenkin koko seurakuntaa aivan kuten pääkirkko ja Merirasti-kappelikin. Sen monipuoliset tilat mahdollistivat seurakuntatyön laajalla skaalalla: diakonian vastaanotot, lapsi- ja nuorisotyön, perhekerhot, erilaiset aikuisten ryhmät ja kokoukset. Nuorisotyön pesiytyessä yhä enemmän alakertaan, toiseen kerrokseen saatiin uusi olohuone, jossa aukeni mm. usein perjantaisin ”Cafe Outolintu”. Isoon saliin mahtuivat erilaiset perhejuhlat, laulu- ja musiikkitilaisuudet, asukasillat, eri yhteisöjen kuten Vuosaaren eläkkeensaajien kokoontumiset. Myös monikulttuurisuutta löytyi: venäjänkielisiä ryhmiä, afrikkalaisten ja eteläkorealaisten jumalanpalveluksia, Inkerin ämmät ja äijät jne.

Sijainti palvelukeskuksessa keskeisellä paikalla oli hyvä asia. Diakonian yhteydet kaupungin terveys- ja sosiaalitoimen työntekijöihin olivat helpot ja luontevat. Kirkkoherranvirastokin tuli kirkon remontin aikana 15 kuukaudeksi samaan kerrokseen Albatrossin B – siipeen. Jos sinne oli asiaa, se oli kätevä hoitaa kauppakeskuksessa tai terveysasemalla asioidessa. Columbus – Albatrossin tiukat aukioloajat kyllä tuottivat joskus, varsinkin viikonloppuisin haastetta ja hankaluutta toiminnallemme.


Siirry kappaleeseen Kirkon laajennus ja Marielundin kappeli