7. Myrskylintu, yhteydet Merimieskirkkoon ja Sofian kappeliin, hautausmaa

Myrskylintu, yhteydet Merimieskirkkoon ja Sofian kappeliin, hautausmaa

Meren rantojakaan ei seurakunnassa eikä seurakuntayhtymässä unohdettu. Jo ennen kirkon laajennusremonttia seurakunta oli asettunut kerhotiloineen upeaan ja vielä rakentuvaan Aurinkolahteen, yli 500 metriä pitkän uimarannan ja rannan kävelykadun viereen, Solvikinkatu 11 A. Taloyhtiön mukaan se sai nimen. Myrskylintu. Viihtyisissä kerhotiloissa keittiöineen ja työpisteineen ovat olleet koolla päiväkerhot, muskarit, perhekerhot ja iltapäiväkerho, lähetysjärjestöä Sanansaattajat tukeva lähetyspiiri sekä aikuisten miesten keskusteluryhmä ym. ryhmät ja kokoukset. Myös monet toimituksiin liittyvät perhejuhlat on tiloissa vietetty.

Myrskylintua ennen, 90-luvun puolivälistä alkaen, seurakunnalla oli Kallahdessa vähän vastaava Hiekkajaalanrannan kerhotila, Hiekkajaalanranta 5. Siellä toimi mm. päiväkerhoryhmä ja varhaisnuorten puuhakerho. Toiminta kuitenkin hiipui ja siirtyi muualle. Jonkin aikaa tilassa kokoontui toisilleen tuttu muslimien ryhmä ja sen jälkeen yksi monista AA-ryhmistä. Seurakunnan tilojen lisääntyessä Hiekkajaalanrannasta kuitenkin luovuttiin.

Vuonna 2008 valmistui Vuosaaren satama käyttöön ja sen kylkeen syntyi Merimieskirkko, meri- ja rekkamiesten (ja naisten) olotila ja palvelukeskus. Seurakuntayhtymä avusti merkittävällä summalla merimieskirkon rakentamista ja avustus edellytti, että Vuosaaren seurakunta ja Merimieskirkkoyhdistys tekevät yhteistyösuunnitelman. Yhteistyötä syntyikin. Vierailtiin puolin ja toisin, Merimieskirkko sai seurakunnasta vapaaehtoisia ja, ainakin alussa, myös vapaaehtoisten koulutusta. Seurakuntaneuvoston jäsen ja Vuosaari – Seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Anja Hinkkanen on järjestänyt merimieskirkkoon runsaasti ohjelmaa, konsertteja, retkiä, lauluhetkiä, mm. joka vuosi suositun Kauneimmat joululaulut tilaisuuden. Kiinnostavalla arkkitehtuurilla rakennetusta Vuosaaren merimieskirkosta on tullut monille vuosaarelaisille tuttu suosikki.

Eivätkä kirkot Vuosaaren alueella tähän lopu. Jo pari vuotta aikaisemmin, Kallahdenniemen rannalle, entisen OP–opiston tiloihin, syntyi metropoliitta Ambrosiuksen unelmien mukaisesti ortodoksinen kulttuurikeskus Sofia ja Sofian Pyhän Viisauden kappeli. Monenlaisia yhteyksiä seurakunnalla on ollut myös tämän keskuksen ja kappelin kanssa.


Vuosaaren hautausmaa

Kaupunginosassamme oli alettu puhua lähiön sijaan Vuosaaresta Helsingin tytärkaupunkina, jossa ihmisillä on asunnot ja kaikki palvelut kehdosta hautaan. Seurakuntayhtymän kiinteistötoimessakin tuumattiin, että vaikka tuhkauksen lisääntymisen tähden nykyisillä hautausmailla riittää tilaa jatkossakin, on kohtuullista, että kasvavassa Itä-Helsingissä on myös yleinen hautausmaa. Niinpä uurnahautausmaalle kaavoitettiin paikka Vuosaaren kartanon ja liikuntapuiston väliin, järjestettiin arkkitehtikilpailu v. 2005, voittajakin saatiin selville ja hautausmaan valmistumista kaavailtiin vuodelle 2008.

Toisin kävi. Seurakuntayhtymän talous tiukkeni ja monta hanketta, Vuosaaren hautausmaakin, pantiin jäihin. Kaupunki nappasi maata Sipoosta ja sen myötä Östersundomin kappeli ja sen hautausmaa tulivat osaksi Mikaelin (ent. Mellunkylän) seurakuntaa ja samalla vaihtoehdoksi Vuosaaren hautausmaalle. Kun seurakuntien talous näyttää monestakin syystä yhä supistuvan, alkoi jo eläkkeelle lähtiessä tuntua siltä, että Vuosaaren hautausmaahanke taitaa olla lopullisesti kuopattu. Sääli! Kerrotaanhan, että moni vuosaarelainen vanhus on sinnitellyt hengissä ihan siksi, että hautausmaa tulisi tänne ennen kuin kuolema.


Siirry kappaleeseen Arvio

Myrskylintu