Șoferul profesionist / El chofer profesional

Page start up on 10.11.2012_19.35 (UTC + 1 / Paterna, España)

Hai noroc, amice

Incerc eu in toate chipurile sa elimin echivocul atat din exprimarea in general cat si din domeniul asta, al soferului profesionist unde, atat intentionat cat si neintentionat (in virtutea obiceiului ) asa ca am sa tot folosesc link-ul ( pe care tu daca vrei il deschizi iar daca nu, nu).

Incerc sa dau viata ... unei vieti politice in domeniul acesta care este .... "o alta lume", inglobata in "lumea normala" ca un fel de clepsidra asezata in mijloc de Sahara.

Activitatea asta de "sofer profesionist" este scapata de sub control si, ceea ce se petrece in ea regasesti mult mai bine decris decat as putea-o face eu la "tortura" (mai ales la capitolul "tehnici de deprivare").

Problema este foarte complicata pentru ca nu e doar o problema nationala ci este de nivel continental (mai exact, de Uniunea Europeana).

E greu sa gasesti consens intre doi soferi profesionisti , e greu sa gasesti consens intre soferii profesionisti ai aceleiasi intreprinderi, e greu sa gasesti consens intre soferii dintr-un judet, dintr-o tara, dar din 27 de tari deodata e mai mult decat imposibil si atunci, doar altii vor hotara pentru noi.

Din punctul meu de vedere legislatia nu e rau facuta, dar este intentionat "rau aplicata", dintr-un milion de motive (in care intra si acela de "batut legislatorul cu chiar propriile cuvinte".

Aceasta activitate (ca nici meserie nu mai poate fi numita) este prin natura ei o activitate de natura "celulara".

Cel mai usor se poate intelege "schema" departamentului munca, introducand in "schema"... telefonul.

Avem trei categorii : "angajat telefon fix", "angajat telefon fix fara fir" si " angajat telefon mobil" (in cazul nostru "sofer profesionist", rau numit lucrator mobil, pentru ca introduce multa eroare, dar ... asta e).

Este nevoie sa reamintim Societatii ca fiecare individ este in acelasi timp, in viata civila, atat persoana cat si personaj. Ca, la intrarea in campul muncii isi mai pune o masca (cea de angajat, salopeta) iar ca sofer profesionist isi mai adauga o a patra (peste salopeta un invizibil costum, ca de scafandru).

Din pacate Societatea nu a facut, nu face si nu va face nimic pentru a-l scoate din costumul asta in care il tine imbracat de cand dobandeste permisul pana pierde ori permisul, ori viata (sau, mai rar, pana ajunge la pensie).

Daca privim imaginea din partea dreapta putem intelege prin analogie ca persoana umana in mod natural are o arie naturala de acoperire si ca multe instrumente pe care omenirea le-a inventat nu trebuie sa le folosim pentru deznaturalizare, pentru ca este extrem de contagioasa, extrem de proliferanta.O masina poate face ocolul pamantului, precum satelitul, dar Societatea nu trebuie sa permita ca un om sa fie legat de ea.Societatea trebuie sa faca si din sofer, un muncitor ca toti muncitorii.Daca legea face o necesara, reala, legala si normala legatura intre fiecare dintre oameni si domiciliu, apoi logistica se remodeleaza singura.Aparent iese mai ieftin o cursa directa de la Bucuresti la Paris, dar in realitate este un beneficiu care intra in buzunarul catorva (proportional la total) dar se rasfrange impotriva tuturor (prin pierderi imense in sanatate, educatie, social, etc).Acum autovehiculele au ajuns la o autonomie atat de mare ca nu mai au nici o legatura cu conditia umana.Mai au un pic si sunt si alimentate din mers, ca rachetele.Carlinga de care, cu niste nevazute (muritorului de rand) ațe este legat soferul profesionist este o varianta cu aspect modern a unor instrumente de tortura inchizitionale.Cea mai elocvente dintre metode se regasesc intre metodele de tortura alba.Soferii profesionali ai zilei de azi nu mai sunt "soferi" ci "piloti". In fapt niste "iuri gagarini", niste astronauti.Vanzoleala, permutarea, degringolada este atat de mare incat orice companie nu are de ce sa nu se joace cu oricare angajat al sau ca pisica cu soarecele.Smecheria principala in domeniul asta este "ciuguleala". Prin telefonul mobil legatura dintre intreprindere si angajatul ei este aceeasi dintre un gardian si un detinut tinut la izolare. La telefonul mobil intreprinderea suna in orice clipa vrea din cele 24 de ore ale oricarei zile.

Societatea (prin institutiile pe care le autorizeaza)

apasa pe fiecare "izolat" in parte.Prin imaginea din dreapta caut sa arat ca pe soferul profesional apasa (ca pe orice alt co-national doua forte (dreptul civil si codul muncii) regulate politic si la care sunt cai de actiune in ambele sensuri.La aceste doua, normale, se mai adauga una, continentala, care este unisens.In timp ce "ei" au tot soiul de instrumente de control al discurilor, pentru a vedea daca ai gresit, tu nu te poti intreba decat pe tine insuti in timpul "deciziilor de moment" daca aruncarea in gol se va termina incadrata in timp sau nu.Dupa ce toata legislatia lamureste ca: "Art. 10. [definiţia legală a contractului individual de muncă] Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu."

Salariat

Definitie: Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nici o discriminare.