9.4 La ciutadania democràtica

Entenem també la democràcia com un sistema d’organització social on els interessos de la comunitat han d’estar per sobre dels interessos personals. Per això a la nostra societat hi ha molts grups i associacions formades per persones que treballen per fer present la democràcia en la vida quotidiana, tals com associacions i entitats que treballen per la pau, contra el racisme, pels garantir els drets de sectors desfavorits de la societat i per moltes altres finalitats ciutadanes. La seva tasca és fonamental per garantir el bé comú. Alguns exemples són: les associacions i clubs esportius, les organitzacions no governamentals, les entitats culturals, els casals i esplais d’infants i joves, les associacions de veïns, tot un conjunt ben divers que són presents a tots els pobles i ciutats de casa nostra.

La democràcia, per tant, no és gratuïta ni és únicament cosa dels polítics; i perquè sigui una realitat demana el compromís de tothom. De vegades, la democràcia suposa la realització d’actes reivindicatius pacífics, de manifestacions o de campanyes d’informació i sensibilització per defensar la llibertat, per denunciar injustícies o per fer respectar els drets de la comunitat.

Activitat 4. Realitzeu una cerca d'informació* a la població del barri/municipi per saber quin és el seu grau de compromís democràtic. Elaboreu les preguntes, definiu la mostra de població a la que es passarà l’enquesta, recolliu els resultats i processeu la informació en forma de gràfics. Finalment interpreteu els resultats i elaboreu unes conclusions i poseu en comú els resultats.