3.3El procés d’hominització

El procés d’hominització és el procés biològic evolutiu que ha originat l’espècie humana actual.

El primer homínid bípede, és a dir, que va començar a caminar dempeus, es va anar diferenciant dels parents més propers, els simis, fa aproximadament entre 7 i 5 milions d’anys quan es produïren els grans canvis climàtics del final del Miocè. En aquell temps, algunes espècies van experimentar grans canvis i van donar lloc al gènere homo. Les raons que expliquen aquests canvis són vàries:

a) La postura bípeda, és a dir, poder caminar sobre els dos peus sense utilitzar les mans com a suport. Al deixar les mans lliures els dits van esdevenir autèntiques ”pinces de precisió”. L’alliberament total de les mans permeté desenvolupar moltes altres habilitats i la coordinació corporal. La columna vertebral adoptà una posició vertical que permeté el desenvolupament del crani, del cervell i la medul·la espinal. La posició erecta modificà el camp de visió, adquirint un punt de vista elevat i una visió en profunditat, que es tornà frontal. Tot això va facilitar l'adaptació a espais oberts.

b) El desenvolupament del cervell. El gran canvi va ser en el cervell que va augmentar la seva capacitat: de 750 cm3 fins als 1500 cm3 de l'Homo sapiens actual, el que molts autors atribueixen a la mutació d’un gen. La zona de creixement més espectacular es situa a l'àrea del llenguatge, fet que va comportar una major socialització.

c) Es van produir altres canvis a nivell d'ossos i músculs, com ara el tòrax, que va esdevenir més flexible i es va anar estrenyent i l’articulació del maluc amb el fèmur, que va fer possible l’alineació de les cames. Aquestes adaptacions van fer possible una marxa més resistent i eficaç.

Tanmateix, les investigacions més recents estableixen que humans i goril·les comparteixen més material genètic del que s'esperava*. Els arqueòlegs, com Eudald Carbonell*, aporten constatant nou coneixement com a resultat de les seves investigacions.

Peu de foto: Evolució humana

Activitat 3 Construeix un fris cronològic que situï l’evolució humana a partir de la informació següent (també es pot il·lustrar amb imatges):

    • Procónsul o simi africà (23-17 milions d’anys)
    • Australopithecus afarensis (entre 3,9-3 milions d’anys) ja camina sobre dues cames i utilitza eines de pedra
    • Australopithecus africanus (entre 3,3-2,4 milions d’anys)
    • Homo habilis (entre 2-1,6 milions d’anys) és el primer “homo”
    • Homo erectus (entre 1,8-300.000 anys), apareix a l’Africa i emigra cap a Eurasia. utilitza el foc i eines de fusta.
    • Homo neanderthalensis (entre 250.000-28.000anys) humà modern que s’extingeix.
    • Homo sapiens sapiens (fa 35.000 anys fins a l’actualitat)