8.4. Oppilashuoltosuunnitelmat

Yhteistyö oppilashuollon suunnittelussa

Opetussuunnitelma tulee oppilashuollon osalta laatia yhteistyössä kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa. Oppilaille järjestetään mahdollisuus osallistua opetussuunnitelman ja siihen liittyvien suunnitelmien sekä koulun järjestyssäännön valmisteluun. Koulun oppilaskuntaa kuullaan ennen näiden suunnitelmien ja määräysten vahvistamista. Valmistelutyössä tehdään yhteistyötä huoltajien ja tarvittaessa myös muiden viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Oppilashuollon 3 suunnitelmaa

Paikallisella tasolla oppilashuollon suunnitelmien kokonaisuus muodostuu kolmesta suunnitelmasta, jotka yhdessä ohjaavat oppilashuollon suunnittelua ja toteutusta. Suunnitelmat valmistellaan monialaisessa yhteistyössä. Suunnitelmat ovat:

  • lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, johon kirjataan oppilashuoltoa koskeva osuus

  • paikalliseen opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus oppilashuollosta

  • koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Kunnallisten suunnitelmien ja linjausten huomioiminen

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä muut kunnan lasten ja nuorten hyvinvointia ja turvallisuutta koskevat linjaukset otetaan huomioon valmisteltaessa paikallisen opetussuunnitelman oppilashuoltoa koskevaa osuutta sekä koulukohtaisia oppilashuoltosuunnitelmia.


Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen Ikaalisissa oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa


Yhteisöllinen oppilashuolto

Ikaalisten kouluissa oppilaat voivat osallistua yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnitteluun ja sen järjestämiseen oppilaskuntatoiminnan kautta. Oppilaskunnalla toimii hallitus, johon kuuluu oppilasedustaja jokaiselta luokalta. Oppilaskunnat järjestävä erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia oppilaiden kiinnostuksen mukaan yhteishengen luomiseksi. Oppilaskunnat osallistuvat esimerkiksi järjestyssääntöjen päivittämiseen ja oppimisympäristön muutosten ideoimiseen.

Ikaalisten kouluissa on käytössä KiVa Koulu ohjelma, joka on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimenpideohjelma koulukiusaamisen vähentämiseksi. KiVa Koulu –tunteja on erityisesti ensimmäisellä ja neljännellä luokalla. Tunneille oppilaat pohtivat toimintatapoja erilaisiin arkipäivän tilanteisiin kouluhyvinvoinnin lisäämiseksi. KiVa Koulu –ohjelmaan liittyy vuosittain tehtävä kysely, jolla selvitetään oppilaiden kokemaa kiusaamista.

Oppilaiden huoltajat voivat osallistua yhteisöllisen opiskeluhuollon suunnitteluun ja sen järjestämiseen vanhempainyhdistyksen kautta. Vanhempainyhdistykset mm. järjestää kouluilla erilaisia tapahtumia ja kerää varoja esim. luokkaretkien ja uimareissujen järjestämiseen sekä välineiden hankkimiseen oppilaiden käyttöön välitunneilla. Vanhempainyhdistyksen kokouksissa on mukana opettajaedustaja ja toimintaa suunnitellaan yhdessä. Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajat kutsutaan kouluille lukuvuoden alussa suunnittelemaan tulevaa toimintaa.

Lisäksi huoltajien ja koulujen yhteistyömuotoja ovat vanhempainillat, kodin ja koulun päivät sekä avointen ovien päivät. Vanhempainillat järjestetään jokaisella luokalla vähintään kerran vuodessa, yleensä syyslukukauden aikana. Vanhempainilloissa käydään läpi koulun toimintatapoja sekä keskustellaan kullekin luokalle ajankohtaisista asioista. Kodin ja koulun sekä avointen ovien päivä järjestetään kerran vuodessa. Päivien tarkoituksena on lisätä avoimuutta ja huoltajien tietämystä ja osallisuutta koulun toiminnassa.

Yksilökohtainen oppilashuolto

Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon ja sen suunnitteluun huoltajat ja oppilaat osallistuvat vanhempainvarttien ja tarvittaessa muiden tapaamisten kautta. Vanhempainvartit järjestetään vuosittain yleensä syyslukukauden aikana.

Tiedottaminen

Wilma, lukuvuositiedote, peda.net, vanhempainillat, oppilaskunnan jäsen tuo tietoa omalle luokalle.