7.4.2. Pedagoginen selvitys

Pedagogisen selvityksen laadintaan liittyvät käytänteet

Pedagogisen selvityksen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa laatii lastentarhanopettaja yhdessä varhaiskasvatuksen konsultoivan erityisopettajan kanssa.

Pedagogisen selvityksen laatii alakoulussa luokanopettaja, konsultoiden tarvittaessa erityisopettajaa ja muita oppilasta opettavia opettajia. Muut opettajat kirjaavat suoraan omat kommenttinsa Wilmaan. Pedagogisessa selvityksessä esitellään mahdollisimman tarkasti, todenmukaisesti sekä asiallisesti oppilaan tuen tarpeet, jotta oppilas saisi tarvitsemansa tuen. Näiden selvitysten perusteella asiantuntijaryhmä tekee esityksen oppilaan erityisen tuen tarpeesta.

Jos tehostetun tuen oppimissuunnitelman arviointi osoittaa ettei tehostettu tuki riitä niin luokanvalvoja/aineenopettaja käynnistää yhteistyössä erityisopettajan kanssa pedagogisen selvityksen valmistelun. Jos oppilas saa erityistä tukea päivitetään olemassa oleva pedagoginen selvitys. Pedagoginen selvitys laaditaan/päivitetään niistä oppiaineista tarpeista, joissa tehostettu tuki ei riitä. Tarvittaessa luokanvalvoja/aineenopettaja kutsuu muita asiantuntijoita mukaan em. palaveriin. Luokanvalvoja/aineenopettaja informoi oppilashuoltoryhmää laadinnan aloittamisesta. Luokanvalvoja/aineenopettaja on yhteydessä huoltajiin (esim. puhelu tai Wilma-viesti riittävät), mutta lomakkeeseen tulee aina saada huoltajan allekirjoitus. Huoltaja saa kopion pedagogisesta selvityksestä.

Luokanvalvoja/aineenopettaja vie pedagogisen selvityksen oppilashuoltoryhmään, sen puheenjohtajalle. Luokanvalvoja/aineenopettaja on läsnä tarvittaessa oppilashuoltoryhmän kokouksessa, kun pedagogista selvitystä käsitellään siellä. Lisäksi läsnä voi olla koulunkäynninohjaaja.

Moniammatillinen oppilashuoltoryhmä käsittelee opettajan/opettajien tekemän pedagogisen selvityksen ja laatii oman kirjallisen selvityksensä, jonka mukaan oppilas joko tarvitsee erityistä tukea tai hän jatkaa tehostetussa tuessa. Jos oppilas tarvitsee erityistä tukea, rehtori tekee erityisen tuen päätöksen.

Pedagogisen selvityksen yläkoulussa laatii aineenopettaja, mutta siinä tapauksessa, mikäli oppilas opiskelee oppiainetta pienluokassa, asiakirjan laatii erityisopettaja. Pedagogiseen selvitykseen kirjataan oppimisen erityistarpeet, oppimisvalmiudet ja henkilökohtaiset vahvuudet, oppimisen erityistarpeet, työskentelytaidot ja sosiaaliset taidot. Asiakirjasta pitää näkyä aiemmin yksilöllistetyt oppiaineet, mikäli sellaisia jo on, sekä uusi yksilöllistettävä oppiaine.

Kaksi kirjallista selvitystä

Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on tehtävä oppilaasta pedagoginen selvitys. Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa on tärkeää sekä tuen tarpeiden selvittämisen että tuen suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Opetuksen järjestäjän päättämä toimielin, viranhaltija tai työntekijä hankkii

  • oppilaan opetuksesta vastaavilta opettajilta kirjallisen selvityksen oppilaan oppimisen etenemisestä

  • oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa moniammatillisena yhteistyönä tehdyn kirjallisen selvityksen oppilaan saamasta tehostetusta tai erityisestä tuesta ja oppilaan kokonaistilanteesta.

Kirjallinen arvio

Näiden kahden selvityksen perusteella opetuksen järjestäjä tekee kirjallisen arvion oppilaan erityisen tuen tarpeesta. Selvitysten ja niiden pohjalta laaditun arvion muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan pedagogiseksi selvitykseksi.

Pedagogisen selvityksen sisältö

Kirjallisessa pedagogisessa selvityksessä kuvataan

  • oppilaan oppimisen eteneminen

  • oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin kokonaistilanne koulun, oppilaan sekä huoltajan näkökulmista

  • oppilaan saama tehostettu tai erityinen tuki ja arvio eri tukimuotojen vaikutuksista

  • oppilaan vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, oppimisvalmiudet sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät erityistarpeet

  • arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, ohjauksellisilla, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä oppilasta voidaan tukea

  • arvio erityisen tuen tarpeesta

  • arvio ja perustelut sille, tarvitseeko oppilas yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän

Muiden asiakirjojen hyödyntäminen

Pedagogisen selvityksen laatimisessa hyödynnetään oppilaasta aiemmin laadittua pedagogista arviota ja oppilaan oppimissuunnitelmaa. Jos oppilas on jo saanut erityistä tukea, hyödynnetään aiemmin laadittua pedagogista selvitystä ja HOJKSia. Pedagogisen selvityksen lisäksi erityisen tuen päätöksen valmistelemiseksi tulee tarvittaessa hankkia muita lausuntoja, kuten psykologinen tai lääketieteellinen lausunto tai vastaava sosiaalinen selvitys. Mikäli oppilaalla on kuntoutussuunnitelma tai muita suunnitelmia, myös niitä voidaan hyödyntää huoltajan luvalla.

Yhteistyö huoltajien kanssa pedagogisen selvityksen laatimisessa

Esiopetuksessa pedagoginen selvitys lähetetään vanhemmille kotiin luettavaksi. Vanhemmat tutustuvat siihen ja kirjaavat ajatuksensa siihen kotona tai myöhemmin järjestettävässä moniammatillisessa palaverissa, jolloin selvitys käydään lapsi. Lasta kuullaan hänen ikä ja kehitys huomioiden joko huoltajien tai lastentarhanopettajan toimesta.

Koulun puolella oppilasta ja huoltajaa on kuultava ennen pedagogisen selvityksen laatimista. Tarkoituksena on antaa heille mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä tehtävästä ratkaisusta sekä selvittää mitä suunnitteilla oleva päätös käytännössä tarkoittaa. Asiat selitetään oppilaalle ja huoltajalle ymmärrettävästi, ja oppilaalle hänen ikäkautensa ja edellytystensä mukaisesti. Henkilökohtainen tapaaminen on suositeltavin tapa kuulemisen järjestämiseksi.