Oppimisympäristö ja työtavat

Yhteiskuntaopin tavoitteiden kannalta on keskeistä käyttää vuorovaikutuksellisia, elämyksellisiä ja toiminnallisia työtapoja tiedon luomisessa, kuten simulaatioita, opetuskeskusteluja, väittelyitä ja draamaa. Niiden kautta harjoitellaan yhteistoimintaa, osallistumista ja vaikuttamista lähiyhteisössä. Oppilaiden arki harrastuksineen ja omat kokemukset sekä oma luokka, koulu ja oppilaskunta sekä muut lähiyhteisön toimijat ovat osallistumisen harjoittelemisen kannalta erityisen tärkeitä. Tieto- ja viestintätekniikan käyttö tarjoaa luontevan keinon yhteiskuntaa koskevan tiedon etsimiseen ja osallistumiseen yksin ja yhdessä toisten kanssa.



Koulun oppilaskunta ja vertaissovittelu ovat hyviä tapoja harjoitella demokraattista päätöksentekoa, oman mielipiteen kertomista ja perustelua.


Ikaalisten alueen asioihin ja tapahtumiin voi tutustua paikallislehtien, paikallisradion, Aamulehden sekä yhdistysten, yritysten ja kaupungin internet-sivujen avulla. Vierailujen tekeminen yrityksiin, eri kyliin ja yhdistysten järjestämään toimintaan tuo yhteiskuntaopin opiskeluun lisää toiminnallisuutta. Eri toimijat voivat myös tulla esittelemään omaa toimintaansa oppitunneille.


Työn tekemiseen voidaan tutustua esimerkiksi siten, että neljännellä luokalla osallistutaan talkoisiin ja kuudennella luokalla käydään pienissä ryhmissä tekemässä omassa asuinympäristössä joku työsuorite. Kuudesluokkalaiset voivat käydä Kuutosten kurssin yhteydessä Yrityskylässä tai tutustua muuten yrittäjyyteen.