15.2.7. MAANTIETO

Valikko

Oppiaineen tehtävä

Maantiedon opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden maailmankuvan rakentumista. Oppilaita ohjataan seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia omassa lähiympäristössä ja koko maailmassa sekä autetaan oppilaita sijoittamaan uutiset maailman tapahtumista maantiedon opetuksessa saamaansa alueelliseen kehikkoon.

Maantieto on monitieteinen ja eri tiedonaloja integroiva oppiaine, jossa tutkitaan maapalloa ja sen alueita, luontoa, ihmisen toimintaa sekä erilaisia kulttuureita. Maantiedon opetuksessa otetaan huomioon luonnontieteiden, ihmistieteiden ja yhteiskuntatieteiden näkökulmat. Näin rakennetaan eheää kokonaiskuvaa monimuotoisesta maailmasta ja sen toiminnasta.

Maantiedon opetuksessa käsitellään luonnon ja ihmisen toiminnan vuorovaikutusta ja sen yhteyttä ympäristön tilaan sekä luodaan perustaa ymmärtää erilaisia alueellisia näkökulmia ja ristiriitoja maapallolla. Maantieteellisten syy- ja seuraussuhteiden sekä ympäristönmuutosten ymmärtäminen ja analysointi aktivoivat oppilasta toimimaan vastuullisesti omassa arjessa.


Maantiedon opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden oma elämismaailma. Opetus tarjoaa toiminnallisia kokemuksia erilaisissa oppimisympäristöissä, joissa oppilaat tekevät havaintoja ja tutkimuksia. Opiskelussa hyödynnetään monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa. Teknologian käyttö edistää myös oppilaiden yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa oppimisessa.

Maantiedon opetuksessa vahvistetaan oppilaiden valmiuksia kestävää kehitystä edistävään toimintatapaan. Opetus harjaannuttaa oppilaiden osallistumis- ja vaikuttamistaitoja ja antaa oppilaille keinoja aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.


Maantiedon tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9

Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia. Sisällöt liittyvät toisiinsa siten, että maapallon karttakuvan kehittäminen (S1) ja ajankohtaisen maailman seuraaminen (S2) sisällytetään muihin sisältöalueisiin. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia eri vuosiluokille.

S1 Maapallon karttakuva ja alueet: Sisällöt valitaan siten, että oppilaiden ymmärrys kartan peruskäsitteistä sekä erilaisista maasto- ja teemakartoista syvenee. Sisällöissä keskitytään koko maailman hahmottamiseen sekä Suomen, Euroopan ja maailman keskeisen paikannimistön omaksumiseen. Karttojen, paikkatiedon ja muun geomedian käyttö yhdistetään maantiedon kaikkien muiden sisältöjen opiskeluun.

S2 Ajankohtainen muuttuva maailma: Seurataan ajankohtaisia uutisia maailman eri alueilta ja sijoitetaan uutiset kartalle. Pohditaan kriittisesti uutistapahtumien taustoja ja alueellisia merkityksiä. Uutisseuranta yhdistetään maantiedon muiden sisältöjen opiskeluun. Tutustutaan työelämässä ja yhteiskunnan eri osa-alueilla tarvittavaan maantieteelliseen osaamiseen.

S3 Elämän perusedellytykset maapallolla: Sisällöt liittyvät planetaarisuuteen ja sen vaikutuksiin maapallolla. Käsitellään vuorokauden- ja vuodenaikojen vaihtelua sekä ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä. Tarkastellaan elämän perusedellytyksiä kuten puhdasta ilmaa, vettä ja ravintoa, niiden esiintymistä ja kestävää käyttöä.

S4 Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt: Tarkastellaan oman kotiseudun erityispiirteitä sekä Suomen maisema-alueita. Tehdään kenttätutkimuksia omassa lähiympäristössä. Osallistutaan oman lähiympäristön monimuotoisuuden vaalimiseen sekä sen viihtyisyyden ja turvallisuuden suunnitteluun ja parantamiseen. Tutkitaan esimerkkien avulla maailman eri alueiden luonnon- ja kulttuurimaisemia.

S5 Ihmiset ja kulttuurit maapallolla: Tutustutaan kulttuureihin, ihmisten elämään, asumiseen ja elinkeinoihin Suomessa, Euroopassa ja eri puolilla maailmaa. Tarkastellaan esimerkkien avulla, miten ympäristö vaikuttaa elinkeinoihin, asumiseen ja muuhun ihmisen toimintaan. Pohditaan ihmisoikeuksia ja hyvän elämän edellytyksiä erityisesti lasten ja nuorten näkökulmasta.

S6 Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävä käyttö: Keskitytään luonnonvarojen kestävään käyttöön ja biotalouden mahdollisuuksiin Suomessa ja muualla maailmassa. Tutkitaan tuotteiden elinkaaria sekä pohditaan omia kulutusvalintoja ja toimintaa vastuullisena kansalaisena. Perehdytään ympäristönmuutoksiin, erityisesti ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Käsitellään ympäristön tilaa ja yhteistyömahdollisuuksia Itämeren alueella. Pohditaan esimerkkien avulla globalisaation vaikutuksia ja alueellisia kehityskysymyksiä.


Maantiedon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 7-9

Maantiedon opetuksen tavoitteiden kannalta keskeistä on käyttää monipuolisia oppimisympäristöjä sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Maastotyöskentely, kenttäretket luonnossa ja rakennetussa ympäristössä sekä sähköisten oppimisympäristöjen ja paikkatiedon käyttö ovat olennainen osa maantiedon opetusta. Pelillisyys lisää oppilaiden motivaatiota. Tutkimuksellinen lähestymistapa tukee maantieteellisen ajattelun sekä ongelmanratkaisu- ja tutkimustaitojen kehittymistä sekä edistää yhteisöllistä ja vuorovaikutteista työskentelyä.

Opetuksessa seurataan ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiöitä lähiympäristössä ja muualla maailmassa. Työtapoja valittaessa otetaan huomioon oppilaiden elämismaailma, kansainvälisyys ja yhteistyö koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Opetuksessa annetaan aikaa oppilaiden ajattelulle, luovuudelle ja toiminnalle.


Oppimisympäristöt ja työtavat

Opetuksessa käytetään maantiedolle ominaisia menetelmiä sekä monipuolisia työtapoja ja oppimisympäristöjä, joiden avulla tuetaan ja ohjataan oppilaiden oppimista tarjoten toiminnallisia kokemuksia. Yhteistyötä tehdään yhteistyötahojen resurssien sallimissa rajoissa. Oppilaat osallistuvat opetuksen suunnitteluun ohjatusti. Ilmiölähtöisyys maantiedon sisältöjen käsittelyssä antaa oppilaille mahdollisuuden esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä ja etsiä niihin vastauksia sekä itsenäisesti että ryhmissä. Oppilaita ohjataan sisältöjä opiskeltaessa eri tekijöiden merkityksellisyyden arviointiin sekä laajempien asiakokonaisuuksien hahmottamiseen.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki maantiedossa vuosiluokilla 7-9

Maantiedon opetuksen tavoitteiden kannalta keskeistä on ohjata oppilaita hahmottamaan ympäröivää maailmaa ja ymmärtämään sen ilmiöitä. Ajankohtaisella uutisseurannalla tuetaan kunkin oppilaan maailmankuvan rakentumista. Kenttäopetuksessa lähiympäristöä tulkitaan kaikkia aisteja hyväksi käyttäen ja jaetaan kokemuksia oppilaiden ja opettajan välillä. Maantiedon tavoitteiden kannalta tuen järjestämisessä on keskeistä tiedostaa oppilaiden spatiaalisen hahmottamisen vaikeudet ja erityisesti vaikeudet kartanluvussa ja karttatulkinnassa. Oppilaita ohjataan ja tuetaan käyttämään paikkatietoa ja muuta geomediaa arjen tilanteissa. Jokaisen oppilaan taitoja hahmottaa lähiympäristöä ja maailmaa harjaannutetaan tukemalla ja kannustamalla oppilasta hänen omien vahvuuksiensa pohjalta sekä tarvittaessa vahvistamalla oppilaan taitoja eri tukimuotoja hyödyntäen. Eriyttämistä voi toteuttaa tutkimustehtävissä, joissa oppilaat voivat toimia erilaisissa rooleissa sekä harjoituksissa, joissa on mahdollista edetä yksilöllisesti ajattelun taitojen eri tasoille.


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki maantiedossa

Eriyttämisen tarpeet arvioidaan oppilaskohtaisesti opetussuunnitelman yleisiä periaatteita noudattaen. Eriyttämisen keinoja oppitunneilla ovat mm. tehtävien määrä, laajuus ja vaikeusaste, erilaiset työskentelytavat, informaation saaminen useiden aistien kautta, pitkien tekstien paloittelu ja tukisanalistat, tehtävien tarkistusmoniste omalla pulpetilla, istumapaikka luokassa, kuvien ja mallien käyttö tekstin ohessa / tilalla. Kokeissa käytetään tarvittaessa mm. pidennettyä koeaikaa, osittain tai kokonaan suullista koetta, tieto- ja viestintätekniikkaa. Tarvittaessa annetaan tukiopetuista ja ollaan yhteydessä oppilashuollon henkilöstöön.

Opetuksen eheyttäminen maantiedossa

Maantiedon sisällöistä mm. seuraavia käsitellään eri oppiaineiden opetuksen yhteydessä oppiainerajat ylittäen, jotta käsiteltävästä ilmiöstä, asiasta muodostuisi kokonaisvaltaisempi käsitys:

- ravinto: maantieto,biologia, terveystieto, kotitalous, liikunta

- ympäristön terveys: maantieto, biologia, terveystieto, liikunta

- vesi: maantieto, biologia, kemia

- luonnon monimuotoisuus: maantieto, biologia

- ihmisoikeudet: maantieto, yhteiskuntaoppi, uskonto, elämänkatsomustieto


Laaja-alaiset maantiedossa

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen

Ohjataan oppilaita kysymään ja tutkimaan asioita eri aisteja, erilaisia maantiedolle ominaista välineistöä, eri tietolähteitä, myös tieto- ja viestintätekniikkaa käyttäen. Ohjataan oppilaita työskentelemään yksin ja ryhmässä. Arvostetaan ja huomioidaan oppilaiden oma-aloitteisia kysymyksiä sekä rohkaistaan heitä käyttämään kuvittelukykyään luoviin ratkaisuihin. Opettaja saa kysyä ja selvittää asioita yhdessä oppilaiden kanssa näiden rinnalla. Tuetaan oppilaita omien kiinnostuksen kohteidensa löytämisessä. Ohjataan oppilaita maantieteellisen ajattelutaidon kehittymistä: oppilas tekee kysymyksiä sekä pieniä tutkimuksia, tunnistaa syy-seuraussuhteita, tarkastelee asioita eri näkökulmista, tekee johtopäätöksiä ja esittää tuloksiaan eri tavoin. Oppilas opettelee suhtautumaan käytettäviin lähteisiin kriittisesti pohtien luotettavuuteen vaikuttavia seikkoja. Opitaan käyttämään maantiedon käsitteitä ja hyödyntämään erilaisia geomedian lähteitä. Ohjataan oppilasta tunnistamaan ja arvioimaan omaa osaamistaan.


L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

Ohjataan oppilaita tuntemaan omaa kotiseutuaan, kotimaataan ja kulttuuriaan. Tutustutaan eri kulttuureihin ja pohditaan ihmisoikeuksia ja hyvän elämän edellytyksiä erityisesti lasten ja nuorten näkökulmasta. Tuetaan oppilaan maailmankuvan rakentumista ajankohtaisella uutisseurannalla. Ohjataan oppilaita toimimaan yhdessä omia näkemyksiä perustellen ja toisten mielipiteitä kuunnellen ja kunnioittaen. Käytetään erilaisia työtapoja, jotka motivoivat työskentelemään tavoitteiden mukaisesti.


L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Ohjataan oppilaita pitämään huolta työturvallisuudesta ja oppimisympäristön siisteydestä sekä noudattamaan hyviä käytöstapoja erilaisissa oppimistilanteissa. Ohjataan oppilaita ottamaan vastuuta omasta työskentelystä ja ajanhallinnasta esim. oman ajankäytön suunnittelussa ja töiden valmiiksi saattamisessa. Vahvistetaan oppilaiden valmiuksia kestävävän elämäntavan mukaisiin valintoihin ja toimintatapoihin. Kiinnitettään huomiota kohtuullisuuteen, jakamiseen ja säästäväisyyteen. Opastetaan oppilaita geomedian käyttöön ja järkeviin teknologisiin valintoihin.


L4 Monilukutaito

Ohjataan oppilaita erilaisten tekstien tulkitsemisessa, tuottamisessa ja arvottamisessa. Oppimisessa käytetään esim. kirjoitettua, puhuttua, audiovisuaalista ja digitaalisessa muodossa olevaa tekstiä. Mm. kartat, kuvat, tilastot ja diagrammit ovat tärkeitä maantiedon opiskelussa. Oppilaita ohjataan havainnoimaan ympäristöä monipuolisesti. Oppilaita ohjataan luotettavan tiedon hankkimiseen kriittisesti, tietojen käsittelyyn ja esittämiseen. Seurataan ajankohtaisia uutistapahtumia ja ilmiöitä lähiympäristössä ja muualla maailmassa.


L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen

Ohjataan oppilaita käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti tiedonhaussa omien tuotosten laadinnassa,tiedonhallinnassa, vuorovaikutuksessa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä. Oppilailla on mahdollisuus hyödyntää omia laitteitaan esim. ottamalla valokuvia tai käyttämällä paikkatietoa. Erilaisia ilmiöitä havainnollistetaan opetuksessa esim. videoiden avulla.


L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys

Harjaannutetaan oppilaita työskentelemään itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa sekä toimimaan järjestelmällisesti ja pitkäjänteisesti. Ohjataan oppilaita ymmärtämään, että työskentelyssä tulee myös epäonnistumisia ja pettymyksiä. Kannustetaan oppilaita sisukkuuteen työn loppuunsaattamisessa. Kannustetaan oppilaita sekä oman että toisten työn ja sen tulosten arvostamiseen. Pyritään herättämään kiinnostusta maantiedon aihepiireihin. Annetaan valmiuksia maantietoa hyödyntävien alojen opiskeluun sekä työelämään.


L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Ohjataan oppilaita kestävään elämäntapaan. Rakennetaan eheää kokonaiskuvaa monimuotoisesta maailmasta ottamalla opetuksessa huomioon luonnontieteiden, ihmistieteiden ja yhteiskuntatieteiden näkökulmat. Maailmankuva kehittyy kokemusten ja teoriatiedon kautta. Ohjataan oppilaita ymmärtämään omien valintojen, elämäntapojen ja tekojen merkitys itselle, lähiyhteisölle, ympäröivään luontoon, yhteiskuntaan ja globaalisti, koska pienikin teko voi olla tärkeä. Rohkaistaan oppilaita ilmaisemaan omia mielipiteitään eri asioista rakentavasti ja kunnioittamaan myös toisten mielipiteitä. Ohjataan oppilasta arvostamaan alueellista identiteettiään sekä kunnioittamaan ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa. Oppilaat osallistuvat maantiedon opetuksen suunnitteluun opettajan ohjauksessa.



Tavoitteisiin liittyviä sisältöjä voidaan perustellusta syystä siirtää kurssista toiseen. Ottaen huomioon asiasisältöjen laajuuden, on oleellista perehtyä joihinkin asiakokonaisuuksiin syvemmin ja käsitellä joitakin aiheita pinnallisemmin.


Maapallon karttakuva ja alueet (S1) , Ajankohtainen muuttuva maailma (S2) ja Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävä käyttö (S6) sisällytetään Elämän edellytykset maapallolla (S3)- , Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt (S4) - ja Ihmiset ja kulttuurit (S5)- sisältöalueisiin.


S1 Maapallon karttakuva ja alueet: Sisällöt valitaan siten, että oppilaiden ymmärrys kartan peruskäsitteistä sekä erilaisista maasto- ja teemakartoista syvenee. Sisällöissä keskitytään koko maailman hahmottamiseen ja maailman keskeisen paikannimistön omaksumiseen. Karttojen, paikkatiedon ja muun geomedian käyttö yhdistetään maantiedon kaikkien muiden sisältöjen opiskeluun.


S2 Ajankohtainen muuttuva maailma: Seurataan ajankohtaisia uutisia maailman eri alueilta ja sijoitetaan uutiset kartalle. Pohditaan kriittisesti uutistapahtumien taustoja ja alueellisia merkityksiä. Uutisseuranta yhdistetään maantiedon muiden sisältöjen opiskeluun. Tutustutaan työelämässä ja yhteiskunnan eri osa-alueilla tarvittavaan maantieteelliseen osaamiseen.


S6 Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävä käyttö: Keskitytään luonnonvarojen kestävään käyttöön ja biotalouden mahdollisuuksiin Suomessa ja muualla maailmassa. Tutkitaan tuotteiden elinkaaria sekä pohditaan omia kulutusvalintoja ja toimintaa vastuullisena kansalaisena. Perehdytään ympäristönmuutoksiin, erityisesti ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Käsitellään ympäristön tilaa ja yhteistyömahdollisuuksia Itämeren alueella. Pohditaan esimerkkien avulla globalisaation vaikutuksia ja alueellisia kehityskysymyksiä.

Oppilaan oppimisen arviointi maantiedossa vuosiluokilla 7-9

Maantiedon opetuksessa kannustava ja rakentava palaute opintojen aikana tukee oppilaiden motivaation rakentumista, tutkimustaitojen kehittymistä sekä auttaa oppilaita löytämään omat vahvuutensa. Oppilaille annetaan säännöllisesti tietoa oppimisen edistymisestä ja suoriutumisesta suhteessa asetettuihin maantiedon tavoitteisiin. Palautteen avulla oppilaita rohkaistaan toimimaan aktiivisesti ja vastuullisesti omassa lähiympäristössä ja soveltamaan käytännössä oppimaansa tietoa. Maantiedon arvioinnissa oppilailla tulee olla mahdollisuus osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Arviointi kohdistuu sekä oppilaiden tiedolliseen osaamiseen että maantiedon taitoihin kuten geomediataitoihin ja tiedon kriittiseen arviointitaitoon. Lisäksi arvioidaan taitoa käyttää maantiedolle ominaista välineistöä sekä tieto- ja viestintäteknologiaa. Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on osaltaan kehittää jokaisen oppilaan työskentelytaitoja.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona maantiedon opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut maantiedon oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso maantiedon valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Maantiedossa oppilaan osaaminen kehittyy yleensä eri tavoitealueilla oppimäärän päättövaiheeseen saakka. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.


Oppilaan oppimisen arviointi maantiedossa vuosiluokilla 7-9

Kannustava ja rakentava palaute opintojen aikana tukee oppilaiden motivaation rakentumista, tutkimustaitojen kehittymistä sekä auttaa jokaista löytämään omat vahvuutensa . Arviointi kohdistuu sekä oppilaiden tiedolliseen osaamiseen että maantiedon taitoihin kuten geomediataitoihin ja tiedon kriittiseen arviointitaitoon. Lisäksi arvioidaan taitoa käyttää maantiedolle ominaista välineistöä sekä tieto- ja viestintäteknologiaa. Työskentelyn arvioinnin pohjana ovat työskentelylle maantiedossa asetetut tavoitteet. Työskentelytaitoihin sisältyvät myös taito suunnitella, säädellä ja arvioida omaa työtään, taito toimia vastuullisesti ja parhaansa yrittäen sekä taito toimia rakentavassa vuorovaikutuksessa. Arviointiin vaikuttavat myös suulliset ja kirjalliset läksynkuulustelut, testit, oppilaan kirjalliset ja muilla tavoilla tuottamat tuotokset (esim. kotitehtävät, tutkimukset, ryhmätyöt) sekä kirjalliset kokeet. Lisäksi oppilailla on oltava opiskeluvälineet mukana oppitunneilla. Oppimisen tukena käytetään myös itsearviointia ja vertaisarviointia.