7.3.1. Pedagoginen arvio

Pedagogisen arvion sisältö

Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon. Kirjallisessa pedagogisessa arviossa kuvataan

  • oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin kokonaistilanne koulun, oppilaan sekä huoltajan näkökulmista

  • oppilaan saama yleinen tuki ja arvio eri tukimuotojen vaikutuksista

  • oppilaan vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, oppimisvalmiudet sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät erityistarpeet

  • arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, ohjauksellisilla, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä oppilasta voidaan tukea

  • arvio tehostetun tuen tarpeesta

Pedagogisen arvion laadinta

Esiopetuksessa pedagogisen arvion laatii lastentarhanopettaja yhdessä varhaiskasvatuksen konsultoivan erityisopettajan kanssa. Pedagoginen arvio käsitellään moniammatillisessa työryhmässä yhdessä huoltajien kanssa. Moniammatillinen työryhmä kootaan yksilöllisesti lapsen tuen tarpeiden mukaan. Jos tuen tarve on todettu ennen esiopetus vuotta, niin pedagogisen arvion laatii varhaiskasvatuksen lastentarhanopettaja yhdessä varhaiskasvatuksen konsultoivan erityisopettajan kanssa. Arvio käsitellään moniammatillisesti esiopetuksen alettua.

Alakoulussa tehostetun tuen asiakirjojen laatiminen on luokanopettajan vastuulla. Luokanopettaja konsultoi tarvittaessa erityisopettajaa. Kun oppilas tarvitsee tehostettua tukea, laaditaan pedagoginen arvio. Pedagoginen arvio viedään oppilashuoltoryhmän käsittelyyn, tarvittaessa myös erityisopettaja voi esitellä asian luokanopettajan puolesta. Kun pedagoginen arvio on käsitelty, laaditaan saman asiakirjan pohjalta tehostetun tuen oppimissuunnitelma Wilmaan. Tämän jälkeen kutsutaan oppilaan huoltajat tapaamiseen, jossa käydään läpi oppimissuunnitelma. Palaveriin osallistuvat luokanopettajan ja huoltajien lisäksi tarvittaessa myös muut tahot, kuten erityisopettaja tai muut oppilashuoltoryhmän jäsenet. Mikäli tehostettua tukea tarvitaan uuteen oppiaineeseen, kirjataan se oppimissuunnitelmaan. Tällöin ei tarvitse laatia uudestaan pedagogista arviota.


Pedagoginen arvio 7.-9.luokilla

Jos annetut yleisen tuen muodot eivät riitä joissain oppiaineissa tai sosiaalisissa taidoissa niin luokanvalvoja käynnistää pedagogisen arvion laadinnan. Pedagoginen arvio laaditaan niistä oppiaineista tai tarpeista, joissa yleinen tuki ei riitä. Luokanvalvoja vastaa pedagogisen arvion kokoamisesta. Jos pedagoginen arvio koskee vain yhtä oppiainetta ko. aineen opettaja laatii pedagogisen arvion. Sen laadinnassa hyödynnetään mahdollista yleisen tuen oppimissuunnitelmaa. Luokanvalvoja/aineenopettaja on yhteydessä huoltajiin (esim. puhelu tai Wilma-viesti riittävät), mutta lomakkeeseen tulee aina saada huoltajan allekirjoitus. Huoltaja saa kopion pedagogisesta arviosta.

Luokanvalvoja/aineenopettaja vie pedagogisen arvion oppilashuoltoryhmään, sen puheenjohtajalle. Luokanvalvoja/aineenopettaja voi olla tarvittaessa läsnä oppilashuoltoryhmän kokouksessa, kun pedagogista arviota käsitellään siellä. Lisäksi läsnä voi olla tarvittaessa koulunkäynninohjaaja.

Oppilashuoltoryhmä toteaa, että oppilaalle aloitetaan tehostetun tuen antaminen tai toteaa, että yleinen tuki riittää.

Tarvittaessa arvion laatimisessa käytetään myös muita asiantuntijoita. Pedagogisen arvion laatimisessa hyödynnetään oppilaalle jo mahdollisesti osana yleistä tukea laadittua oppimissuunnitelmaa. Mikäli oppilaalla on kuntoutussuunnitelma tai muita suunnitelmia, hyödynnetään niitä huoltajan luvalla.

Tehostetun tuen aloittaminen, järjestäminen tai lopettaminen

Arvion tehostetuta tuesta tekee esiopetuksessa lastentarhanopettaja, alakoulussa luokanopettaja, yläkoulussa aineenopettaja. Esiopetuksessa tehostettuun tukeen siirtymisestä päätetään moniammatillisessa työryhmässä. Moniammatillisen työryhmän osallistujat määräytyvät kulloisenkin lapsen tuen tarpeen mukaan.


Perusopetuksen puolella tehostettuun tukeen siirtymisestä päätetään oppilashuoltoryhmän kokouksessa, jonne joko erityisopettaja tai luokanopettaja/aineenopettaja/luokanvalvoja tuo oppilaasta tehdyn pedagogisen arvion. Mikäli kyseessä on siirtyminen erityisestä tuesta takaisin tehostettuun tukeen, tuodaan oppilashuoltoryhmään pedagoginen selvitys. Oppilashuoltoryhmän arvion jälkeen laaditaan oppilaalle tehostetun tuen oppimissuunnitelma. Laatimisesta on päävastuussa alakoulussa luokanopettaja ja yläkoulussa aineenopettaja/luokanvalvoja.


Esiopetuksessa huoltajat osallistuvat tehostetun tuen suunnitelman laaditaan. Huoltaja on saatettava tietoiseksi lapsensa opetukseen liittyvistä tuen muodoista. Huoltajien mielipide kirjataan myös Wilmaan palaverin yhteydessä.