7.2. Yleinen tuki

Ennakoiva tuki

Laadukas perusopetus on perusta oppilaan oppimiselle ja hyvinvoinnille. Oppimisen ja koulunkäynnin vaikeuksia ehkäistään ennakolta esimerkiksi opetusta eriyttämällä, opettajien keskinäisellä sekä muun henkilöstön yhteistyöllä, ohjauksella sekä opetusryhmiä joustavasti muuntelemalla. Opetuksessa otetaan huomioon sekä ryhmän että yksittäisen oppilaan tarpeet.

Yleisen tuen aloittaminen

Oppilaalla on mahdollisuus saada yleistä tukea. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä pedagogisia ratkaisuja sekä ohjaus- ja tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa osana koulun arkea. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä erityisiä tutkimuksia tai päätöksiä.

Yleisen tuen muodot

Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen antaminen kuuluvat kaikkiin kasvatus- ja opetustilanteisiin. Tuki järjestetään opettajien ja muun henkilöstön yhteistyönä. Oppilaan ja huoltajan kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Yleisen tuen aikana voidaan käyttää kaikkia perusopetuksen tukimuotoja lukuun ottamatta erityisen tuen päätöksen perusteella annettavaa erityisopetusta ja oppiaineiden oppimäärien yksilöllistämistä. Oppilaan tuen tarpeisiin vastataan esimerkiksi tukiopetuksella, osa-aikaisella erityisopetuksella tai ohjauksen keinoin.


Yleistä tukea voivat saada kaikki oppilaat ilman erillistä päätöstä. Yleisestä tuesta ei tarvitse laatia pedagogisia asiakirjoja. Halutessaan luokanopettaja voi kuitenkin laatia ikäänkuin muistiona oppimissuunnitelman Wilmaan. Yleistä tukea saava oppilas voi saada tarpeen mukaan tukiopetusta sekä toisinaan osa-aikaista erityisopetusta, joka ei kuitenkaan ole luonteeltaan säännöllistä tai pitkäkestoista. Luokassa käytettäviä muita tuen muotoja ovat valtakunnallisessa opsissa määritellyt tuen muodot, kuten eriyttäminen. Yleistä tukea voidaan antaa riippumatta siitä, onko tuen tarve oppimiseen, käyttäytymiseen, toiminnanohjaukseen tai johonkin muuhun liittyvää.


Ensimmäisen.luokan syksyllä oppilaille annetaan pääasiassa yleistä tukea, vaikka oppilas kävisi säännöllisemminkin erityisopettajalla. Yleinen tuki muutetaan tehostetuksi tueksi pääsääntöisesti vasta 1.luokan joulun jälkeen, mikäli tehostettu tuki näyttää silloin olevan vielä tarpeen.

Tukiopetus on eriyttämisen muoto, jolle ovat ominaisia yksilölliset tehtävät, yksilöllinen ajankäyttö ja ohjaus. Tukiopetus tulee aloittaa heti, kun oppimisvaikeudet on havaittu, jotta oppilas ei jäisi pysyvästi jälkeen opinnoissaan. Ennen kuin oppilaan menestyminen oppiaineessa tai aineryhmässä arvioidaan heikoksi, hänellä tulee olla mahdollisuus osallistua tukiopetukseen. Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja. Tukiopetusta on pyrittävä järjestämään yhteisymmärryksessä oppilaan huoltajien kanssa, ja heille tulee antaa tietoa tukiopetuksen järjestämisestä. Tukiopetusta tulee järjestää niin usein ja niin laajasti kuin oppilaan koulumenestyksen kannalta on tarkoituksenmukaista. Tukiopetusta annetaan joko oppilaan työjärjestyksen mukaisten oppituntien aikana tai niiden ulkopuolella. 7.-9. vuosiluokilla tukiopetusta annetaan oppituntien ulkopuolella.

Yleisen tuen oppimissuunnitelma

Oppimissuunnitelmaa voidaan tarvittaessa käyttää osana yleistä tukea. Tällöin oppimissuunnitelma sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostettua tukea varten laadittava oppimissuunnitelma. Pidemmälle edistyneen oppilaan opiskelua voidaan syventää ja laajentaa oppimissuunnitelman avulla.

Yhteistyö eri toimijoiden ja huoltajien välillä

Yleisestä tuesta on päävastuussa luokanopettaja/aineenopettaja ja esiopetuksessa lastentarhanopettaja. Opettaja voi tarvittaessa pyytää apua ja konsultointia erityisopettajalta tai muilta oppilashuoltoryhmän jäseniltä. Esiopetuksessa lastentarhanopettaja voi tarvittaessa pyytää konsultointia varhaiskasvatuksen konsultoivalta erityisopettajalta tai muilta moniammatillisen työryhmän jäseniltä.


Esiopetuksessa huoltajien kanssa käydään keskustelu syksyllä lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma laadittaessa, samoin keväällä suunnitelmaa arvioitaessa. Tarvittaessa varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja, terveydenhoitaja, psykologia tai sosiaalityöntekijää ja koulun laaja-alaista erityisopettajaa voidaan pyytää mukaan tapaamisiin.

Perusopetuksessa oppilaan huoltajan kanssa järjestetään lain määräämät tapaamiset ja tarvittaessa voidaan tavata useammankin kerran. Tuen papereita ei tarvitse laatia, mutta halutessaan voi tehdä oppimissuunnitelman Wilmaan. Erityisopettajaa tai muita oppilashuoltoryhmän jäseniä voi tarpeen mukaan pyytää mukaan huoltajien tapaamisiin.