3.2.2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Kasvaminen monikulttuurisuuteen


Oppilaat kasvavat maailmaan, joka on kulttuurisesti, kielellisesti, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti moninainen. Kulttuurisesti kestävä elämäntapa ja monimuotoisessa ympäristössä toimiminen edellyttävät ihmisoikeuksien kunnioittamiselle perustuvaa kulttuurista osaamista, arvostavan vuorovaikutuksen taitoja ja keinoja ilmaista itseään ja näkemyksiään.


Perusopetuksessa oppilaita ohjataan ympäristön kulttuuristen merkitysten tunnistamiseen ja arvostamiseen sekä oman kulttuuri-identiteetin ja myönteisen ympäristösuhteen rakentamiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan ja arvostamaan elinympäristöään ja sen kulttuuriperintöä sekä omia sosiaalisia, kulttuurisia, uskonnollisia, katsomuksellisia ja kielellisiä juuriaan. Heitä kannustetaan pohtimaan oman taustansa merkitystä ja paikkaansa sukupolvien ketjussa. Oppilaita ohjataan näkemään kulttuurinen moninaisuus lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana. Samalla heitä ohjataan tunnistamaan, miten kulttuurit, uskonnot ja katsomukset vaikuttavat yhteiskunnassa ja arjessa, miten media muokkaa kulttuuria sekä pohtimaan myös, millaisia asioita ei voida ihmisoikeuksien vastaisena hyväksyä. Kouluyhteisössä ja koulun ulkopuolella tehtävässä yhteistyössä oppilaat oppivat havaitsemaan kulttuurisia erityispiirteitä ja toimimaan joustavasti eri ympäristöissä. Heitä kasvatetaan kohtaamaan arvostavasti muita ihmisiä sekä noudattamaan hyviä tapoja. Oppilaat saavat mahdollisuuksia kokea ja tulkita taidetta, kulttuuria ja kulttuuriperintöä. He oppivat myös välittämään, muokkaamaan ja luomaan kulttuuria ja perinteitä ja huomaamaan niiden merkityksen hyvinvoinnille.


Koulutyöhön sisällytetään runsaasti tilaisuuksia harjaantua esittämään mielipiteensä rakentavasti ja toimimaan eettisesti. Oppilaita ohjataan asettumaan toisen asemaan ja tarkastelemaan asioita ja tilanteita eri näkökulmista. Koulutyössä edistetään suunnitelmallisesti ihmisoikeuksien, erityisesti lapsen oikeuksien tuntemista ja arvostamista sekä niiden mukaista toimintaa. Kunnioitusta ja luottamusta muita ihmisryhmiä ja kansoja kohtaan vahvistetaan kaikessa toiminnassa, myös kansainvälistä yhteistyötä tehden.


Kouluyhteisössä oppilaat saavat kokemuksia vuorovaikutuksen merkityksestä myös omalle kehitykselle. He kehittävät sosiaalisia taitojaan, oppivat ilmaisemaan itseään eri tavoin ja esiintymään eri tilanteissa. Opetuksessa tuetaan oppilaiden kasvua monipuolisiksi ja taitaviksi kielenkäyttäjiksi sekä äidinkielellään että muilla kielillä. Oppilaita rohkaistaan vuorovaikutukseen ja itsensä ilmaisemiseen vähäiselläkin kielitaidolla. Yhtä tärkeätä on oppia käyttämään matemaattisia symboleita, kuvia ja muuta visuaalista ilmaisua, draamaa sekä musiikkia ja liikettä vuorovaikutuksen ja ilmaisun välineinä. Koulutyöhön sisältyy myös monipuolisia mahdollisuuksia käsillä tekemiseen. Oppilaita ohjataan arvostamaan ja hallitsemaan omaa kehoaan ja käyttämään sitä tunteiden ja näkemysten, ajatusten ja ideoiden ilmaisemiseen. Koulutyössä rohkaistaan mielikuvituksen käyttöön ja kekseliäisyyteen. Oppilaita ohjataan edistämään toiminnallaan esteettisyyttä ja nauttimaan sen eri ilmenemismuodoista.


Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu -paikallisia painotuksia


1. Kulttuurinen osaaminen


Kuka olen? Mihin kuulun? Mistä kulttuurista lähden?


Ikaalisissa on vahva ja omaleimainen paikalliskulttuuri. Kaupungissamme on vahva musiikkiperinne, johon kuuluvat niin pelimannit, Sata-Häme soi -juhlat kuin INOkin. Ikaalisten murre on edelleen elävää perinnettä. Ikaalisten paikallishistoriaa on tutkittu paljon, ja tutkimukset värikkäine tarinoineen antavat aineksia myös kouluopetukseen sovellettaviksi. Kunnassamme toimii aktiivisesti lukuisia urheiluseuroja, ja eri urheilulajien harrastamisella on kotiseudullamme pitkät perinteet. Ikaalisissa on paljon eri taiteenalojen harrastajia ja käsityöläisiä. Heidän osaamistaan kannattaa hyödyntää myös kouluissa.


Ikaalisten vanha kauppala säilyneine vanhoine rakennuksineen tarjoaa mainion mahdollisuuden tutustua harvinaiseen kauppalahistoriaan ja eri aikakausien arkkitehtuuriin. Kauppalaa ympäröi elävä maaseutu lukuisine erilaisine kylineen, joissa on vireää ja monipuolista toimintaa. Ikaalinen on kuuluisa kauniista luonnostaan. Kyrösjärvi näkyy melkein jokaisen koulun ikkunoista, ja Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee osittain kuntamme alueella.


Omaan paikalliskulttuuriin kannattaa tutustua toiminnallisesti: tutkimalla, keskustelemalla ja tekemällä. Tieto- ja viestintätekniikan käyttö antaa paljon uudenlaisia mahdollisuuksia tutkimusten tekemiseen. Ikaalilaista kulttuuriperintöä opiskellessa kannattaa mennä ulos luokasta ja koulusta: lähteä retkille ja vierailuille sekä tehdä yhteistyötä paikallisten asiantuntijoiden, yhdistysten, kyläseurojen, seurakuntien ja oppilaitosten kanssa.


Oman paikalliskulttuurin lisäksi on tärkeää tutustua suomalaiseen kulttuuriin yleensä. Myös kansainvälinen näkökulma täytyy pitää esillä. Tieto poistaa ennakkoluuloja ja lisää suvaitsevaisuutta.


2. Vuorovaikutus ja ilmaisu


Perustan vuorovaikutuksen ja ilmaisun harjoittelulle koulussa luo koulu- ja luokkayhteisön turvallisuus sekä avoin vuorovaikutus niin oppilaiden kesken kuin oppilaiden ja koulun aikuisten välillä. Hyvien käytöstapojen, empatiakyvyn ja toisten arvostamisen avulla luodaan ilmapiiri, jossa jokainen uskaltaa ilmaista vapaasti itseään. On tärkeää, että lapsia kannustetaan myös kotona ilmaisuun ja vuorovaikutukseen.


Vuorovaikutusta ja ilmaisua voi harjoitella lukuisissa tilanteissa niin koulun arjessa kuin juhlissakin. Draamakasvatuksen menetelmiä voi käyttää kaikissa oppiaineissa. Teemaviikot, projektit, pajatyöskentely ja kerhotoiminta mahdollistavat eri oppiaineiden integroinnin. Kuutosten kurssi, eskarista ekalle -päivät, oppilaskuntatoiminta ja työelämään tutustumisjaksot ovat tärkeitä myös vuorovaikutuksen ja ilmaisun näkökulmasta.


On tärkeää, että oppilaat pääsevät harjoittelemaan vuorovaikutusta ja ilmaisua ryhmissä, joissa on eri-ikäisiä ja molempia sukupuolia edustavia ihmisiä. Myös erikokoisissa ryhmissä työskentelyä pitää harjoitella. Koulun juhlat ja esiintymiset antavat vanhemmillekin mahdollisuuden päästä näkemään oppilaiden esityksiä. Osallistumalla valtakunnallisiin kampanjoihin ja kilpailuihin koulun toimintaa voi laajentaa oman kunnan ulkopuolelle. Kansainvälinen yhteistyö, kuten vaihto-oppilastoiminta ja eTwinning-projektit, mahdollistavat vuorovaikutuksen harjoittelun myös vierailla kielillä.