7.1.4. Toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa

Toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa

Ennaltaehkäisevässä työssä avainasemassa on yhteistyö opettajien ja kodin kanssa. Opetus- ja kasvatushenkilökunnan yhteistyön merkitys korostuu nivelvaiheissa.

Jotta mahdollinen tuen tarve huomattaisiin mahdollisimman varhain, pyritään oppilaiden osaamista havainnoimaan aktiivisesti ja monipuolisesti arjessa ja tarvittaessa havainnointia täydennetään testeillä. Tukea annetaan resurssien mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mahdollisten oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisemiseksi.



Esiopetus-alakoulu nivelvaihe

Esiopetusvuoden aikana pyritään järjestämään eri eskareissa oleville lapsille mahdollisuus tutustua toisiinsa yhteistoiminnallisesti. Näin toimien luodaan pohjaa lasten ryhmäytymiselle koulun alkaessa. Esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä pyritään tiivistämään nivelvaiheen helpottamiseksi. Voitaisiin harkita ns. vastuuluokan nimeämistä alkuopetuksesta (ensisijaisesti ensimmäisiltä luokilta) kullekin esiopetusryhmälle, joka huolehtisi kouluun tutustumisesta yhteistoiminnallisesti yhdessä esiopettajan kanssa esiopetusvuoden aikana. Esiopetuksessa kaikille lapsille laadittavat esiopetuksen oppimisen suunnitelmat (Leops) sekä mahdolliset tehostetun tuensuunnitelmat ja Hojks:t siirtyvät koululle keväällä.

Joustava esi- ja alkuopetus antaa lapselle mahdollisuuksia oppia, kehittyä ja kypsyä omassa tahdissa. Tällä paikkakunnalla esiopetus ei ole koulun yhteydessä, siksi pyritään kehittämään esiopetuksen toimintaa pitämällä yhteisiä toimintapäiviä. Tämän toiminnan tavoitteena on myös lasten eriyttäminen ja ryhmäyttäminen. Toimintapäivät suunnitellaan etukäteen palavereissa, yhteistä toimintaa voivat olla muun muassa: liikunnalliset olympialaiset, pajatoiminta, tupatoiminta, kävelyretket, kirjastokäynnit, lukutuokiot ja yhteiset askarteluhetket. Oppimisvaikeuksien ilmaantuessa kerrataan mieluiten vuosiluokkia koulun puolella.

Pro-luokan opettajilla on oltava mahdollisuus päästä 4-5-vuotiaiden palavereihin, näin kartutetaan mahdollisen pro-luokan opiskelupaikan tarvetta. Lapsi saa myös ajoissa mahdollisuuden käydä tutustumassa pro-ryhmään. Laaja-alainen erityisopettaja osallistuu esiopetusvuoden aikana yleisopetukseen tulevien, tuen tarpeessa olevien lasten palavereihin. Mikäli ollaan epävarmoja siitä, olisiko lapsen syytä aloittaa koulunsa yleisopetuksessa vai pienryhmäopetuksessa, voi palaverissa olla paikalla sekä pro-ryhmän opettaja että laaja-alainen erityisopettaja.

Alakoulu-yläkoulu nivelvaihe

Yläkoulun siirtopalaverissa edellytetään erityisopettajan läsnäoloa.

Kuudesluokkalaisille järjestetään keväällä nk. kutosten kurssi, jolloin oppilaat saavat viikon ajan tutustua toisiinsa ja orientoitua alkavaan opiskeluun yläkoulussa.

Koulukuraattori haastattelee yksitellen jokaista kuudesluokkalaista, selvittäen mm. kaveritoiveet ja rehtori laatii luokkajaot.