קיט ונופש בנהריה

"פינגוין"

מאחורי הצריף שהוקם ב- 1940 היתה חורשה, וב- 1950 החליט ארנסט אופנהיימר להקים שם ביתן של קליעה למטרה , והציב שם גם כמה שולחנות פינג פונג, לשמחתם של צעירי המקום, שהגיעו בקיץ מדי ערב להשתעשע שם. לאחר מספר שנים הוא הגיע למסקנה שההמולה שהצעירים מקימים בעת המשחקים שלהם מפריעה לבאי בית הקפה המבוגרים, והוא פינה את הביתן ואת שולחנות הפינג פונג.

בשנת 1950 נסע ארנסט עם אביו לגרמניה, שם הם מכרו את בית הכל בו שהיה להם, ואת הכסף הם ייעדו לבניית מבנה מאבן ל"פינגוין". עד שתושלם הבניה, הוא הקים צריף ארעי שבו המשיכה להתנהל הפעילות השוטפת של בית הקפה והמסעדה.

"פינגוין" המחודש בבניין האבן שלו זכה לפתיחה חגיגית , ושידרג באופן ניכר את כל המקום. כעת , היה גם מקום לפתח את החורשה שהיתה מאחורי המבנה ולעשות ממנה גינת בידור, בסמוך לקיר המבנה נבנתה במה, לפניה היתה רחבת ריקודים ובשטח כולו פוזרו שולחנות קטנים עם כסאות . המקום היה יכול להכיל כ- 700 איש. בחודשי הקיץ היו מתקיימים שם מדי ערב מופעים שונים, לרוב מוסיקה לריקודים, ובסופי שבוע היו גם אמנים. כמו כן התקיימו שם תצוגות אופנה.

באמצע שנות ה- 50 החלו מקומות העבודה לדאוג שהעובד שלהם יצא לחופשה, ועדי העובדים היו חותמים על הסכמים עם פנסיונים ובתי מלון שונים ושולחים את עובדיהם לחופשה. ביניהם היו "אגד" התעשיה האוירית, "דן", ועוד. ארנסט, בעל החוש המסחרי, ידע שהוא יוכל לגייס מספר חדרים להשכרה בנהריה, הוא ישלים את נושא הארוחות , והנה ניתן לספק חבילת אירוח מושלמת לועד העובדים . וכך היה. האורח היה מגיע לפינגוין, משם היו מלווים אותו לחדרו באחד החדרים להשכרה, ואת הארוחות כולן הוא קיבל בפינגוין. היה לכך גם יתרון ניכר, האורח לא היה קשור לשעה מסוימת של הגשת הארוחה, הוא היה מגיע לפינגוין בכל שעה שבחר והיה מקבל את ארוחתו.

ארנסט המשיך לפתח את פינגוין לכל אורך הדרך ותמיד הפתיע עם חידושים.

המידע הוצא מהספר :

"פינגוין" סיפורו של מקום - סיפורה של משפחה.

הספר הוצא על ידי משפחת אופנהיימר 2010

במהלך שנות ה- 40 קנה סימונסון את קפה פלטאו שהיה, כאמור, בצד הצפוני של הגעתון מול טוטי לוי והפך את המקום לקפה "גינתי" בית קפה עם גינה ובערב היתה תזמורת שניגנה

לקראת שנות ה- 50' נוספו עוד פנסיונים

מלון זילברמן

המשפחה שלנו הגיעה לנהריה בדצמבר 1949, מיד עם עלייתם לארץ. סבתא שרלוטה, מהצד של אמא, ובעלה ישראל זילברמן הגיעו כחצי שנה לפני כן לנהריה.

המשפחה הגיעה לנהריה אחרי שקבלו מידע מבן דוד שהיה בארץ לפניהם והתגורר בנהריה, רומק ליכטינגר, שנהריה היא עיר קיט, והוא המליץ לסבתא להגיע לנהריה כי ידע שהיא ניהלה פנסיונים בפולין לפני המלחמה, ורצתה לעסוק בכך בארץ.

הפנסיון הוקם ברח' ז'בוטינסקי 48 בנהריה במהלך 48-49, למיטב ידיעתי ונקרא פשוט על שמם: פנסיון זילברמן.

בשלב ראשון היא הקימה מבנה בן קומה אחת שהיו בו 5 חדרים , ובסוף שנות ה- 50 היא הוסיפה קומה שניה עם 6 חדרים. תיכנן את הבית האדריכל קמפינסקי בקומה התחתונה היה חדר האוכל בו הוגשו 3 ארוחות ביום. בצוות שלה היא החזיקה תמיד טבח או טבחית וקונדיטור.

לנו היה בית ממול לפנסיון שלה מכיוון מערב. בשנות ה- 50 המאוחרות הוסיף גם אבינו קומה שניה שהיו בה 5 חדרים נוספים לשירות הפנסיון. בגלל הדרישה הגוברת לחדרים בעונת הקיץ, גם אצלנו בבית פינינו חלק מהחדרים להשכרה.

סבתי ניהלה את המלון ואחר כך אמא שלי ניהלה אותו. אמא דאגה לשכור חדרים נוספים בבתים השכנים עבור הפנסיון, ושיכנה שם אורחים.

היו חדרים זוגיים והיו חדרים למשפחות עד 2 ילדים בחדר.

בפנסיון הוגשו ארוחות והשהייה היתה במשך רוב שנות הפעילות רק על בסיס פנסיון מלא, לרבות שקית עם פירות טריים לארוחת עשר לים, שתייה חמה או קלה ועוגות אחה"צ ובלילה.

בפנסיון היתה אוירה מאד נעימה ואינטימית, והתבססה על היחס האישי שהוענק לאורחים ע"י אמנו, שהיטיבה לזכור פרטים קטנים כמו מקום הישיבה החביב על כל אורח מוכר, סוג הקפה שהוא שותה או אוכל מיוחד שאהוב עליו והיא דאגה לתת לכל אורח את השרות על פי טעמו האישי.

פעמיים בשבוע היה מגיע הרכב של נגנים אשר היו מנגנים מוסיקה לריקודים לאורחים. האורחים שהו בפנסיון תקופות ממושכות, רובם שבוע והיו גם כאלו ששהו שבועיים ויותר. רובם היו אורחים קבועים, שקבלו חופשות מוועדי עובדים או ממקומות עבודה כמו חברת חשמל, "דן" וכן היו ניצולי שואה שקבלו זכאות לשהות בחופשות ממושכות. רוב האורחים היו קבועים אשר נהגו לחזור למלון לפחות פעם בשנה. בחגים כמו בפסח היה ליל סדר גדול ובראש השנה וסוכות רוב האורחים היו בני העדה הפולנית, אשר אהבו מאד את האוכל המסורתי שהכירו מילדותם, אשר הוגש אצלנו. בכלל האוכל בפנסיון היה מוכר כאוכל איכותי בטעם ביתי וצוות העובדים והטבחית הראשית עבדו אצלנו שנים רבות.

בחודשים יולי ואוגוסט ובחגים הייתה תפוסה מלאה וצפופה, של כ- 200 אורחים, והמטבח וחדר האוכל התאימו לכך.

הפנסיון במתכונתו המלאה היה פעיל עד סוף שנות השבעים כמדומני, ואז משך שנים אחדות אמנו, שכבר הייתה מבוגרת יחסית, הפחיתה את הקפי העבודה ועברה למתכונת מצומצמת הן מבחינת כמות האורחים והן מבחינת הארוחות. משך שנים אחדות הפנסיון הופעל על בסיס לינה וארוחת בוקר רק בחדרים הקבועים של פנסיון והבית שלנו. למיטב זכרוני, ב -1984 השכרנו את המקום לכרמלי, שבתחילת הדרך ניהלו מלון ומסעדה ואחרי זמן קצר ניהלו שם בית אבות, ושהו במקום עד מבצע עופרת יצוקה, בדצמבר 2008, עת פגעה בבבנין קטיושה שגרמה נזקים כבדים למבנה.

אפשר לומר שבשל היעדר דור המשך לסבתא ולאמא בתחום ניהול בתי המלון המלון נסגר.

הנכדים ורדה ויגאל שפר

באותן שנים נפתח גם אספלנד שהיה הראשון שהיה כל כך קרוב לכניסה אל חוף הרחצה, והוא בקצה המערבי ביותר של רחוב המייסדים.

באותה תקופה נפתח גם מלון יפה נוף שהיה בעליה לרח' בלפור מול האמפי תיאטרון כשמהמרפסת בחזיתו ניתן להשקיף על הים.

המבנה שהיה סמוך לשפך הגעתון מצפון לו ושבו שכן בית החולים נהריה עד 1958 הוסב לפנסיון גלי גיל

לאחר קום המדינה נעלמו החיילים הבריטיים והציבור היהודי הגיע לבלות בנהריה את החופשות השנתיות שלו.

ובשנות ה- 50 ותחילת ה- 60 רכשה לה נהריה מוניטין רציני בתחום הקיט, ורבים רבים ביקשו להגיע בחודשי הקיץ ולהנות ממה שיש לה להציע. עוד ועוד פנסיונים חדשים צצו, נוספו עוד חדרים להשכרה. כפי שצוין נחתמו חוזים מבעוד מועד עם ועדי עובדים וקבוצות שונות , בעלי פנסיונים נעזרו בחדרים להשכרה שהיו בסביבתם.

בשנת 1949 התארחו בנהריה 32,000 איש במשך השנה

בשנת 1950 התארחו בנהריה 60,00 איש במשך השנה

בשנת 1955 התארחו בנהריה 100,00 איש במשך השנה

בשנת 1959 התארחו בנהריה 120,00 איש במשך השנה

בשנות ה- 50 צצו גם הכרכרות בנהריה שהיו פרי יוזמה של מספר עגלונים שהגיעו עם העליה של שנות ה- 50. הכרכרות הוסיפו נופך חדש לשדרות הגעתון, שם היו עומדים וממתינים ללקוחות בפינת רחוב הרצל .

נהריה הולכת ומבססת את צביונה כמקום נופש וקיט, ולעוסקים בתחום הנופש ברור שיש להוסיף יותר בתחום הבידור. פנסיונים מוסיפים שולחן פינג פונג, ובתי הקפה מתחילים להשקיע במוסיקה , ובעיקר מוסיקה לריקודים. נכון שבאותה תקופה היה הגרמופון ואפילו הפטפון לתקליטי הבקליט, אך הם לא שימשו להשמעת מוסיקה במקומות פתוחים. האפשרות היחידה שהיתה , היא להביא תזמורת בת מספר נגנים שתנעים את זמנם של יושבי בית הקפה. כך היתה תזמורת ריקודים ב"גינתי" וב"פינגווין" ואולי גם אצל טוטי לוי.

על כך מסופר בספר לזכרו של מיקי שוורץ

"בחורף נהג אופנהיימר לתור בתל אביב אחר אמנים שיופיעו בקיץ הבא בגינת בית הקפה שלו.. בפברואר 1954 הגיע אל בית ציוני אמריקה, בעקבות המלצתו של של אריך טייך, כדי להאזין למיקי שוורץ, לימים תיאר מיקי עצמו איך נכנס באותו ערב אופנהיימר אל הבר היוקרתי בבית ציוני אמריקה ואיתו חנה ביתו ,שלמדה באותם ימים בויצ"ו תל אביב. הכימיה בין אופנהיימר לשוורץ היתה מידית." ארנסט וחנה התיישבו ליד הבר " סיפר מיקי. " באותו הערב היה פנצ'ר בחתונה שהתקיימה בקומה השניה של הבנין, התזמורת לא הגיעה . נקראנו להחליף את הנגנים החסרים בחתונה ולאחר שלוש שעות חזרנו אל הבר. האיש ובתו עדיין ישבו שם. שלחתי את הנס הבר–מן לשאול את האורחים אם הם ממתינים למישהו . הם ביקשו לדבר איתי" מוצא חן בעיני הסגנון שלכם " אמר לי ארנסט, "ראיתי איך מילאתם בלי בעיות את מקומה של התזמורת שלא הגיעה, ואחר כך חזרתם לעבוד בבר. זה מוצא חן בעיני, אני מציע לך לבוא לנהריה לעונת הקיץ ולנגן אצלנו בגינת פינגווין", למחרת נסעתי לנהריה, ראיתי את המקום וחתמתי על חוזה עם ארנסט: 280 לירות, פלוס ארוחות וחדר לכל אחד מחברי התזמורת. באותו הקיץ הגענו לשם כולנו וזו היתה השנה היפה בחיי."

"לתזמורת שלנו קראנו " Cuban Boys " ובין היתר , האמנים שליווינו באותה שנה היתה יפה ירקוני ושמשון בר נוי. ארנסט היה הבעל בית הטוב ביותר בעולם. הוא אהב מוזיקה והוא אהב את פינגווין. הוא נהנה לעמוד ליד התזמורת כל הערב. בגינת פינגוין היו 800 מקומות, הגינה היתה מלאה בכל ערב וכך גם המסעדה. מרבית האורחים היו תושבי העיר- פינגווין היה כמו הסלון של נהריה. כל אמן בעל שם בארץ הופיע שם. ארנסט תמיד ידע להביא את התזמורות הכי טובות, כמו " השגרירים" וכמו תזמורת חיל האויר בניצוח של אריך טייך. הוא השקיע כסף רב באמנים שהביא וידע להפיק מהם את המיטב, הוא גם נתן להם הרבה כבוד. מריאנה היתה אשת הכספים, היא גבתה את הכסף מהלקוחות. באותה שנה נפתח פנסיון – מסעדה טוטי לוי מהראשונים שקמו בנהריה וגם הוא הביא תזמורת.

ב- 1956 ארנסט הביא את התזמורת הכי מפורסמת בארץ – "דוצי קרלו" , ולא נזקק לשירותי."

בהמשך , כשמיקי היה כבר בעל מלון "עדן" הוא הנהיג את המוסיקה לריקודים בשעות אחרי הצהריים וכך מסופר:

"בהדרגה גדל המלון והמשפחה רכשה גם את הקומה הראשונה בבניין. הגינה רוצפה והפכה להיות אחד מסמלי העיר המיתולוגיים המקום בו התקיימו אירועי ה- Five O'clock של מיקי שוורץ, שהיו מפורסמים בישראל כולה. תזמורת מיקי הפכה למותג שהמוניטין שלו נשמרו עוד שנים ארוכות לאחר שהתזמורת חדלה להופיע. התזמורת כללה ארבעה נגנים – זמרים והופיעה שבעה ערבים בשבוע במהלך כל חודשי הקיץ, בין מאי לספטמבר."

המידע נלקח מתוך הספר:

"שירת חייו באמצע נפסקה"

שמוקדשת לזכרו של מיקי שוורץ

והוצאה על ידי המשפחה 2010

Aufwiedersehen במלון "עדן" שהסתיים בשעה 7.00 עם השיר Five O'clock

פרדי דורה הוזמן להופיע בטוטי לוי בשנת 1955 ושנה מאוחר יותר הוא עבר עם משפחתו לגור בנהריה. הוא הופיע במקומות שונים, גם בשבי ציון בבית דולפין ובית חוה , עד שהוא פתח מועדון לילה משלו בפינת הרחובות הרצל וקפלן.

פרדי היה קודם כל, אמן שהגיש שירים סאטיריים משולבים בבדיחות. ליווה אותו פסנתרן קבוע , קורט מאס, ומתופף. במועדון שהקים היתה אשתו עוזרת לו , היא היתה הברמנית !!!

חלומו היה להקים פונדק, ואכן , בשנת 1965 הוא פתח את הפונדק החדש שלו על הכביש הראשי מצפון לבית ליברמן. הוא השקיע רבות בעיצוב המקום , הכל היה עם ציפוי עץ , ועם אוירה מאד מיוחדת כיאה לפונדק. הוא נתן למקום את השם פרדי'ס אין , ושם הוא הגיש ארוחות מעשה ידיו, הכין בשר צייד, תבשילים מבשר לבן , סוגי כופתאות וכו'. ובערב היה מופיע כשאשתו לצידו בבר המשקאות.

למעשה , הוא היה סטנדאפיסט שהכין הכל בכוחות עצמו . גם את החומר הוא כתב בחלקו לבד, בחלקו דידי מנוסי היה כותב לו ובחלקו הוא שיתף פעולה עם אורי סלע

הפונדק היה פתוח בחודשי הקיץ בלבד, לנופשים ולתושבי נהריה. לפי הקהל שהגיע הוא היה מחליט באיזו שפה הוא נותן את ההופעה, בעברית, בגרמנית או אפילו באידיש לפעמים

בחודשי החורף, כאשר הפונדק לא היה פעיל הוא נסע להופעות בחו"ל, לרוב בגרמניה או אוסטריה, אך הוא הגיע גם לאוסטרליה ולארצות הברית.

פרדי'ס אין היה קיים עד 1978, כאשר הוא מסר אותו והמקום הפך לאולם אירועים. הוא המשיך להופיע במסגרות מצומצמות, וב- 1991 הוא היתה לו הופעה נהדרת לציון 50 שנה על הבמה.

בתו מוניקה דורה

מודעה שהופיעה בעיתון "מעריב" בתאריך 4.8.1950

פנסיון טאובה

משפחת טאובה הגיעה לנהריה בשנת 1938. אבי בנה את המלון ב- 1950 ואף זכור לי שאת מסיבת הבת מצוה חגגו לי בקומה השניה של המלון.

מיקומו של המלון היה אידיאלי, מספר דקות הליכה מהכניסה לחוף הים " גלי גליל".

היו במלון 20 חדרים, זוגיים בלבד. האוירה היה מאד ביתית , ההורים עשו הכל בעצמם , סידור החדרים , הכנת והגשת ארוחת הבוקר, הזמנות

וכו'

היו מגיעים זוגות לירח דבש ומאוחר יותר היו מגיעים גם חיילים בנופש חטיבתי.

הפנסיון היה ברשות הורי עד 1957 ואז הוא נמכר והמשפחה עקרה לארצות הברית.

הבת מרים טאובה וינר

פנסיון רוזנשיין

בראשית שנות ה- 50 קנו יוסקה ולאה רוזנשיין את המגרש ברחוב המעפילים , ממול למבנה של הימיה וממול למזח, מיקום מצוין עבור מלון , ממש מספר דקות הליכה מהכניסה לחוף גלי גליל. בשנת 1952 או 1953 הם עברו לגור שם ופתחו את המלון. במלון היו כ-20 חדרים זוגיים, והוגשו בו שלוש ארוחות ביום.

האוירה במלון היתה כמו של משפחה גדולה. הנופשים שהגיעו היו אנשי קיבוצים, אנשי צבא קבע, טייסי חיל האויר ואנשי התעשיה האוירית.

בעורפו של המלון שכן מלון לידו שסייע למשפחת רוזנשיין רבות בתחילת הדרך. בשנת 72' נמכר המלון ליזם שהגיע מגרמניה במטרה להקים בית הארחה לניצולי השואה. בעונת החורף היו מגיעים תיירים מגרמניה והם התארחו גם במלון רוזנשיין.

הזוג רוזנשיין הגיעו לנהריה ב- 1935 כקבוצה של קואופרטיב בניה והם בנו בנהריה בתים וגם בניינים עם מספר דירות. שלושת ילדיהם נולדו בנהריה וגדלו בה.

משפחת רוזנשיין מכרה את הפנסיון לשכניהם שהיה להם את מלון "דוד" בשנת 1973 לאחר מלחמת יום הכיפורים.

הבת ברוריה רוזנשיין כהן

ברחוב המעפילים הוקם עוד לפני פנסיון רוזנשיין, פנסיון גלי ים ע"י משפחת רכטמן. הפנסיון היה הבית השני משדרות הגעתון פינת רחוב המעפילים.

פנסיון הורניק

פנסיון הורניק הוקם בשנת 1953 ושכן בפינת הרחובות נורדאו –וייצמן. מאחר שנורדאו היה רחוב שיצא וחזר לרח' וייצמן, הרי שהמלון שכן במפגש הצפוני של שני רחובות אלו. היו בו 12 חדרים זוגיים וגם לבודדים. הוגשו בו 4 ארוחות ביום. הניהול היה של המשפחה , האוירה היתה משפחתית והאוכל ברמה גבוהה. המיקום היה שקט אך רחוק למדי מהכניסה לחוף "גלי גליל " ומשדרות הגעתון. המלון היה קיים עד 1964.

הבן יעקב הורניק

מודעה שהופיעה בעיתון "דבר" בתאריך 31.10.1954

מלון "עדן"

מיקי שוורץ הגיע לנהריה בקיץ 1954. הביא אותו ארנסט אופנהיימר שיסד ב- 1940 את קפה פינגוין .

מיקי, אז בחור רווק בן 22 נגן סקסופון וקלרניט מוכשר שהקים תזמורת בת 4 נגנים לאחר שסיים את שירותו הצבאי בתזמורת חיל האויר.

זמן מה קודם לכן, כשהשתחרר ופשט מדים, הציע מיקי לעמוס פוליסקי, חברו לתזמורת צה"ל, לרכוש במשותף כרטיס פיס. פולסקי ויתר על הרעיון בנימוק שהוא חסר מזל בענייני ממון והאיץ במיקי להוציא את התוכנית לפועל בלעדיו. מיקי אכן מילא כרטיס עוד באותו יום, וזכה בהון עתק : 10,000 לירות. הסכום הראשון ששילם עבור מלון "עדן", שעמד למכירה בדמי מפתח, הגיע מכספי הזכייה ההיא.

בקיץ 1956 שכר מיקי את מלון "עדן" שבעליו נסעו לארה"ב, ובכך הפך למתחרה של פינגווין. ככוח חיזוק הביא את הזמר פרדי דורה.

מיקומו של המלון מצוין, שוכן ברחוב ז'בוטינסקי השקט , ובפינת המייסדים שמשם המרחק לחוף הים נמדד במספר דקות הליכה.

מיקי רכש את המלון והביא אליו את הוריו, שהתגוררו אז בירושלים. בקומה הראשונה של המבנה שכנו משרדי הביטוח הלאומי ומס ההכנסה, בקומה השניה הפעילה המשפחה 10 חדרי מלון. האם אתלקה, דאגה לקניות והיתה הטבחית. היא בחרה את המצרכים בקפדנות, רכשה סוכר וקמח בשקים ומטבחה הציע בעיקר אוכל הונגרי משובח, כמיטב המסורת הביתית שעליה גדלה. האב , בלה ,עסק בניהול החשבונות והיה האחראי על העובדים. מיקי התייצב בבקרים בתחנת הרכבת בעיר, כשהוא רכוב על אופניו, שם נהג להציע לנופשים שהגיעו מהדרום לעיר הקיט הצפונית נופש במחירים מפתים. קייטנים רבים נענו לו ולא התאכזבו : אחרי הביקור הראשון שלהם במלון, נהגו רבים מהם להגיע מדי שנה לנפוש במלון "עדן" שבהדרגה הפך להיות שם דבר בנהריה ומחוצה לה. במלון עצמו היתה ידו של מיקי בכול: בחדר האוכל היה מלצר, בשעות אחרי הצהריים ניגן לכבוד האורחים על הדשא ובערב הופיע בבתי הקפה בסביבה , כשנוכחותו האנרגטית יוצקת תוכן חדש במושג "מלון משפחתי". התיירות בנהריה היתה באותן שנים בעיקר תיירות קיץ, ובימות החורף מיקי נסע לתל אביב ולטבריה כדי לנגן בבתי קפה וגם בנשפים ובאירועים פרטיים. כשדרורה הצטרפה למשפחה , השתלבה גם היא בעבודה והושיטה יד בכל מקום שבו נזקקו לה : במטבח , בהגשת האוכל, ובעיקר בהתכתבות עם האורחים , שבאותם ימים ערכו את הזמנותיהם באמצעות הדואר. מיקי נתן ביטוי לכישרונותיו המגוונים ולחוש העסקי שירש מאימו וביצע עבודה של מספר אנשים במקביל. הוא לא הסתפק בעשרת החדרים של מלון "עדן", אלא שכר חדרים נוספים לאורך רחוב ז'בוטינסקי השלו והשכיר גם אותם לנופשים. שני תחומי העיסוק האהובים עליו, האירוח והמוזיקה , השתלבו זה בזה כשהחל להופיע בפני אורחיו. גם בעת שעמד על הבמה , ניגן , שר , והנחה את הערב, עיניו התרוצצו בכל מקום והוא היה ער להתרחשויות בכל פינות המלון. שום פרט לא נעלם מעיניו: אם שולחן מסוים לא קיבל מנה ראשונה ובשולחן אחר חסרו מים , מיקי הבחין בכך ומיהר למלא את החסר. כשכרכרה חנתה ליד פתח המלון הוא הניח לרגע את שאר עיסוקיו ומיהר לקבל באופן אישי את פני האורחים שהגיעו.

מלון "עדן " על כל גלגוליו, תמיד היה צר מלהכיל את כל האורחים שרצו להתארח בו. במלון הישן היו 10 חדרים ו- 200 אורחים שפוזרו ללינת לילה בחדרים במקומות שונים שנשכרו במיוחד עבורם, אבל הגיעו לאכול במלון ולבלות בו.

המלון החדש נבנה בסוף שנות ה- 70 ונחנך בשנת 1977. ( 77') ובשונה מן המבנה הישן הוא תוכנן ונבנה במיוחד כמלון "עדן". המלון החדש היה גדול יותר , וכך גם מספר האורחים, עכשיו היו 50 חדרים שנדרשו לספק שירותי אירוח ובידור ל- 300 אורחים

ב- 1985 הופך המלון למרכז קליטה

המידע נלקח מתוך הספר

"שירת חייו באמצע נפסקה"

שמוקדשת לזכרו של מיקי שוורץ

והוצאה על ידי המשפחה 2010

מלון לאופר

מודעה שהופיעה בעיתון "דבר בתאריך 16.7.1953

בשנות ה- 50 הקימו קרל וליצי לאופר את מלון לאופר שבקצה המערבי ביותר של רח' המייסדים, בנקודה הקרובה ביותר אל הכניסה לחוף גלי גליל. בית דו קומתי, בקומת הקרקע היה דלפק הקבלה , מטבח ומרפסת שנסגרה בעבור חדר האוכל, ומדרגות שהובילו לקומה העליונה אל החדרים , כ- 7-8 חדרים. גינה בצד המערבי של הבית עם כסאות נוח על הדשא , ועצים מסביב לה. במלון הוגשו 3 ארוחות ביום.

חנה ברמן קליין

מלון ארנה

בסוף שנות ה- 50 בנו שתי אחיות תאומות את בתיהן על חלקה שנקנתה בסוף שנות ה- 30. חלקה זאת היתה ברחוב ז'בוטינסקי, גובלת מצפון בפנסיון של גרטל מאייר.

שתי האחיות שרלוטה שטרקמן וארנה בנדהיים, אלא ששרלוטה ומשפחתה נסעו לארצות הברית ומאחר שארנה נותרה עם שני בתים היא החליטה להפוך אותם לפנסיון. בבית אחד היו 2 חדרים ובשני 3 , וכן חדר כביסה שמתחילת בנייתו שימש כחדר נוסף במלון. כל החדרים היו עבור זוגות פרט לחדר יחיד אחד. בחלק מהחדרים היו גם מקלחות. במלון הוגשה ארוחת בוקר ובצהריים קפה ועוגה. האוירה במלון היה ביתית.

כעבור שנים, עם שובה של שרלוטה ומשפחתה היה הפנסיון לעובדה קיימת ושתי האחיות ניהלו את המקום. עם פטירתה של שרלוטה לקח בנה על עצמו את ניהול הפנסיון, תוך שהוא משפץ אותו ומכניס בו שינויים. בשנת 1982 נפטרה גם ארנה והבן מיקי ואשתו המשיכו את מסורת האירוח.

הנכדה אורנה שטרקמן

מלון פרנק

בשלהי שנות ה- 50 הקימו בני הזוג פרנק מסעדה כשרה בתחילת רח' העליה, (שלא היה אז כלל רחוב). כשהיא צופה אל הים מרחק הליכה קצר מהמזח. חיים פרנק היה קצב במקצועו ואשתו לאה היתה בשלנית מעולה. השילוב הזה הוביל את השניים להקמת המסעדה. הביקוש לחדרי אירוח היה בשיאו בסוף שנות ה- 50 , והיה זה טבעי ביותר שהם החלו להשכיר ארבעה חדרים ולצמוח בהדרגה למלון. בתם ובעלה הרחיבו את מבנה המלון בשנות השישים, לאחר שנסלל רחוב העליה שבו המלון שוכן.

מלון פרנק בשנות החמישים

בית קיי

מעט דרומית לרחוב קפלן קנה ארגון נכי צה"ל שטח גדול להקמת בית החלמה לפצועי מלחמת השחרור מתוך תרומה שקיבל מאברהם קיי מארה"ב.

הבית הוקם ב – 1954 כבית החלמה לפצועי מלחמת השחרור. השטח נועד לענות על כל צרכיהם של הנופשים הנכים, כל המבנים נגישים לכסאות גלגלים, כולל בריכת השחיה ויש מרחבי דשא גדולים. בהמשך שוקמו במקום פצועי מלחמת ששת הימים (1967) ופצועי מלחמת יום כיפור (1973)

בתחילה הוקמו מס' צריפי ארוח בהמשך 6 מבני ארוח .

כיום יש בסך הכל 99 חדרי ארוח במקום

בעבר סביב המלחמות ועד שנות השמונים שימש לשיקום פצועי המלחמות וארוח יחידות צבאיות במסגרת נופש יחידה.

תמיד היה שיקום וגם כיום פועל במקום מכון פיזיותרפיה והידרותרפיה [מים]

יש במקום בריכה חיצונית "להנאה" בחודשי הקיץ ובריכה פנימית לשחיה כל השנה וטיפולי הידרותרפיה.

המקום משמש לנופש לנכי צה"ל ובני נוער מהארץ וחו"ל וכן לקבוצות נכים מכל הסוגים כולל אקי"ם , טרשת נפוצה, רקדנים על גלגלים ועוד...

צפריר מוזיקנט

מנהל בית קיי 2011

הבריכה בבית קיי

מתוך "על המשמר" 1.4.1949

נהריה חזרה לקדמותה

הקייטנות בנהריה איננה דבר פרטי, אשר כל אחד מהתושבים יכול לנהוג בו לפי רצונו וסגנונו. נקבעו חוקים ברורים ביותר המחייבים אדם המשכיר חדר לאורחים. כך, למשל, אסור בנהריה להכניס לחדר אחד יותר משתי מיטות, יהיה גודלו של החדר אשר יהיה. שכן " לאנשים הבאים להבריא צריך להבטיח שקט ואפשרות מלאה של מרגוע".

מלבד הפנסיונים נתונים גם משכירי החדרים הפרטיים לבקורת של המוסד - היא ועדת המרגוע של המועצה המקומית. ועליהם לדאוג כי לאורח יהיה כסא מרגוע במקום צל בגינה, מצעים נקיים, מקום הארוחות לא מרוחק מדי ממקום הלינה, נסיעה מסודרת לשפת הים ובכלל כל הנוחיות.