בית ספר ויצמן בשנות ה- 50

במלחמת השחרור היה מספר התלמידים 250.

המורים השתדלו ללמד כרגיל, למרות המצור וההפצצות. בהפצצה על נהריה, נהרג תלמיד ביה"ס, חנן ריכוולסקי.

התלמידים לקחו חלק בכל המבצעים של המושבה. עזרו במסגרת הימיה, בהורדת מעפילים וסייעו להוריד את המטענים מהמעונה (רפסודה גדולה), שהגיעה לנהריה בזמן המצור מהקריות והביאה מצרכים חיוניים כגון נפט, מצות וכו'.

ב- 1949 סגר מוסד נווה הילד את שעריו כמוסד לילדים עולים מטעם עליית הנוער והפך למוסד שמקיים קייטנות קיץ. כ- 40 ילדים עוזבים את בית הספר בנהריה.

החל משנת 1949 החלו ללמוד ילדי שבי ציון בכיתות הגבוהות , ה'-ח'. עד כיתה ד' היה להם בית ספר בשבי ציון , אחד המורים שלהם היה קלונימוס טחובר שעבר ב- 1949 לנהריה. התלמידים היו מגיעים באוטובוס "אגד" מדי יום ולפעמים על עגלה רתומה לסוסים שגם הובילה ירקות טריים לתנובה בנהריה. בכל שנתון היו מספר קטן של תלמידים שלמדו בנהריה. סידור זה נמשך עד 1957 עת נפתח בית הספר האזורי ברגבה.

יהודית קאהן

ב -1950 יזם דר' שלמה רילף את קריאת בית הספר על שמו של הנשיא הראשון חיים ויצמן. "שם זה נועד להיות סמל לרוח בית הספר, הרוח העל מפלגתית, הלאומית וההומאנית". שלמה פנה במכתב לנשיא וביקש את רשותו, ו"הנשיא ענה בצורה חביבה מאוד ונתן את הסכמתו".

דר' שלמה רילף מוזמן למחוז הולדתו בגרמניה לשמש כרב בקהילה היהודית ולשקמה לאחר תום המלחמה. הוא יוצא עם משפחתו לשליחות ב- 1951 , מוזמן גם למלא תפקיד באמסטרדם ושב לנהריה ולבית הספר ב- 1954. בעת היעדרו מנהל את בית הספר יהודה דמינסקי

דר' שלמה רילף יזם והצליח להביא סכום כסף נכבד כתרומה של קהילת סארבריקן להקמת אולם רב תכליתי, בסגנון הצריף הראשון של בית הספר שניהל. האולם תוכנן לשמש כחדר התעמלות, חדר אוכל וכיתת בישול עם מטבח בה רות לימדה לבשל, וגם אולם אירועים. בכניסה לאולם, המשמש עד היום לשעורי התעמלות, נקבע לוח זיכרון:" אולם יהודי הסאר, הוקם בשנת תשי"ד, ביזמת ד"ר שלמה רילף, בעזרת יהודי חבל הסאר, למען ביה"ס ע"ש חיים ויצמן נהריה". אלא שבכך לא די: הקהילה של שלמה באמסטרדם תרמה גם היא כספים להקמת אולם הסאר. זאת ועוד, שלמה גייס את ידידו אוטו פרנק, אביה של אנה, שתרם את תמלוגי היומן המתורגם לעברית למען האולם בביה"ס בנהריה. עם תרומות אלה חוזר שלמה ליטול את תפקיד מנהל בית הספר.

ידידה קאולי

בתו של דר' שלמה רילף

אולם ההתעמלות הרב תכליתי שנחנך ב- 1954.

דר' שלמה רילף נתקל באווירה שונה מזו שעזב שנתיים קודם. תוך שהמשיך לפעול לקליטת ילדים עולים מכל הגלויות בבית הספר, נאבק שלמה ברשויות החינוך בשני תחומים חינוכיים

האחד: מורה לא יעניש את תלמידו. דעתו הייתה:"ילדי ישראל שלנו בריאים ברובם המכריע. עם ילדים חלשים וחולניים נהגנו תמיד בהתחשבות ובזהירות, גם בלי הוראות מצד המפקחים. אבל מילדים נורמאליים דרשנו שיעבדו וישיגו משהו. והם עצמם לא רצו אחרת. הם רצו בחינות, כדי להוכיח את יכולתם ולזכות לסיפוק הנפש על התקדמותם. ובהחלט הסכימו גם למשמעת מסוימת, כי במסגרת זו הרגישו עצמם טוב יותר, מאשר במצב של הפקרות. כתה פרועה, שאין למורה שליטה עליה, היא בעצם הדבר אומללה יותר, מאשר כתה מסודרת, שבה נעשית עבודה נכונה ושמחה. הסיסמה 'חינוך ללא עונשים' נשמעת יפה." אך יש ילדים "שלא יוכלו להתקיים במסגרת הזאת. כי העונש מהווה להם עזרה ומורה דרך. ילדים ישרים ורגישים לצדק אינם רוצים לצאת ללא עונש, בהרגישם רגש של אשמה, כי ראו בכך דרישת הצדק. אבל, כמובן, צריך להיות העונש הולם את העברה ונובע מאווירה של אהדה."

הרעיון השני: ".דעתו של משרד החינוך: כל ילד יעבור את שמונה הכתות, וההישארות תבוטל לגמרי, או תצומצם באופן דראסטי." שלמה האמין שהשארות כתה אינה חרפה והיא מאפשרת לילד מתקשה, בין היתר לילדי עולים, הזדמנות נוספת להשיג מה שנמנע ממנו עד כה ולחבור לתלמידים המצליחים. "מזה נובעת ברכה לילד כי ניתנת לו האפשרות לחזק את יסודות ידיעותיו. ולא אחת קרה שילד כזה נהפך ממש לתלמיד טוב אחרי הישארותו". בנוסף, נמנע מצב בו "בכתות הגבוהות רבו התלמידים המפגרים שאין מקומם שם.... והיות ולא הועסקו בהתאם ליכולתם היוו יסוד להפרעה מתמדת ועיכבו את הילדים המוכשרים, שביכולתם וברצונם ללמוד ולהתקדם. המשמעת בכתה התרופפה, והרמה ירדה להחריד."

בשנת 1956 החליט שלמה לוותר על משרת הניהול ולהמשיך במה שבאמת אהב – ההוראה. אלא שהיה עליו לנהל לפני כן מערכה נוספת: להתגבר על הדרישה שמחליפו שנמצא מתאים לתפקיד, ירכוש פנקס-חבר למפלגה המתאימה. גם בכך הוא הצליח ומועמדו, בן ציון טהורי, מונה כמנהל ללא פנקס חבר כלל. במלאת לשלמה 60 הוא שב להיות "המורה". הוא סייע בהקמת תזמורת תלמידים.

ידידה קאולי

בתו של דר' שלמה רילף

מתוך אתר בית הספר:

בשנת 1950 היו בו 350 תלמידים ו- 11 מורים. 350 תלמיד למדו ב- 8 כתות וכתה ט' המשך עם 7 תלמידים. הכתות היו מאוכלסות מאוד.

במספר כתות עלה מספר התלמידים מעל 50.

החל משנת 1951 חולקו הכתות המאוכלסות לכתות מקבילות. אחרי קום המדינה קלט ביה"ס ילדים עולים מרומניה ויוגוסלביה.

בשנת 1952 הגיע מספר התלמידים ל- 400. מספר התלמידים נשאר פחות או יותר יציב במשך כמה שנים, היות ונוסדו בתי ספר חדשים בשיכונים שקלטו את התלמידים שהתגוררו מחוץ למושבה.

באוגוסט 1953 נחקק חוק החינוך וכל בתי הספר השונים הופכים לממלכתיים. מתבטל זרם העובדים בחינוך ושלוש כיתות של בית הספר של זרם העובדים שהיה בפינת רח' סולד ורח' רמז מצטרפים לבית הספר "וייצמן".

בשנת 1953 מתחילים לאכלס את השיכון שנבנה בגבעת אוסישקין והילדים נשלחים למושבה ללמוד בבית הספר "וייצמן".

ב 9 במאי 1954, חוזרים שלמה רילף ורות ארצה.

הבוגרים של 1954

המורים : יהודה דמינסקי- מנהל, מיכאל קלופשטוק – עבודת גן , חיים סטורזום – זמרה, אריה צימרינג – מלאכה והתעמלות בן ציון טהורי – פיזיקה ,אברהם ששון – ערבית, עדה קישון – תפירה, ושני המחנכים : מנחם ארגוב וקלונימוס טחובר

בית הספר ויייצמן בשנות החמישים

מתוך החוברת במלאת 40 שנה לביה"ס "וייצמן"

זכרונות המורה ורצקי – בובי

באתי לבית הספר וייצמן בשנת 1944. עוד בגרמניה למדתי חקלאות וישר התחלתי בלימודי החקלאות בביה"ס. התלהבותי למקצוע הדביקה גם את התלמידים.

אמנם הזהירו אותנו: פה לא יגדל כלום. זאת אדמה חולית, רוחות חזקות נושבות, אך אנו לא שמנו לב לכל האזהרות ויחד, התלמידים ואנכי, במיוחד הודות למסירות של התלמידים, הצלחנו להקים גינה לתפארת. כל עבודת הגינה היתה מכוונת לחג הביכורים.

הגיע חג הבכורים. כל המושבה חוגגת, אנו אספנו בגינתנו מריצות שלמות של כל סוגי הירקות וצעדנו בראש התהלוכה לכוון גינת אלזה דוד(היום כבר העיריה). חגיגות הבכורים נחוגו ברוב פאר והדר וכל המושבה השתתפה בה.

גידלנו בגינה אספרגוס , ירק הדורש טיפול מיוחד לפני זריחת השמש ולאחרי שקיעתה ותמיד היו מתנדבים שעבדו בנאמנות ובמסירות. אספרגוס היה מאד אהוב על התושבים היקים של נהריה.

את תוצרת ביה"ס מכרנו במיוחד לתלמידים ולמורים במחיר סמלי.. לפעמים היו עודפים ומכרנו לחנות הירקות היחידה בנהריה – חנות אינשטיין.

אחרי קום המדינה הכריז בן גוריון ז"ל על שתילת אקליפטוסים לאורך כבישי הארץ, ואז שלחנו עשרות ארגזים עם שתילי אקליפטוסים שגידלנו בביה"ס בארגז זכוכית.

החגיגה תפסה אז מקום חשוב ומכובד בביה"ס, ערכנו אותה בקולנוע היחיד אז (מחסן הירקות של הקואופרטיב) או באמפיתיאטרון בחוץ.

אני נזכר בחגיגת החנוכה, בה הצגנו את ירמיהו הנביא. הצטיינו בהצגה במיוחד ילדי נווה הילד: ארינה , חנוך ועוד.

בחגיגת יום העצמאות הראשונה בנהריה , כל החלק התרבותי, כולל הצגות, שירים , ריקודים היה על שכמם של תלמידי ביה"ס.

היום המושבה נהפכה לעיר. ביה"ס גדל, אין קרקע לחקלאות והתלהבות ומסירות הילדים עברו לשטחים אחרים.

הקמת התזמורת של בית הספר "וייצמן" מתוך הביוגרפיה של אסתי הירשפלד

תזמורת הצעידה של נהרייה נולדה בוועד-ההורים הפעיל של בית-ספר וייצמן. קראו לי לדגל על רקע החגיגות לציון שנים ספורות להקמת העיר, כי עד אז נהגו להזמין תזמורת-ילדים מחיפה שתצעד ברחבי נהרייה, אבל הפעם הציע ראש ועד-ההורים להקים תזמורת משלנו.

וכך חלפה לה כשנה מאז נולד הרעיון ועד להקמתה בפועל של התזמורת. בימים שני וחמישי אחר-הצהריים ערכנו חזרות בבית-ספר וייצמן. הקמנו וועד שכלל את אריה ורבקה צימרינג, אני וגדעון, והחלטנו יחדיו על תלבושות, מראה, ופרטי-פרטים הקשורים בהתנהלות נכונה ומסודרת של התזמורת. הרקע היֵקי של התזמורת ומקימיה בטח לא הפריעו להתנהלותה המסודרת, הגרביים היו צריכות להיות עד לברך ואם הילדים, שמשפחותיהם מימנו את השתתפותם, לא הקפידו על הופעה מסודרת, הם לא צעדו.

בפעם הראשונה צעדנו ברחוב קפלן בנהרייה לכבוד יום ההולדת של לוברני שהיה יושב ראש ועד-ההורים ואבי רעיון הקמת התזמורת. לא עבר זמן רב עד שהחלו מזמינים אותנו לאירועים וערים אחרות, אבל לפרסומה המשמעותי הראשון זכתה התזמורת שלנו כשצעדה בפורים 1956, במסגרת מצעד "עדלאידע" של העיר העברית הראשונה תל-אביב.

זה היה מפגן ראווה מרשים שלנו, לא צעדנו שם כגוש קטן כמו שנהגנו לעשות ברחובות נהרייה, נהפוך-הוא, הצעדה נערכה לרוחב שדרותיה הגדולות של תל-אביב ונראינו כמו טווס-מוזיקלי, מחזה מרשים וביצוע מדויק. למחרת זעקה אחת הכותרות בעיתון מעריב "נהריה כובשת את תל אביב" ויומני-גבע שהציגו אז מבזקי חדשות בבתי-הקולנוע הראו קטעים מתוך המצעד. עד אז הורי הילדים לא ידעו באמת עד כמה מצליחה התזמורת שילדיהם משתתפים בה והחלו לקלוט את גודל ההישג רק אחרי אותו מצעד מרשים בתל-אביב. הפכנו לאטרקציה באירועים רבים בהם השתתפנו, קל וחומר בחגיגות לציון עשרים-וחמש שנה לנהרייה שנערכו בתחילת שנות השישים. לרגל האירוע הזה הוקמה במה גדולה בחוף הים עליה הופיעו בני-העיר. בימים ההם לא נהגו להזמין אמנים מחוץ לעיר גם כי השתדלו להתבסס על כישרונות מקומיים וגם כי מחירם של אמנים מחוץ לעיר היה גבוה במיוחד. זיקוקי דינור לא היו לנו אבל הייתה לנו תזמורת צעידה שהכול התרחש סביבה. הצלחתנו הייתה הצלחתה של העיר, השפענו על תרבות שלמה של תזמורות צעידה וכשראו את היופי בעצם קיומה של תזמורת כזו, הקימו תזמורות בעוד בתי ספר בעיר ובערים נוספות כמו בעכו למשל.

אסתי הירשפלד

כדי לקיים את התזמורת לאורך כל שנותיה הייתי צריכה לדאוג למוזיקה מתאימה עבורה. אלו היו ימים בהם לא היה ניתן להיכנס לחנות מוזיקה ולקנות תווים שלא לדבר על להוריד אותם מהאינטרנט, והשגת התווים או אפילו העתקתם הייתה משימה קשה. לא פעם הייתי צריכה לכתוב את התווים בעצמי, ובמקביל ביקשתי מחיילים שהתגייסו משורותינו היישר לתזמורת צה"ל, שיחזרו מחופשותיהם עם תווים. גם כשקיבלתי תווים בדרך זו או אחרת, לא הייתה לי דרך לצלם אותם בקלות כמו היום, אז עשיתי שִכתובים ו"צילומים" בשיטת "שכפולי שמש" – באמצעות עט מחוררת עוברים על דף הנמצא מעל לתווים המקוריים, ואת דפי החורים שמים בשמש ומתחת עוד דף וכך נותרת ההתוויה או הרישום על הדף "המצולם".

פרנסה לא הייתה מהתזמורת וגם לא תקציבים גדולים, אז הגיתי הסכם שהתקבל על דעת כולם – הכסף שהכנסתי משיעורי החלילית נכנס לקופת התזמורת ומזה אני ואריה קבלנו גמול כלשהו על עבודתנו. אבל כשרצינו להתפתח או להחליף ציוד שנשחק נתקלנו בבעיות כספיות. למרות שהעירייה החליטה לתת לתזמורת תקציב מסוים, לא פעם קרה שההבטחה לא קוימה ועד שקיבלתי את הצ'ק מהעירייה עבר זמן רב. לא פעם נאלצתי ממש להלחם בפקידי העירייה כדי לקיים את התזמורת, כשפרשתי מעבודתי כמנהלת התזמורת הודעתי לפקידי העירייה "פרשתי בגללכם, פשוט נמאס לי כל חודש להילחם על מה שבמילא מגיע לנו".

יום אחד גדעון הראה לי מודעה גדולה בעיתון בה נכתב כי "אל-על" מוכרת כלי-נגינה. החלטתי לברר על מה מדובר והסתבר לי שנדבן כלשהו נתן לתזמורת "אל-על" כלי נגינה חדשים כדי שאם תגיע דמות חשובה במיוחד לישראל וצריך לקבל אותה עם "רעש וצלצולים" יהיה לאל-על איך לעשות זאת. בינתיים גילו באל-על שיש עובדים שבמקום לעבוד יושבים ומנגנים על הכלים אז החליטו למכור אותם. בחברת התעופה הלאומית אמרו לי שהם מוכנים למכור את הכלים רק למי שלוקח את כל "החבילה" ולא רק חלק ממנה, הסבירו לי שאפילו הגיעו בעלים של חנויות גדולות ורצו רק כלי אחד או שניים אך גם הם לא קיבלו ואינני יוצאת דופן. לא בדקתי אם יש לי תקציב לזה, תפסתי יוזמה ונסעתי לשדה-התעופה לוד לפגוש את אנשי אל-על כדי לקדם את עסקת ה 'הכל-כלול' שהתזמורת הייתה זקוקה לה כל-כך, כי הכלים שהיו לנו היו ישנים ובלויים. ב"אל-על" קידמו את פני אנשים מאוד נחמדים, בדקתי איתם את הכלים, ראיתי כי טוב ואמרתי שאני אכן מוכנה לקנות את הכל. רק אז צלצלתי לסגן ראש העיר, האיש שסכסוכַי איתו הגיעו לטונים צורמים בשל הכסף שהגיע לתזמורת אך התעכב, ואמרתי שיש לנו הזדמנות פז לקנות, ולא ביוקר, את כל כלי התזמורת שאנחנו צריכים. הוא ענה "תיקני" והציע שאחתום על העסקה בשם העירייה. אמרתי לו שבשביל עיריית-נהרייה אני לא חותמת על גרוש וזה בכלל לא בא בחשבון, אבל כשראיתי שאם לא אחתום לא יחתום גם אף אחד אחר, לקחתי את הסיכון וחתמתי. בסופו של דבר העירייה הפתיעה גם אותי, עמדה בהתחייבותה ואכן שילמה את שהבטיחה.

בדרך זו זכתה תזמורת הצעידה של נהרייה בכל הכלים החדשים שהייתה זקוקה להם כמו קרן יער, חצוצרות וחליל-צד, אך עדיין חסר לנו תוף גדול שיכתיב את הקצב. לוברני אישר את קניית התוף והפנה אותי לרחוב בן-יהודה בתל-אביב, אי-שם בכיכר מוגרבי, לחנות גדולה לכלי נגינה שם ניתן למצוא את התוף המיוחל. סוף-טוב הכל-תוף וגם כלי זה מצא את דרכו אל התזמורת שלנו שהפכה בכל צעד כזה לשלמה ומקצועית יותר.אחד הכלים המיוחדים שהיה לנו הוא ה"שלמאי" (שם הלקוח מגרמנית) מערכת צינורות שמזכירה זר פרחים שבתחתיתו פיה, מעין חמת חלילים רק בלי מפוח. בשלמאי היו שלושה "פיסטונים" כמו בחצוצרה, והיה לנו גם שלמאי אחד עם "פיסטון" אחד.

לוברני, יליד גרמניה, בא מעיירה בה הייתה תזמורת עם שלמאי, אבל בארץ עוד לא היה כלי כזה ואף אחד לא הכיר אותו.

אסתי הירשפלד

השלמאי הוא כלי שנועד לצעידה בחוץ בגלל העוצמות שלו, מי שיודע לנגן על חלילית יודע גם לנגן על שלמאי. היו לי עשרה ילדים בתזמורת עם שלמאים וזה היה מאוד מרשים

שלמאי הבס, הכלי הגדול ביותר מבין השלמאי

הייתי מאוד גאה ביצירה שלי, זכינו בהוקרה, כבוד ופרסים כמעט בכל מקום אליו הגענו, כך קרה בתחרות תזמורות שהשתתפנו בה אחרי מלחמת ששת-הימים שם צעדנו מסביב לחומות ירושלים וזכינו במקום הראשון היוקרתי. באותה צעידה גם הבנתי שהתחלתי להתעייף מהעיסוק הזה כי התזמורת "ברחה לי". הגיע שלב כלשהו בו כבר לא יכולתי לעמוד בקצב

ועייפותי הביאה להחלטה שכל זה כבר לא בשבילי

אסתי הירשפלד

אחוזים ניכרים בהצלחת תזמורת הצעידה של נהרייה אפשר לזקוף לזכות הילדים הנהדרים שבחרנו, בהתחלה בחרנו אותם לפי יכולת- הנגינה שלהם אבל בהמשך גם על-פי האישיות. היינו חייבים לדעת שאפשר לסמוך על הילדים האלה מכתה ד' עד ח', ילדים מוזיקליים שמילאו את שורות התזמורת ולמעשה הובילו אותה.

היינו חייבים להסתמך על ילדים אחראיים ואכן הם היו כאלה. אני מצטערת לומר שלדעתי היום זה לא היה מתאפשר כי החינוך והמשמעת לא נותרו כשהיו.

בת חמישים-ושבע פרשתי מניהול תזמורת נהרייה, עשרים-ושתיים שנה אחרי שהתחלתי להרכיב אותה יש-מאין. אך גם כשפרשתי דאגתי שהתזמורת הזו תמשיך להתקיים.

עם פרישתי מצאתי בחורה מוכשרת שלקחה על עצמה את ניהולה אבל מהר מאוד היא התחתנה ופרשה בעצמה. במקומה לקחנו עולה חדש מרומניה כמנהל התזמורת, לקראת פסח הוא התחיל בהכנות הצעידה לקראת חג העצמאות ואז הודיע לי שהוא רוצה לנסוע לחופש, אמרתי לו להכין את התזמורת למספר

הופעות לפני שייסע כדי שהכול יהיה מוכן כשהוא חוזר, הוא אכן עשה כך אבל לא חזר...

סופה של תזמורת הצעידה הנהריינית הגיע עם מינויו של אריה כפיר למנהל התזמורת. אריה היה מתופף בתזמורת כשהיה ילד, פעם אפילו מנעתי ממנו לצעוד כי התלבושת שלו לא הייתה כנדרש, אבל כשביקש את מינוי מנהל התזמורת הסכמתי בתנאי שילך ללמוד מוזיקה, כי תיפופי ה "בום-בום-בום" לא מספיקים. הוא נענה ונסע פעמיים בשבוע לתל-אביב ולאחר מכן הקים תזמורת נהריינית משלו. אבל זו כבר לא הייתה תזמורת צעידה כי האיש שבזכותו התזמורת צעדה כמו שצעדה, אריה צימרינג, יצא לפנסיה עוד לפניי. אריה לא רק היה מורה אהוב מאוד להתעמלות, הוא גם האיש שהיה יד ימיני לאורך כל השנים בתזמורת, הוא למעשה לימד את נערי ונערות התזמורת לצעוד עם הכלים, דאג לכוריאוגרפיה ולתרגילי סדר, בזמן שאני הייתי אמונה על המוזיקה, הניצוח והנגינה עצמה. בהעדר אריה ואנוכי, תזמורתו של כפיר הפכה לתזמורת כלי נשיפה בישיבה, ועודה קיימת כיום בנהרייה.

אסתי הירשפלד

מתוך האטוביוגרפיה

תזמורת וייצמן

ימי שני וחמישי בשעה 3 היו במשך שנים מועדים קבועים לתזמורת. פעמיים בשבוע הגענו לחצר בית הספר להתאמן לתזמורת. לא ידענו מה צפוי בשיעור, לפעמים נכנסנו לכיתות שונות כדי ללמוד מרש חדש, כל כלי את הנגינה שלו, ולפעמים ביחד. לפעמים היינו עושים רק תרגילי סדר, צעידה , דריכה במקום, פניות וכו'. ואם היה מזג אויר סביר, לא גשום ולא חם מדי היינו מתרגלים צעידה עם נגינה. אז היינו יוצאים דרך היציאה המערבית של בית הספר ישר לרחוב בלפור, ממול לביתה של המורה ציפורה ברלינר, פונים שמאלה וצועדים ומנגנים את כל הדרך עד לרחוב קפלן וחזור לבית הספר באותה דרך.

בראש התזמורת צעדה השרביטנית, בתחילה היתה זאת ארנה אלוני ואחר כך אביטל פונדיק כמדומני ואחריה לאה מנגולד. אחריה צעדו המתופפים, ובשורה האחרונה של המתופפים בצד ימין צעד התוף הגדול. היה לו תפקיד מאד מוגדר. הוא היכה 8 מכות על התוף, החלילנים והחצוצרות ספרו את מספר המכות , ב- 7 הרימו את הכלי וב- 8 החלה הנגינה

אחרי התופים צעדו המצלתיים, המחצצרים ואחריהם חלילי הצד. על הצד המוסיקלי היתה אסתי הירשפלד אחראית ועל הצעידה אריה צימרינג. באותם תירגולי צעידה היו שניהם מתרוצצים בינינו, מהצועדים בראש אל אחרוני הצועדים וחוזר חלילה, מחלקים הוראות, מעירים ומתקנים, שיעור כושר לא קטן עבור שני המורים שלנו

שיגרה זאת של אימונים הופרה מספר פעמים בשנה

פעם אחת בפורים, אז היו מתכנסים את כולנו לכיתה הגדולה , כדי לבחור באופן דמוקרטי למה תתחפש התזמורת השנה. אסתי ביקשה להעלות הצעות, ולאחריהן היתה הצבעה, וכך נבחרה התחפושת. הנושא היה משותף , אך כל אחד הכין לעצמו את התחפושת בעזרת ההורים . זכור לי שהיינו באחת הפעמים כולנו טבחים ובפעם אחרת היינו כולנו סקוטים, ב- 1962 היו נגני התזמורת קווקזים, ב- 1963 הם היו מלצריות, וב- 1966 ליצנים

חנה ברמן קליין

פעם שניה היתה כשעשינו גיוס למען התזמורת, חולקנו לזוגות או לשלישיות והתפרשנו על כל המושבה ועברנו מבית לבית וביקשנו עיתונים ישנים. אלה נאספו בבית הספר ונשלחו למיחזור. זה היה בתקופה שהמילה מיחזור עדיין לא היתה קיימת....

פעם שלישית בה שברנו שיגרה היה לפני צאתנו להופעות. אז הוציאו מארון הקיר הגדול שבאחת הכיתות (אני מאמינה שזה הארון שבו שמרו את ספר התורה כשבית הספר שימש גם כבית הכנסת) את כל התופים והחצוצרות והמצילתיים, וכל אחד היה צריך לצחצח את הכלי שלו עם משחת "ברסו." בכלל, כל הכלים הגדולים כמו התופים, היו נשמרים בבית הספר באותו ארון קיר, בחלקו העליון ואף היו תורנים שתפקידם לטפס אל הארון לעמוד בתוכו ולהוציא את התופים, או להחזירם למקום בסוף התירגול

יומינו הגדול הגיע כאשר יצאנו להופעה. לבושים בחולצות לבנות, הבנים במכנסיים כחולים והבנות בחצאיות כפלים כחולות, סמל בית הספר על הכיס של החולצה , וכומתה כחולה עם סמל בית הספר מקדימה. גרביים לבנות ארוכות, עד מתחת לברך

צעדנו ביום העצמאות בשדרות הגעתון עד רח' הרצל וחזרה, (מסלול מעגלי), כך גם צעדנו בפורים

ההופעה החשובה ביותר היתה בעדלאידע בתל אביב. אז, נדחסנו כולנו לאוטובוס אחד, שלושה ישבנים על ספסל שמיועד לשניים, בספסל האחורי היו כל התופים וכל הציוד וגם בחלק העליון שנועד למזוודות. ( לא היה באוטובוסים תא תחתון לאחסון תיקים) . התרגשנו מגודל האירוע, חששנו ממרחק ההליכה שנצטרך לצעוד ונאמר לנו :" זה הרבה, כל רחוב בן יהודה וכל רחוב אלנבי עד כיכר המושבות." היה זה יום עמוס ביותר, אסתי ואריה דאגו גם לשתיה וסנדויץ' ואחרי הצעידה ציפתה לנו עוד הנסיעה הביתה

חמש שנים הייתי בתזמורת, החל מכיתה ד' ועד סיום בית הספר בכיתה ח'. בכיתה ד' זכיתי להיכנס לתזמורת בזכות השתתפותי בחוג לחליליות וידעתי לחלל. בכניסתי לתזמורת נבחנתי בתיפוף ונפסלתי והתחלתי ללמוד לחלל בחליל צד קצר מבקליט. לקראת כיתה ז' התקבלו בתזמורת כלים חדשים מגרמניה בשם שלמאי. איש לא שמע עליהם לפני זה. מעין חצוצרה רבת קנים, עם פיסטונים. בהיותי ילדה מוצקה הוחלט לתת לי את כלי הבס של השלמאי, היה זה כלי גדול וכבד ולכן חיפשו מי יוכל או תוכל לשאת אותו, הבס מלווה את נגינתם של הכלים הרגילים. התנחמתי בעובדה שיורי קיבל גם הוא כלי ארוך כזה, אבל היה לו רק פיסטון אחד, מה שאומר שהיו לו רק שני צלילים להשמיע, גם לשם ליווי

ההשתייכות לתזמורת וייצמן היתה נעימה מאד, מחנכת, אבל בעיקר מקור להרבה גאווה

חנה ברמן קליין

ההזמנה

היה זה בשנתה השניה של התזמורת. מספר ההופעות היה קטן ולא נראו הזדמנויות הולמות באופק. באחד הביקורים בת"א שוחחתי עם אחותי על הנושא, ת"א העיר התכוננה באותה עת לקראת העדלאידע הגדולה . ואחותי שהכירה את המארגנים הרבתה לספר על ההכנות. לפתע שמעתי עצמי אומרת " מה דעתך שהתזמורת שלנו תופיע בעדלאידע?" חבל מאד שאין לי אפשרות להעביר בכתב את תגובתה של אחותי. היא הסתכלה בי במבט נפחד שהפך מיד למבט רחמים. מבטה בלבד הספיק לי כדי להבין שהצעתי היא בגדר טירוף, אך לא הרפיתי, התחלתי להלל ולשבח ולספר דברים שלא תאמו כל כך את המציאות. נדמה לי שבשלב מסוים החליטה אחותי שהמארגנים עצמם יעמידו אותי על הטעות והסכימה להפגיש אותנו.

הפרטים ששמעתי מפי המארגנים היו מעודדים ומפחידים כאחד. תזמורת מכבי האש של עיריית חדרה שהיתה אמורה להופיע, ביטלה את ההופעה, ועל כן מוכנים לצרף אותנו ואנו נקבל 300 לירות עבור ההופעה. על כסף בכלל לא חשבתי. סיכמנו בינינו שהממונה על ההופעות יגיע לנהריה , יאזין יראה ויתרשם ואני חזרתי הביתה בדופק מואץ ביותר.

למר טהורי ספרתי שהוזמנו לעדלאידע ואת כל שלבי "ההזמנה" לא גיליתי. התחלנו בהכנות קדחתניות לקראת המבחן המוקדם, ואז קבלנו הודעה שהאיש לא יוכל להגיע והם סומכים עלינו. אריה ואני נסענו לת"א כדי להסדיר את הצד הטכני בלבד.

בלילות ללא שינה קפצו לפני עיני 300 הלירות מלווה בצפצופי חלילים ושורות עקומות.

אריה ואני הצעדנו את הילדים למרחקים ארוכים ביותר, היות ולא היו את הכלים הדרושים למתן קצב צעדה, היינו שרים את הקצב והילדים צעדו....

עם התקרב היום הנורא, גברה המתיחות והתהלכתי עם פתק צמוד שעליו רשמתי כל פרט ופרט.

ביום ההופעה הגיעו הילדים השכם בבוקר. הכל היה מוכן ומזומן ואיש לא ידע, חוץ מאריה וממני, את האמת על "ההזמנה". נכנסנו לאוטובוס, האוירה היתה עליזה אך רווית מתח. כאשר עצרנו בחדרה כדי לאכול ולשתות, הרגשתי שלא אוכל יותר לשאת את "הסוד". ניגשתי אל טהורי ואמרתי לו :"טהורי , אני מוכרחה לגלות לך את האמת. לא הוזמנו, ביקשתי שיסכימו לשתף אותנו, ואני מציעה שנחזור לנהריה ." טהורי החויר , הסמיק , נדמה לי שהוא ניסה להכניס סיגריה נוספת על זו שהיתה בפיו, אך כדרכו השלוה הוא אמר :" באמת לא שמעתי – נוסעים ויהיה טוב."

וזו ההזדמנות להגיד לו תודה על כך.

אסתי הירשפלד

מתוך החוברת במלאת 40 שנה

המצלתיים של לוברני

נסיעה ראשונה עם ילדי התזמורת לתל אביב. עדלאידע!! בעתונות מודיעים על עדלאידע שלא היתה כמותה, מכינים מוצגים מפוארים! הופעות מרשימות! בובות ענק! תקציבי ענק! ואנחנו הקטנים מוזמנים.

איך ניראה אנחנו "בני הכפר" הקטנים בתוך כל ההדר הזה? בשעת המשא ומתן על העניין בתל אביב קבלנו מס. 47, כמעט הראשונים מהסוף... (מה שבטוח בטוח).

ובאמת מלבד כובעי התכלת, החולצות המגוהצות מאד, תוף ענקי והרב הרבה חלילים ודפיקות לב , לא היה דבר.

התחלתי להכין "תיק עזרה ראשונה" – מברשת לבגדים, מברשת לנעליים, מסרק צבורי מראש לראשלפי כל כללי ההיגיינה, הרבה הרבה סיכות בטחון,, חוט ומחט, ושוב ושוב " לא שכחנו דבר?"

עם אסתי ואריה אי אפשר היה לדבר ביומיים האחרונים, אצל המנהל טהורי נתרוקנו קופסאות הסיגריות בקצב מהיר יותר מן הרגיל, אך הוא שמר על שלוותו וניסה להרגיע.

הבוקר המיוחל הגיע, התאספנו בבית הספר. פירושו הורי התזמורת, ילדי התזמורת ואל נשכח, היו אלה ילדי ד' הקטנים והגדולים של ח' ולרבים מהם היתה זאת באותם ימים נסיעה הראשונה לתל אביב. כמה יפים היו כולם ! לו רק לא היינו צריכים לנסוע כדי לנגן ולצעוד שם - היה הכל יפה.

התחלנו להיכנס לאוטובוס , הילדים בפנים – ההורים בחוץ. הוראות אחרונות, בקשות אחרונות,, אזהרות אחרונות:" רבקה , נעמי שלי לא מסוגלת להגיע מכאן עד לשבי ציון בלי להקיא את נשמתה, מה יהיה? שבי לידה בבקשה, וספסל ראשון ועל יד החלון ". ואז חשבתי בפעם בראשונה על רעיון של בניית "אוטו לרוחב" הרבה ספסלים ראשונים מאחורי הנהג . ו"נעמי שלי" בספסל הראשון וליד החלון פתחה את תרמיל האוכל בנהריה ובקושי סגרה אותו בתל אביב..... ואני ישבתי לידה כל הדרך כשבתרמילי חולצה לבנה ברזרבה.

על אותו יום מרגש בתל אביב בודאי יכתבו הכותבים האחרים. איך טיפסתי כדי להגיע לראשים ולסרקם, איך המנומסים שבין הילדים השתדלו להתכופף, איך הלכו הילדים מרח' ירמיהו בצפון עד סוף רח' אלנבי, איך לא העזו להזיז ראש ימינה או שמאלה למרות קריאותיהם של בני משפחה נרגשים על המדרכות לאורך המסלול. איך אמירה לוברני אמרה לי:" כאב בטן נורא" ברגע האחרון ואמרה לי :" רבקה אני לא צועדת". איך הרכבנו לה את התוף הענקי בכוח והיא צעדה , ועוד איך. איך קראו הרמקולים על גגות הבתים ברח' אלנבי " נהריה , כל הכבוד". איך החווירו פניו של גדעון להמן מכל הרעש הזה, בכל אלה ידובר ויסופר. אבל אני , לעולם לא אשכח את פניו של מר הרברט לוברני כאשר חזר אל "האוטובוס הנרגש" ברח' בן יהודה ובידיו המצלתיים הראשונים של תזמורת בית ספר וייצמן.

רבקה צימרינג

מתוך החוברת במלאת 40 שנה לביה"ס "וייצמן"

מפעל ההזנה בבית ספר וייצמן

בהיותי בכיתה ג' או ד', דהיינו בשנת 55' או 56' החל בבית ספר מפעל ההזנה. מאותן כיתות אני זוכרת שבארוחת העשר, כשהיינו יושבים בכיתה , וכל אחד נוגס בסנדויץ' שהוא הביא מהבית, היתה נפתחת דלת הכיתה, ותורן מהכיתות היותר גבוהות היה נכנס עם מגש של כוסות מתכת, ועם קקאו חם ( אז לא קראו לזה שוקו). לא כולם התלהבו מהקקאו, ולא כולם אהבו את הקרום, ומיד החל סחר חליפין עד שהמורה התערבה והפסיקה את הסחר הזה. ואם הזכרתי את הסנדויץ' , אז הסנדויצ'ים של היקים הם דקים, כי הם פורסים פרוסות דקות , ואמא שלי הגדילה לעשות ופרסה (ידנית כמובן) פרוסות דקיקות ביותר.

החל מכיתה ו' התחלנו להשתתף בתורנות מטבח, ואולי קראו לזה כלכלת בית? איני זוכרת במדויק. פעם אחת בשנה היה מגיע תורו של כל תלמיד להיעדר משיעורים , ועם הצלצול לגשת אל המטבח שהיה בצד האחורי (מערבי) של אולם ההתעמלות. נציג אחד מכל כיתה, ( כיתות ו'-ח') סך הכל כ- 8 או 9 ילדים באותו יום. היינו נכנסים למטבח, בחלקו הקדמי היה שולחן מרובע גדול והיינו כולנו מתיישבים מסביבו. בחלקו האחורי היו הכיריים והכיור וארונות הכלים ושם עבדה אשה ( המבשלת ?!).

לנו היתה מורה בשם רבקה אנגל (אמא של בני ואסתי אנגל) והיא היתה כותבת לנו את התפריט על הלוח ואנחנו היינו צריכים להעתיקו, ואז היא היתה מלמדת אותנו כיצד מרכיבים תפריט, ומה סדר הפעולות הנכון, מה קודם למה, וכיצד מתארגנים שכל המנות תהיינה מוכנות בזמן. השעה הראשונה חלפה כשיעור. לאחר מכן קבלנו עבודות קילוף ואחרות והרגשנו שאנחנו מבשלים את הארוחה, למרות שהיום אין לי ספק שהאשה במטבח עשתה את רוב העבודה.

אחד המעדנים שזכורים לי משם היו כדורי קוואקר, כל סועד קיבל 2 כדורים כאלה, וזה היה נקרא ארוחה מוצלחת מאד בזכות אותו קינוח. את הכדורים היינו צרים באותן עבודות בישול שהשתתפנו.

לקראת הפסקת עשר יצאנו להיפגש עם שאר חברינו בחצר. עם שובנו מההפסקה היינו מתחילים לסדר את אולם הספורט, לגרור פלטות של עץ שהיו שעונות על הקיר בצד, להציב משולשי מתכת ולהציב את הפלטות עליהם, להביא ספסלים שגם הם עמדו בצד, ולערוך את השולחנות.

כשהכל מוכן ישבנו יחד וקבלנו ארוחת צהריים. היה עלינו לסיים לפני השעה 11.45 שאז נפתחו הדלתות והתלמידים שהוריהם שילמו עבור ה"מסעדה" נכנסו לאולם. הכניסה היתה מסודרת , בהשגחת המורים ובראש כל שולחן כזה ישב מורה ואכל עם התלמידים והשגיח על הסדר והשקט. תפקיד התורנים היה להביא את המנות, תחילה מרק, ואחר כך המנה עצמה ולבסוף הקינוח, שלפעמים היה פרי כלשהו או אותם כדורי קוואקר.

הארוחה של תלמידי בית הספר לא ערכה זמן רב, ומיד לאחר שיצאו מהאולם היה עלינו לאסוף את כל הכלים, להביאם למטבח לשטיפה, להוריד מהם שאריות אוכל, להחזיר ספסלים ושולחנות למקומם , ולבסוף כולם התכנסו במטבח, מסייעים בניגוב הכלים. התורנות היתה מסתיימת בשעה 1 בשיחת סיכום קצרה של המורה.

חנה ברמן קליין

המורה הראשונה שלימדה במטבח היתה רות רילף, אמא שלי.

ידידה רילף קאולי

מתוך אתר בית הספר

החל מ- 1958, אוכלס מרכז העיר (נהריה הותיקה) ומספר התלמידים הלך וגדל בהתמדה.

ב- 1958 מרחיבים את בית הספר ומוסיפים קומה שניה , 3 כיתות בקצה הצפוני של בית הספר.

המורים : בן ציון טהורי – מנהל , חנן ארגוב – מחנך ,אריה צימרינג - התעמלות , רות שחר- אנגלית, שאול איסק – היסטוריה ולשון, כרוזא - ערבית, רבקה אנגל – מטבח בית הספר ,מיכאל קלופשטוק - חקלאות, קלונימוס טחובר- חשבון


המורים בפורים

ספורט ב"וייצמן"

עם סיום שירותי הצבאי באפריל 1946 הגעתי לנהריה כמורה לחינוך גופני בביה"ס היחידי שהיה במקום. לאחר שנות שירות בצבא הבריטי ציפיתי רבות לפגישה מחודשת עם כותלי ביה"ס, אולם ההתעמלות, כלים ומכשירים. ואכן מצאתי "אולם" בדמותה של חצר חולית וארון קטנטן וישן שעמד נכלם בפינת הליפט, חדר המורים של אותם ימים, ובתוכו שני כדורים, חבל ושני כדורי הוקי. רחוק מחלומותי הורודים.

לעומת כל אלה מצאתי צבור תלמידים רציני, ער, תוסס המוכן להתמודד בכל התנאים עם כל משימה. מצאתי צבור הורים תרבותי, רציני, מוכן לשתף פעולה ולעזור בכל. היה זה הציוד היקר והטוב ביותר כדי להתחיל בו עבודה, ולמרות התנאים האובייקטיביים הקשים, זכורים לטובה אותן השנים של "שעורי שחיה" בים הקטן (החוף הדרומי), ריצה לאורך הכביש (ולאו דוקא בנעלי אדידס), זריקת כדור הוקי ברחוב בלפור, כשלא פעם פגענו בעוברים ושבים, שאחרי התדהמה הראשונה, חייכו חיוך סלחני ומבין. זכורים שעורי התעמלות בחצר מעלה אבק וניסיונות לפתור בעיות בשיעורים על הגג. והתגלית המרעישה של "מגרש אריה" שהפך במשך השנים לסניף ביה"ס. ואחרי זה הרווחה שצמחה לנו מבניית חדר האוכל שהפך בשעות הבוקר לאולם התעמלות.. והשמחה של דר' רילף כשהצליח לגייס את הכספים הדרושים לבניה.

זכורות תחרויות אזוריות שחייבו נדידה למרחקים (אפיקים, כפר גלעדי), כי מספר בתי הספר באזור היה קטן. תחרויות מחניים – משחק שנשכח ובני ה"כוכבים" של אינם מביישים את הוריהם במשחק הכדורסל של היום.

ובאשר לתחרויות ,זכורים לכולנו המתח זכורים לכולנו המתח שלפניהן והציפיה השקטה לתוצאות והגביעים הרבים, המדליות ותעודות ההצטיינות, שסכומים ורשימות ומספרים לא יאמרו דבר למי שלא צפה בהתנהגותם הספורטיבית של המשתתפים. ספורטאים למופת שידעו ללחוץ ידו של יריב מנצח ולהסתיר בצורה ג'נטלמנית מאד את עצב ההפסד. לחיצות יד אלה וה"חבל" השקט היו גביעי שלי והמדליות שקבלתי מכולכם במשך השנים.

ועל אלה התודה והברכה

שלכם אריה

המורה הראשון להתעמלות בבית ספרנו היה דר' דרייר. אחריו מר מנדל פירסט ששם דגש רב על החינוך הימי של הנוער.

במשך השנים קיבל בית ספרנו 173 תעודות הצטיינות ו- 50 גביעים.

כ- 20 בוגרים של בית ספרנו משמשים בכל הארץ כמורים לחינוך גופני.

אריה צימרינג

מתוך החוברת במלאת 40 שנה לביה"ס "וייצמן