שיכון עמידר

אנדריאס מאייר מספר בספרו "זכרונות":

הגבול הצפוני של המשקים החקלאיים בנהריה היה ברחוב חניתה, מעבר לכך היתה גדר ומעבר לגדר גרה משפחה ערבית בשם מוגרבי. ספק אם היא היתה בעלת האדמות בשטח זה , או אם עיבדו את אדמותיו של אדם אמיד אחר. המשפחה התגוררה בבית אבן במרחק מה מן הגדר, שמרה על יחסים תקינים וחבריים עם המתיישבים שבצד הדרומי של הגדר. לקראת מאי 1948 הוצע להם לקבל חסות בכדי שיוכלו להישאר שם, אך המשפחה סירבה. לא ידוע בדיוק למה, אך יתכן שחששו לעשות כן ויש סברה שאחד מבניה שירת בצבאו של קאוקג'י וקבלת חסות היתה מתפרשת כשיתוף פעולה. המשפחה ברחה והאדמות נותרו נטושות. נהריה קבלה מהקק"ל את השטח שמצפון למושבה, לטובת בניה מזורזת עבור העולים שהחלו להגיע תום מלחמת העולם השניה.

ביתם נשאר עומד על תילו ושימש את המתיישבים הראשונים כבית ספר, מוכר בשמו "בית מוגרבי".

את עבודת הבניה הפקידו בידי חברת "עמידר" החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ, היא חברה ממשלתית שנוסדה בשנת 1949. בשלב ראשון הקימו צריפים שוודיים, אחר כך בתים חד קומתיים ולבסוף בתים דו קומתיים. השכונה נועדה לעולים שזה עתה הגיעו, והם רכשו את דירותיהם עם קבלת הלוואות מהמדינה. ראשוני המתיישבים נכנסו כבר באביב 1951 לגור בבתיהם.

באדיבות רות שייניס

גלי עלייה זרמו גם לנהרייה. בשלב הראשון, קלטה נהריה כאלפיים עולים מן המזרח ומארצות ערב, ותוך פחות משנה הוכפלה אוכלוסייתה, והגיעה קרוב לארבעת אלפים נפש.

העולים שהגיעו למושבה הקטנה נהריה שוכנו בשלב הראשון בצפונה של המושבה, בשכונה נבנתה על אדמת פרדס נטוש ועל דיונות שיושרו. המועצה המקומית של נהריה התנתה את קליטת העולים בבנייה מראש של דירות עבורם. הסוכנות היהודית באמצעות חברת "עמידר" בנתה דירות קטנות בנות חדר וחצי. חלק מהדירות היו בבתים דו משפחתיים יצוקי בטון, וחלקן - בצריפים שוודיים שבכל אחד ארבע דירות. המקלחות והשירותים היו משותפים לשתי דירות.

גלי עלייה המשיכו לזרום לנהרייה, והשכונה הצפונית הורחבה ע"י בניית ארבע מאות ושמונה דירות נוספות, כל דירה בת שניים וחצי חדרים בארבעים ותשעה מטר מרובע.

דב שרצר שי

השכונה החדשה לקליטת עולים היתה בהקמה בצפונה של נהריה. בחלק ממנה הקימו צריפים שוודיים בנויים מעץ, אך נבנתה גם תשתית למבני בטון. היתה זו שכונה גדולה שהוקמה במה שנקרא " חולותיה של נהריה" אנחנו היינו בין משתכניה הראשונים. קיבלנו צריף יחד עם משפחת וולנר. בכל יחידת דיור היה חדר של 4x 4 מטר , פינת בישול, מקלחת ושירותים משותפים. היה צפוף מאד אך עבורנו היתה הדירה כארמון.

מיקי רייכנטל

בנהריה קיבלנו צריף שוודי. צריף שוודי עשוי מעץ שהיו בו שתי כניסות , בכל כניסה שני חדרים , כל חדר שימש דירה ובכניסה היו שירותים ומקלחת לשני החדרים האלה. המשפחה שלי קבלה שני חדרים , אחד בשביל אמא , אבא ,אחותי ואני והחדר השני היה של הדוד שלי יצחק וסבי.

כל השכונה סביב רח' הרצל בחלקו הצפוני ובסביבתו הייתה זרועה צריפים שוודיים. בכל צריף היו 2 כניסות ו 4 חדרים. לכול 2 חדרים היתה כניסה שאליה היו צמודים שירותים וחדר מקלחת, שהכניסה אליהם הייתה מבחוץ (לא מתוך החדר. אנחנו גרנו בצריף כזה מעל שנה, ואחר כך קנה אבי בית בשכונת רסקו מצפון לנהריה, והצריפים האלו נקנו, נהרסו ובנו במקומם בתי אבן. היו צריפים, כמו הצריף שלנו, למשל, שהשתמרו ועל בסיסם נוספו חלקים של בטון.

בני סלע


בתור ילד אני מאד נהניתי מהתקופה הזאת. היו לי חברים מכל מיני גלויות. שורת הצריפים שלנו היתה ברחוב ההגנה , בשורה השניה גרו משפחות מתימן, משפחת שרעבי , חיים שרעבי , בנימין שרעבי. ילדי הגיל שלי , שיחקנו איתם , התרוצצנו. היתה משפחה מלוב , גואטה , היו מצ'כוסלובקיה. היינו ערב רב של ילדים. מצאנו לנו עגלה שהתאימה לנסוע על פסי הרכבת, התרוצצנו איתה והיא הביאה אותנו לעולמות קסומים. אני זוכר את התקופה הזאת כתקופה יפה.

בני סלע

ערב מספרי סיפורים

17.1.2015

הבטונדות הגדולות שהונחו על החוף בכדי למנוע כניסת טנקים

שיכון עמידר – כור היתוך בצפונה של נהריה

שכונת "עמידר" נבנתה ב-1949-50 בין "שיכון ותיקים" לבין שכונת "רסקו" (האזור החקלאי של האגודה השיתופית), בין רחוב ארלוזורוב במערב לבין רחוב ההגנה במזרח. בדרום תחם אותה רחוב יבנה ובצפון רחוב דוד בן גאון.

במרחב הזה היה רק מבנה אחד שנבנה לפני 1948 -- "בית מוגרבי", ביתה של משפחה ערבית שהחזיקה אדמות רבות באזור והוא עומד על תילו גם כיום. בבית מוגרבי נולד בית הספר "רמז" . בני סולש (סלע) נדיה חנין וחבריהם למדו שם בהדרכתם של דב שרצר (שי) ושמשון בובר.

ממערב לבית מוגרבי יש כיום חורשת אקליפטוס יפה, אך אז היתה שם ביצת מים גדולה! מים מעופשים עמדו שם כל ימות השנה ושימחו את ילדי השיכונים שהשיטו שם סירות נייר ועץ או סתם "דגו" ביצי צפרדעים וראשנים. באמצע שנות החמישים נטעה שם "המועצה" שתילי אקליפטוס ואלה שתו את המים והביצה נעלמה.

חברת "עמידר" בנתה את בתי השיכון ומכאן שמו. הבתים הראשונים היו חד קומתיים, בכל בית שתי דירות של שני חדרים. הגג היה שטוח והקירות בציפוי טיח (שפריץ) בז'. השכונה החלה במרחב הסמוך לרחוב יבנה, בקטע המקביל לרחוב חניתה שהיה עד אז הקצה המיושב של המושבה. בין הדיירים באזור הזה –משפחת העגלון טריפמן, משפחת נהג המשאית אפלשטיין ומשפחת הצבע וייס.

בתים חד – קומתיים ניבנו גם בצדי הרחוב הנקרא כיום "הפלמ"ח" , ובין הפלמ"ח לרחוב הכלנית, שלא היה אז אלא נחל אכזב. התושבים ובעקר הילדים שהיו צריכים לעבור את הנחל, אל בית הספר "רמז" הילכו בחורף על צינור מים רחב ומי שאיבד את שיווי המשקל נפל למים. ב- 1954 לערך בנתה "המועצה" גשר ברזל ועץ בהמשך רחוב ארלוזורוב ואז חדלה התופעה שרבים מתלמידי "רמז" באים ללימודים ונעליהם רטובות.

במרחב שסביב בית הספר "רמז" נבנו רוב בתי שיכון עמידר, בתים דו קומתיים לבנים, בני ארבע דירות וגג רעפים אדום. לכל דייר הייתה חלקת אדמה קטנה ורב התושבים גידלו בה ירקות, עצי פרי ופרחים. לתלמידים שעברו בשבילים שבין הבתים והגינות, היה קשה להימנע מהושטת יד אל עצי רימון ושסק עמוסי פירות או אל גדר תירס ירוק וקורץ. בין דיירי הדו קומתי: משפחת המורה יעקב אביטוב מפולין, פרנקל , מאהל, רוזנשטיין ושטיינר מרומניה, קליין מהונגריה, ברכה מלוב, שורני מצ’כוסלובקיה, וגמן מיוגוסלביה ופילוסוף וצרפתי מבולגריה.

ממזרח לרחוב "ההגנה " היו כמה מבנים דו קומתיים וכן שני ריכוזים של צריפי עץ ירוקים. בריכוז הצריפים הדרומי ( במבואות רסקו) גרו עולים ממזרח אירופה (משפחת הפרטיזן דמסקי) וכמה מן הצריפים שקעו מדי חורף במים שנקוו סביבם. בבהלת הבניה לקליטת העולים לא שמו לב שכמה צריפים נבנו במפלס נמוך. בריכוז הצריפים הצפוני גרו בעיקר יוצאי תימן (משפחות סעדיה ושרעבי). שם שרו ותופפו על פחי שמן ריקים, אכלו סחוג וגם...ארבה מטוגן בשנה שבה נחילי ארבה פשטו על נהריה.

בשכונת עמידר היו, בראשיתה, ארבעה "מרכזים מסחריים". ברחוב הפלמ"ח במפגשו עם "ההגנה" הייתה "הצרכניה הקואופרטיבית". חנות מכלת שסיפקה מוצרי יסוד בעיקר על פי תלושי מזון , הסמל של ימי "הצנע" ( משטר החירום הכלכלי שהנהיג שר התעשייה דב יוסף ובמרכזו תלושים למזון ומלחמת חורמה בשוק השחור). ל"צרכנייה" היה גם "מחסן " שבו מכרו צרכי חקלאות - זרעים, גרעינים , זבל וכל מה שהיה טוב לעופות – תרנגולות, ברווזים ויונים.

מול הצרכניה בנתה משפחת האחים וייס כלבו לצרכי בניה ואחזקת הבית והחצר. ברזלים ומלט, פחים וחבלים, מסמרים וגבס. ועוד במרכז המסחרי – חנות הבגדים של משפחת ויינברג. מוצרי "אתא" לצד ביגוד "סלוני". כל החנויות האלה פרחו בעיקר משום שרב דיירי השיכונים גידלו בחצרות הקטנות כל דבר שאפשר לאוכלו: בנו לולים, גידלו תפוחי אדמה, תירס, גזר, קישואים וחצילים וכמובן עצי פרי -- תפוח, רימון, תאנה ולפעמים גם אפרסק ואנונה! ומי שגידל היה זקוק לגדר ולול ומחסן וזרעים ו.....

באמצע רחוב "הפלמ"ח" היה עוד "מרכז מסחרי", ובו החנות "החשובה ביותר" – תנובה. ניצול השואה כץ מכר שם חלב ( תחילה חלב מכדי הרפת ואחר כך בבקבוקים שהיה צריך להחזירם), לבן בגביעי זכוכית וגבינה לבנה עטופה בנייר.

ליד תנובה פעלה "המכולת של תאג'ר" , יוצא בולגריה שמכר כל מה שנמכר גם בצרכניה אך בלי תלושים. שם היה אפשר לקנות סיגריות "לוד" בעטיפת נייר חום וגם "נובלס" בעטיפה לבנה מהודרת. העטיפות האלה ושל סיגריות אחרות הפכו לקלפי משחק לילדים כשלכל חברת סיגריות יש "משקל סגולי" שונה. (נובלס "לוקח" כל קלף סיגריות אחרות ואפילו מטוסיאן)

ליד המכולת היתה סנדלריה שבה היה אפשר לתקן כל נעל וסנדל כדי להאריך את ימיהם וגם ילקוטי בית הספר תוקנו שם אם רצועות הנשיאה על הגב נקרעו. בהמשך - חנות דגים ששקקה חיים בעקר בסוף השבוע כשהאמבטיה שלה מלאה דגי קרפיון. מי שלא רצה דג חי, נאלץ לראות את המוכר מכה בראש הדג בסכין הקצבים שלו ומיד היה הדג נעטף בנייר עיתון. בהמשך "המרכז", בקצה הביצה, עמדו ארבעה צריפים בני חדר אחד וכל מיני יוזמות עסקיות ..כשלו שם. רק עסק מצליח אחד נולד שם באחד הצריפים – חנות מוצרי הקוסמטיקה של משפחת זומר. כל כך הצליחו שעד מהרה בנו חנות חדשה ליד כלבו האחים וייס והיא פרחה עד...שעזבו את הארץ.

המרכז המסחרי השני היה ברחוב ההגנה , בחלק המזרחי שבין רח' הגפן לרח' הכלנית. כאן התפתח "כלבו הלבשה ובית" וכן .... בית קפה ומסעדה! שרשרת נורות צבעוניות שנתלתה סביב חצרו של בית הקפה ותזמורת עם זמרת ששרה צ'ה צ'ה צ'ה היו חידוש מהפכני בנוף השיכונים של צפון המושבה.

ריכוז נוסף של "עסקים" היה ברחוב ביאליק פינת "ההגנה". החנות הראשונה במתחם הזה היתה של חיים צרפתי, עולה מבולגריה , חנות "שהצטיינה" בשניים – אי סדר מוחלט ומסחר בכל דבר, גם יד שניה ושלישית וגם "שוק שחור". צרפתי שכונה חיים פינצי קנה כל מה שאפשר למכור והיה נוח מאד גם לילדים שרצו להרוויח כמה פרוטות. בחנותו היה אפשר לקנות בפרוטות גרעיני חמניות בחרוט נייר עיתון וגם "וופלים" עם תמונות של ספורטאים ישראלים או תמונות של מטוסים.

בהמשכו של רח' ביאליק, בקצה המתחם של בית הספר "רמז" (אחרי חלקת "החקלאות" של התלמידים ) עמדה עוד שורת צריפים קטנים למסחר זעיר ובמרכזם "המסעדה" של משפחת בודנשטיין. תלמידי "רמז" רצו לשם בהפסקות לקנות כריך חביתה ועגבניה. ועוד בהמשכו של רח' ביאליק, ליד רחוב התאנה, סמוך לחוף הים של שיכון עמידר הפעילה משפחת פניו (feniu) נגריה. שמו של הנגר הלך לפניו כבונה רהיטים מצויין. ואי אפשר שלא להזכיר את חוף הים של עמידר. שלש סככות ושתי מקלחות שרתו נאמנה את תושבי השיכון. בשבתות היה עומס של אוהלים שנבנו ממקלות של מטאטא וכיסויי מיטה. ליד הסככות ניצבו בשורה עשרות גושי בטון ענקיים שהבריטים בנו במלה"ע השנייה בעת שחששו מפלישה מצפון. שרידי הבטון עודם במקום אך רוב המתחם נעלם. בחוף הזה שיחקו כדורגל כמה מטובי השחקנים שהיו ב"הפועל נהריה" ובראשם מרקו ( שהיה גם "המציל") ושמחה גולדשטיין שהיו מעוז ההגנה של הקבוצה בשנותיה הטובות.

תושבי "עמידר" היו ראי יפה לישראל של שנות החמישים. עולים מתימן, מלוב ומעיראק, עולים מרומניה, מצ'כוסלובקיה, מיוגוסלביה ומבולגריה לצד "יקים" עוזבי קיבוצים וניצולי שואה מפולין שלמדו עברית בגימנסיה קודם שיהדות פולין חרבה. לכאורה – ערב רב. למעשה - אנשים איתנים שנכנסו לכור ההיתוך הישראלי בנחישות ובאורח רוח והפכו במהירות מניצולים ועולים לתושבים נהדרים ושותפים מלאים במושבה נהריה.

צבי ישראלי