Τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο «Χάνι Δελβινάκι» και σε άλλα σημεία του Δήμου Πωγωνίου

Ημερομηνία δημοσίευσης: Nov 13, 2014 5:21:53 PM

Με το βάρος της ιδιαίτερης σημασίας που λαμβάνει στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των ηρώων του Έπους του 1940, στο φυσικό χώρο των μαχών και κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου. Όλα ξεκίνησαν, όπως έχει πλέον καθιερωθεί σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πωγωνίου, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014 στο Χάνι Δελβινακίου, όπου στις το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των ηρωικών νεκρών του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου, δηλαδή εκείνης της στρατιωτικής μονάδας που, συμμετέχοντας στην προκάλυψη της αμυντικής τοποθεσίας δέχτηκε πρώτη τα πυρά των Ιταλών τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και υποχώρησε στην κυρίως γραμμή άμυνας, στην περιοχή Καλπακίου- Καλαμά. Είναι το ίδιο τάγμα το οποίο στη συνέχεια πήρε μέρος στην αντεπίθεση του Νοεμβρίου του 1940, συμβάλλοντας στο διώξιμο των Ιταλών από το Πωγώνι και έφτασε την 1η μέχρι τη Βόρεια Ήπειρο. Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Χάνι Δελβινακίου χοροστάτησε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας.

Μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο Χάνι Δελβινακίου από τις Αρχές, τις Αδελφότητες και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πνευματικού Κέντρου Δελβινακίου ομιλία την Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου- Βενετοπούλου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό από τη Βήσσανη. Θέμα της ήταν «η Αντίσταση του Ελληνισμού στα ηπειρώτικα βουνά μέσα από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη». Στην αρχή αναφέρθηκε με συντομία στην ηρωική δράση του Ανεξάρτητου Τάγματος Δελβινακίου τόσο στις πρώτες ημέρες του πολέμου όσο και κατά την ελληνική αντεπίθεση μέχρι την απελευθέρωση της Βήσσανης, οπότε έπεσε μαχόμενος ο διοικητής του Ταγματάρχης Τζανής Αλεβιζάτος μαζί με αρκετούς αξιωματικούς και οπλίτες.

Το κύριο θέμα της ομιλίας της ήταν η παρουσίαση αποσπασμάτων από το «Άξιον Εστί», το έργο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο αναφέρεται στην αντίσταση των Ελλήνων στην ιταλική εισβολή και στην τριπλή φασιστική κατοχή που την ακολούθησε. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη του χρέους έναντι των άλλων και ιδιαίτερα το χρέος έναντι της πατρίδας, το οποίο πρέπει να οδηγεί τη ζωή κάθε ανθρώπου. Έτσι, στον πόλεμο ο καθένας δίνει ό, τι έχει, άλλοτε από το περίσσευμα άλλοτε από το υστέρημα και, όχι σπάνια, τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι και ο ποιητής τα όπλα του, δηλαδή την έμπνευση, την καθαρότητα της ψυχής του και τη συνείδηση της ελευθερίας, τα στρατεύει στην υπόθεση του αγώνα. Μετά λοιπόν τα αποσπάσματα τα σχετικά με τις δοκιμασίες που πέρασε ο ελληνικός λαός την περίοδο 1940- 1944, η ομιλήτρια ανάλυσε τις αξίες της φυλής μας όπως τις ψάλλει ο Οδυσσέας Ελύτης στο έργο αυτό, δηλαδή τη γλώσσα, τη μουσική και τη λογοτεχνική μας παράδοση, την αγάπη για το φτωχό μας τρόπο και την πλούσια πνευματική μας κληρονομιά, με κυρίαρχο στοιχείο την ολιγάρκεια στα υλικά αγαθά, την απαλλαγή από το περιττό και την επιδίωξη της ποιότητας. Σημειώνουμε ότι η ομιλία της, αν και κάπως μακροσκελής και κουραστική για το μη ειδικό, συγκίνησε ιδιαίτερα, λόγω των υψηλών μηνυμάτων που εξέπεμπε.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην έδρα του Δήμου μας, στο Καλπάκι, με την περίφημη αναπαράσταση της ιστορικής μάχης, την οποία φέτος, βοηθούντος και του καλού καιρού, παρακολούθησαν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες θεατές ανάμεσά τους και αρκετοί συγχωριανοί μας. Τέλος, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στην Ιερά Μονή Σωσίνου, έξω από τον Παρακάλαμο, μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ομιλία και απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές των σχολείων.

Πέρα από τα συγχαρητήρια που πηγάζουν αυθόρμητα προς τους διοργανωτές, από τις στήλες του εντύπου αυτού τονίζουμε πώς τέτοιες τελετές, πέρα από την τιμή προς τους πεσόντες, αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης του πάγιου αιτήματος της περιοχής να αποτελεί τον τόπο του κύριου εορτασμού της Εθνικής Επετείου για ολόκληρη τη χώρα.