Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Κερασόβου (14 Αυγούστου 2014)
Ημερομηνία δημοσίευσης: Sep 05, 2014 9:34:47 PM
Τιμήθηκε και φέτος στο Κεράσοβο στις 14 Αυγούστου του 2014 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πριν από εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Οι φετινές εκδηλώσεις όμως είχαν ξεχωριστή σημασία, αφού μετά την περυσινή ανακήρυξή του σε «Ιστορικό Τόπο», το Κεράσοβο εντάσσεται επίσημα στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Η τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων (Καναδά) κύριο κύριο Χριστόφορο.
Στη συνέχεια ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ο οποίος είχε από πριν ετοιμαστεί κατάλληλα με προσωπική εργασία συγχωριανών μας. Έπειτα από μια μικρή εισαγωγή του προέδρου της Αδελφότητάς μας και πρωτεργάτη της σημαντικής αυτής προσπάθειας κυρίου Αριστοτέλη Τζαβέλλα, το λόγο έλαβαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, δηλαδή ο περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης, η περιφερειακή σύμβουλος Ιωαννίνων και εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κυρία Όλυ Τσουμάνη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόρης Άρμπυρος και ο αντισυνταγματάρχης τεθωρακισμένων κύριος Χριστόφορος Πασχάλης, ως εκπρόσωπος της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ιωαννίνων κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Έπειτα από μια σύντομη αναφορά στα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην ολοσχερή καταστροφή του Κερασόβου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και στο χαμό δεκάδων συμπατριωτών μας, δήλωσε, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, πως ήρθε η ώρα να αναγνωρίσει η πολιτεία τη σημασία της θυσίας των συγχωριανών μας εντάσσοντας επίσημα το χωριό αυτό στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας, με προεδρικό διάταγμα που έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κύριο Αργύρη Ντινόπουλο.
Ύστερα οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών. Η σχετική τελετή χρειάστηκε να καθυστερήσει λόγω ενός μικρού προβλήματος υγείας του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ανδίδων κυρίου κυρίου Χριστόφορου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, χωρίς όμως να διαγνωστεί κάτι σοβαρό. Στεφάνια κατέθεσαν η κυρία Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και της βουλής, ο Αντισυνταγματάρχης κύριος Χριστόφορος Πασχάλης ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο έπαρχος Πωγωνίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κύριος Αθανάσιος Κύρου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης, η κυρία Όλγα (Όλυ) Τσουμάνη, ως εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος, ο συγχωριανός μας κύριος Σπύρος Γκίλας, ως εκπρόσωπος του ιδρύματος «Κιβωτός του Κόσμου», ο κύριος Ιωάννης Τσιμογιάννης, ως εκπρόσωπος της οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α.- Δ.Σ.Ε.). Επίσης στεφάνια κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων Βασιλικού, Κρυονερίου, Λίμνης, Στρατίνιστας, Ξηροβάλτου και Τεριαχίου. Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα στον πρόωρα και άδικα χαμένο συγχωριανό μας κύριο Χρυσόστομο Κολιό και στην προσπάθεια που κατέβαλε να αναγνωριστεί η θυσία των Κερασοβιτών.
Την εκδήλωση, την οποία κάλυψαν τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα του νομού μας, τίμησαν επιπλέον με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος κύριος Βασίλειος Μάτσας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Αναστάσιος Γιούνης και Σιούτης Μιχαήλ, πολλοί συμπατριώτες και φίλοι, σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και μέλη Δ.Σ. Αδελφοτήτων από την επαρχία μας. Επιπλέον, οι φωτογραφίες του Πνευματικού μας Κέντρου, σε συνδυασμό με την έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης που είχε ξεκινήσει πριν λίγα χρόνια στο χώρο του μνημείου με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ., εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών. Στο σημείο αυτό το Δ.Σ. της Αδελφότητας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για την αδιάλειπτη παρουσία του επί σειρά ετών στην τελετή μνήμης για τους συγχωριανούς μας αλλά και για τη στήριξη που παρέχει στο δίκαιο αίτημα των Κερασοβιτών για κατάλληλη πρόσβαση στη σπηλιά του Μαρτυρίου. Επιπλέον, την εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Ιωαννίνων κυρία Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, τον περιφερειάρχη κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη και το Δήμαρχο Πωγωνίου κύριο Κώστα Καψάλη για την αμέριστη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες επίσημης ανακήρυξης του χωριού μας σε «Ιστορικό Τόπο» και «Μαρτυρικό Χωριό». Επίσης ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» το φωτογράφο του κατοχικού αντάρτικου στην επαρχία μας Κώστα Μπαλάφα, τη συμπατριώτισσά μας Βικτορία Βότσικα (από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου) και το σύζυγό της, αντιστασιακό και συγγραφέα Δήμο Βότσικα για τις πολύτιμες πληροφορίες και φωτογραφίες που έδωσαν για την έκθεσή μας.
Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε το πατροπαράδοτο τραπέζι με σαρακοστιανά εδέσματα για όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχτηκαν εποικοδομητικές απόψεις και προέκυψαν πολλαπλά χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή μας. Ξεχωριστή σημασία είχε η συμμετοχή μεγάλης ομάδας παιδιών του από το ίδρυμα «Κιβωτός του Κόσμου», παράρτημα του οποίου λειτουργεί από φέτος στην ακριτική Πωγωνιανή, τα οποία συνόδευαν ο ιδρυτής του πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και ο συγχωριανός μας κύριος Σπυρίδων Γκίλας. Μάλιστα, ο αιδεσιμότατος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με το Μητροπολίτη και ο τελευταίος υποσχέθηκε να επισκεφτεί σύντομα τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Πωγωνιανή.
Εν τω μεταξύ, λίγες ημέρες αργότερα, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 2011/Αύγουστος 2014) έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών κυρίου Αργύρη Ντινόπουλου με το οποίο χαρακτηρίστηκαν ως μαρτυρικές, περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής (1941-1944), αλλά και σε άλλες ιστορικές περιόδους της χώρας μας. Ειδικότερα, μαρτυρική πόλη χαρακτηρίστηκε η Κορμίτσα του Δήμου Αμφίπολης Σερρών και μαρτυρικά χωριά χαρακτηρίστηκαν η Κοινότητα Κεράσοβο της δημοτικής ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπως και τα χωριά του Ανατολικού Κιλκίς, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά. Να σημειωθεί ότι προ της διαβίβασης του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τους Δήμους και τις Κοινότητες για την ανακήρυξη των περιοχών τους ως μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Πλέον αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τα συγχαρητήρια της εφημερίδας μας πηγάζουν αυθόρμητα τόσο προς τους διοργανωτές (Δήμος Πωγωνίου, Ομοσπονδία Πωγωνησίων, Τοπική Κοινότητα, Εκκλησιαστική Επιτροπή και Αδελφότητα Κερασόβου) όσο και προς όλους όσους εργάστηκαν ή βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο στο να μη σβήσουν οι μνήμες του Ολοκαυτώματος του Κερασόβου και να κηρυχθεί το χωριό μας «Ιστορικός Τόπος» και «Μαρτυρικό Χωριό». Πλέον θεωρούμε πως είναι ώριμο το αίτημα να αποκτήσουμε κατάλληλη πρόσβαση στον τόπο όπου έλαβαν χώρα τα δραματικά εκείνα γεγονότα, στη «Σπηλιά του Μαρτυρίου», με παράλληλη ανάδειξη της σχετικής τοποθεσίας. Για το σκοπό αυτόν έχει ήδη συνταχθεί σχετική μελέτη και καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.