Το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου»- 69 Χρόνια Μνήμης και τιμής (15 Αυγούστου 1944- 15 Αυγούστου 2013)- το Κεράσοβο καλωσορίζεται στην οικογένεια των μαρτυρικών χωριών

Ημερομηνία δημοσίευσης: Sep 18, 2013 10:35:8 AM

Τιμήθηκε και φέτος στο Κεράσοβο στις 14 Αυγούστου του 2013 το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής πριν από εξήντα εννιά ολόκληρα χρόνια, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Φέτος όμως η τελετή μνήμης είχε ξεχωριστό χρώμα, αφού με τον πλέον επίσημο τρόπο η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε τη θυσία των κατοίκων του Κερασόβου Πωγωνίου καθώς το χωριό μας ανακηρύχθηκε επίσημα «ιστορικός τόπος», ενώ, όπως ενημερωθήκαμε, σύντομα θα ανήκει στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας. Η τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πωγωνιανής, Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης κύριος κύριος Ανδρέας με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ανδίδων (Καναδά) κύριο κύριο Χριστόφορο.

Στη συνέχεια ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ο οποίος είχε από πριν ετοιμαστεί κατάλληλα με προσωπική εργασία συγχωριανών μας. Έπειτα από τους χαιρετισμούς του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας του Κερασόβου, του συγχωριανού μας κυρίου Θεόδωρου Τζαβέλα, ενός εκπροσώπου της Αδελφότητάς μας και του προέδρου της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και εκλεκτού συγχωριανού μας κυρίου Σταύρου Παππά, πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης. Ανέφερε πως ετοιμάστηκε μελέτη για την ανάδειξη της σπηλιάς στην οποία γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας στο Κεράσοβο, καλώντας παράλληλα την πολιτεία να ανταποκριθεί εμπράκτως στην υποχρέωση για την ανάδειξη του τόπου μαρτυρίου. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθιξε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές οφειλές (Πρόεδρος ο αντιστασιακός και βουλευτής κύριος Μανώλης Γλέζος) και εκπρόσωπος των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ηπείρου κύριος Δημήτρης Χατζαρόπουλος από το γειτονικό Μεσοβούνι. Παράλληλα καλωσόρισε το Κεράσοβο στην οικογένεια των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, στην οποία σύντομα αναμένεται να ενταχθεί.

Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν πως στις 21 Φεβρουαρίου 2013 είχε ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση της πολιτείας να ανακηρύξει το χωριό σε «ιστορικό τόπο». Το παρόν έδωσε, παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα που γίνεται ακόμη σημαντικότερη εξαιτίας του παραπάνω γεγονότος. Επίσης υπογράμμισε την υποχρέωση όλων για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευσή της στις νέες γενιές. Έτσι, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια αποδεχόμενη και σχετική πρόταση από το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας θα συνδράμει στην έκδοση αφιερώματος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, με σκοπό να καλυφθεί το κενό που υπάρχει με τη διδασκαλία της σύγχρονης ιστορίας στα σχολεία μας. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου και τέως Σχολικός Σύμβουλος κύριος Γιάννης Ντάλλας που αναφέρθηκε στο χρονικό των τραγικών εκείνων ημερών. Την κατάλληλη στιγμή, ακούστηκε από μακριά το πωγωνήσιο μοιρολόι που ερμήνευε η συγχωριανή μας Ευανθία Κώτση.

Ύστερα οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητά μας Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών. Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντισυνταγματάρχης κύριος Πασχάλης Ευάγγελος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, ο τέως βουλευτής Ιωαννίνων κύριος Αθανάσιος Οικονόμου ως εκπρόσωπος της ΔΗΜ. ΑΡ., ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης, ο κύριος Ευθύμιος Παππάς ως εκπρόσωπος των Ηπειρώτικων Οργανώσεων Αμερικής και του Ηπειρώτικου Συλλόγου Νέας Υόρκης «Αναγέννησις- Σουλιώτισσαι», η κυρία Χριστίνα Καμπίτση ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτκής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και οι συγχωριανοί μας Σταύρος Παπάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων, Αναστασία Λιάγκου, μέλος του Δ. Σ. της Αδελφότητας Κερασοβιτών, Ηλίας Δρούμπουλας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Γεωργίου ως εκπρόσωπος της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης στεφάνια κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων Αγίας Μαρίνας, Βήσσανης, Δελβινακίου, Δολού, Δρυμάδων, Κρυονερίου, Κτισμάτων, Λίμνης, Ξηροβάλτου, Περιστερίου, Στρατίνιστας και Ψηλοκάστρου.

Την εκδήλωση, την οποία κάλυψαν τα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα του νομού μας, τίμησαν επιπλέον με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος κύριος Βασίλειος Μάτσας, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Μιχαήλ Μάγκος και πολλοί συμπατριώτες και φίλοι, σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων και μέλη Δ.Σ. Αδελφοτήτων από την επαρχία μας. Επιπλέον η έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης που είχε ξεκινήσει πριν λίγα χρόνια στο χώρο του μνημείου με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ. φέτος εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε με νέες πολύτιμες πληροφορίες και σχόλια, προσελκύοντας πάλι το ενδιαφέρον αρκετών επισκεπτών. Στο σημείο αυτό το Δ.Σ. της Αδελφότητας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για την αδιάλειπτη παρουσία του επί σειρά ετών στην τελετή μνήμης για τους συγχωριανούς μας αλλά και για τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αίτημα των Κερασοβιτών για κατάλληλη πρόσβαση στη σπηλιά του Μαρτυρίου. Επίσης ευχαριστούμε τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το φωτογράφο του κατοχικού αντάρτικου στην επαρχία μας Κώστα Μπαλάφα, τη συμπατριώτισσά μας Βικτορία Βότσικα (από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου) και το σύζυγό της, αντιστασιακό και συγγραφέα Δήμο Βότσικα για τις πολύτιμες πληροφορίες και φωτογραφίες που έδωσαν για την έκθεσή μας.

Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε το πατροπαράδοτο τραπέζι με σαρακοστιανά εδέσματα για όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχτηκαν εποικοδομητικές απόψεις και προέκυψαν πολλαπλά χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή μας. Τα συγχαρητήρια της εφημερίδας μας πηγάζουν αυθόρμητα τόσο προς τους διοργανωτές (Δήμος Πωγωνίου, Τοπική Κοινότητα και Αδελφότητα Κερασόβου) όσο και προς όλους όσους με κάθε τρόπο συμβάλλουν στο να μη σβήσουν οι μνήμες του Ολοκαυτώματος του Κερασόβου. Πλέον αναμένουμε την πολιτεία να προχωρήσει στην ανακήρυξη του Κερασόβου και του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου σε μαρτυρικά χωριά, σε ένδειξη αναγνώρισης των θυσιών των κατοίκων τους αλλά και όλων των χωριών της περιοχής μας στο βωμό της πατρίδας και της ελευθερίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι σχετικές διαδικασίες για το χωριό μας βρίσκονται πια στην τελική ευθεία και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας για την αίσια έκβασή τους.