Το Πανηγύρι του Κερασόβου έγινε στις 16 Αυγούστου 2015- το γλέντι διακόπηκε από την καταρρακτώδη βροχή

Ημερομηνία δημοσίευσης: Sep 07, 2015 5:6:43 PM

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Κεράσοβο, παρά τις αντιξοότητες, σχετιζόμενες με τα πολλά πένθη, τις ηχηρές απουσίες και τη γενικότερη άσχημη οικονομική συγκυρία, το καθιερωμένο ετήσιο Πανηγύρι μας στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κεντρικός Ιερός Ναός του χωριού. Όπως είχε αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Κερασοβιτών και τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας οι γιορταστικές εκδηλώσεις του Πανηγυριού έγιναν την Κυριακή στις 16 Αυγούστου 2015, συνεχίζοντας την παράδοση που υπάρχει ύστερα από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο το Πανηγύρι να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), σε ένδειξη πένθους για τους σκοτωμένους συγχωριανούς μας. Η διάρκειά τους όμως ήταν μονοήμερη, όπως αποφασίστηκε, εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης των συγχωριανών μας, αλλά και της ανάγκης να περιοριστούν όσο γίνεται τα έξοδα.

Έτσι την Κυριακή 16 Αυγούστου 2015 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη αρτοκλασία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, προσφορά της οικογένειας του Δημήτριου Γ. Λιάγκου. Θεία Λειτουργία δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πολλών αντίστοιχων υποχρεώσεων του εφημέριου του χωριού μας αλλά και μιας μάλλον κακής συνεννόησης, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με την οργάνωση του Πανηγυριού μας και υποσχόμαστε να μην επαναληφθεί. Ακολούθησε η πατροπαράδοτη Ομαδική Συνεστίαση το βραδάκι, η κορύφωση της Πωγωνήσιας λαϊκής μας παράδοσης, με τα παραδοσιακά φαγητά, τον καβρουμά και το ρύζι με κρέας, μαγειρεμένα σε καζάνια από τον αγαπητό συγχωριανό μας Βασίλη Πάσχο με τους βοηθούς του, οι οποίοι εδώ και χρόνια εφαρμόζουν πιστά και με μεράκι τις παραδοσιακές συνταγές. Στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους διασκέδασε μέχρι το πρωί η παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα του κλαρινίστα Δημήτρη Πότση από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου. Ο χορός ήταν φυσικά ελεύθερος για όλους, όπως είχε άλλωστε προαναγγελθεί. Εκείνη την ημέρα τίμησε το χωριό μας με την παρουσία του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωαννίνων και τέως ποδοσφαιριστής του Π.Α.Σ. Γιάννενα κύριος Γεώργιος Παπαχρήστος. Ας σημειωθεί ότι στο χώρο του πανηγυριού λειτούργησαν ψησταριά, με σουβλάκια, λουκάνικα, πατάτες, μπύρες, κρασί, και βεβαίως το καφενείο του Κερασόβου, υπό τη διεύθυνση της συγχωριανής μας Χριστίνας Πάσχου, πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο από την Αδελφότητα Κερασοβιτών, με μεζέδες, ποικιλίες, αναψυκτικά κ. λ. π.

Δυστυχώς ο καιρός στο χωριό μας είχε εκείνη τη νύχτα άγριες διαθέσεις. Μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν στον ουρανό από νωρίς το απόγευμα και λίγο μετά το σερβίρισμα του φαγητού, όταν ήταν να ξεκινήσει ο χορός, άρχισε να ψιλοβρέχει. Οι παριστάμενοι ωστόσο δεν έδειξαν καταρχήν να πτοούνται από τις συνθήκες. Αρκετοί από αυτούς, σε συνεργασία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας έστρωσαν πρόχειρα λίγες τέντες, ενώ κάποιοι πιο τολμηροί ξεκίνησαν το χορό. Η βροχή δυνάμωνε ολοένα και κατά τις δύο τα ξημερώματα η παραμονή ανθρώπων σε μη στεγασμένο χώρο ήταν εντελώς αδύνατη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά φέτος δεν κατέστη δυνατόν να εκφωνηθούν οι προσφορές, όπως είχε από χρόνια καθιερωθεί (περισσότερα στη σχετική στήλη), ενώ η κλήρωση του λαχείου μας πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του χωριού μας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν από το «χαγιάτι».

Στο σημείο αυτό, από τις στήλες της εφημερίδας μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχία του και του φετινού πανηγυριού και ιδιαίτερα τον αειθαλή μάγειρά μας Βασίλη Πάσχο, μαζί με εκείνους που συνεχίζουν τη μακρά και σπουδαία παράδοση των μαγειρείων και κυρίως τον Κωνσταντίνο Ράλιο και το Χαράλαμπο Τζαβέλλα. Άλλωστε ανέκαθεν ξεχώριζαν οι Κερασοβίτες μάγειροι, από την εποχή του αείμνηστου αρχιμάγειρά μας Γεώργιου (Γάκη) Πάσχου, οποίος δίδαξε την τέχνη στους επόμενους, όπως στους επίσης αείμνηστους Αναστάσιο Δ. Παππά και Σταύρο Β. Γάτσιο, αλλά και στους Αθανάσιο Γ. Στράτο, Ανδρέα Μ. Λεβέντη και Βασίλειο Πάσχο που συνεχίζει ως σήμερα. Πολλοί μάλιστα από αυτούς στήριξαν με την τέχνη τους όχι μόνο το πανηγύρι μας αλλά και τα πανηγύρια γειτονικών και όχι μόνο χωριών, αλλά και άλλες εκδηλώσεις και τελετές, δημόσιες και ιδιωτικές. Επίσης η νεολαία του χωριού μας για άλλη μια χρονιά συμμετείχε με προθυμία όχι μόνο στο γλέντι αλλά και στις προετοιμασίες. Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο ολόκληρες οικογένειες από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο μέλος να κατεβαίνουν στο χώρο του πανηγυριού να βοηθήσουν όσο και όπου μπορούσαν. Σημαντική και πολύμορφη ήταν για μια ακόμα φορά η συνεισφορά του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου αλλά και των εκκλησιαστικών επιτρόπων κυρίου Θεόδωρου Π. Τζαβέλλα και Πέτρου Μ. Τσιμογιάννη, ειδικά στον καθαρισμό και στην προετοιμασία των μαγειρείων και του χώρου της συνεστίασης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς όλους ανεξαιρέτως τους Κερασοβίτες και τους φίλους του χωριού μας που με τις κάθε είδους προσφορές τους, οικονομικές και όχι μόνο, στηρίζουν τον τόσο τον πατροπαράδοτο αυτό θεσμό όσο και την Αδελφότητα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές δεσμεύεται να μελετήσει τα τυχόν οργανωτικά ζητήματα που αφορούν το πανηγύρι (διάρκεια, ώρα πραγματοποίησης, εκκλησιασμός, επιλογή ορχήστρας, επισκευή ξύλινων υποστηριγμάτων για την ασφαλέστερη τοποθέτηση των τεντών κλπ.) και να κάνει ό, τι είναι δυνατόν στις δεδομένες συνθήκες για την επίλυσή τους, ώστε του χρόνου η εκδήλωση αυτή να είναι ουσιαστικά βελτιωμένη και να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις προσδοκίες των απανταχού Κερασοβιτών.