Καταστροφή για τον πρωτογενή τομέα οι δασικοί χάρτες!

Ημερομηνία δημοσίευσης: Feb 23, 2017 10:48:59 PM

• Κωμικοτραγικές διαστάσεις λαμβάνει πια το ζήτημα των δασικών χαρτών στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες και γενικά ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να αποδείξουν εξ αρχής τον μη δασικό τους χαρακτήρα.

Το ίδιο όμως πρέπει να πράξουν και κάτοικοι οικισμών που χαρακτηρίζονται δάση(!), άλλοι που βλέπουν το ίδιο για τις αυλές ή τους κήπους των σπιτιών τους, ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων ή και ελαιώνων.

Χθες το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Δήμο Ζίτσας, ενώ αύριο (11 π.μ.) στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει εκδήλωση για ενημέρωση των ενδιαφερομένων, σε μια προσπάθεια να πείσει για την ορθότητά των χαρτών.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες είναι σήμερα το πιο σοβαρό θέμα για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις περιοχές που απελευθερωθήκαν μετά το 1913 στην Ήπειρο, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τα οποία προκύπτει προχειρότητα στη σύνταξή τους.

Μεταξύ αυτών είναι χαρακτηρισμένα τμήματα ως δασικά σε όλους σχεδόν τους αναδασμούς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Νομό Ιωαννίνων, επεσήμανε το πρόβλημα που θα προκύψει με τις εκτάσεις που δηλώνονται από τους αγρότες για επιδοτήσεις, ενώ κατηγόρησε τους συντάκτες των δασικών χαρτών, ότι δεν επικοινώνησαν ούτε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε καν με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για στοιχεία που αφορούν τους αναδασμούς.

Σύμφωνα με την ΕΝΠΕ

Πρότεινε και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία να στηριχθεί η ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Περιφερειών για εξάμηνη αναστολή της ανάρτησης των χαρτών, για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα που διαπιστώνονται, καθώς επίσης και να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξεταστούν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Η ζημιά που θα πάθει η πατρίδα μας, αν περάσουν ως έχουν οι δασικοί χάρτες, θα είναι ανυπολόγιστη, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης, δηλώνοντας ότι είναι με σαφήνεια υπέρ των δασικών χαρτών, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται και ιδίως για τον πρωτογενή τομέα.

Ναι, μεν… αλλά από Αντιπολίτευση

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Η «’Ηπειρος της Ανατροπής» δια του επικεφαλής της Κ. Μπασούκα υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής να προχωρήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας ότι οι διορθώσεις που χρειάζονται να γίνουν στην πορεία.

Η παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» δια του κ. Χαμπίμπη, είπε ότι δεν χωρούν αναβολές και πρέπει ότι στηρίζει την προσπάθεια, με τον επικεφαλής της κ. Ζάψα να προτείνει την εξάμηνη παράταση της διαδικασίας ώστε στο διάστημα αυτό να γίνουν οι διορθώσεις, ενώ καταστροφικούς για τους αγρότες χαρακτήρισε τους χάρτες η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη. Στο ίδιο μήκος, με επιμέρους διαφοροποιήσεις προσθήκες κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των Κ. Αναγνώστου (Ελληνική Αυγή) που ζήτησε την κατάργηση των δασικών χαρτών και Ν. Ζήκου (Αριστερή Παρέμβαση), ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν αγροτικές εκτάσεις και υποστήριξε ότι οι δασικοί χάρτες είναι ευκαιρία για να επιβληθούν νέα χαράτσια.

Σημείο αιχμής, αποτέλεσε επίσης οι συνέπειες που μπορούν να επιφέρουν οι δασικοί χάρτες στο ιδιοκτησιακό, καθώς οι υπέρμαχοί τους, υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το σχετικό νόμο. Την αντίθετη θέση διατύπωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, προκύπτει ότι όλα τα δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τεκμήριο χαρακτηρίζονται δημόσιες.

Στο Δήμο Ζίτσας

Στην ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας, επιβεβαιώθηκε κατά τον πλέον πειστικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα που προκαλείται στην αμπελουργική ζώνη. «Σε μια εποχή που ο κλάδος της αμπελουργίας έχει αναπτύξει μια δυναμική που διαρκώς αυξάνεται, νέοι και παλαιότεροι αμπελοκαλλιεργητές στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις σκοντάφτουν στο «γράμμα» του νόμου καθώς εκτάσεις που κατά το χρονικό διάστημα 1945-1981 ήταν αμπελώνες και καλλιεργούνταν, με την πάροδο του χρόνου δασώθηκαν καθώς έμειναν ακαλλιέργητες», τόνισε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, και επανέλαβε το διαχρονικό αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία, «εκτάσεις που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες από το 1945, καλλιεργημένες (αμπελώνες ή άλλου είδους καλλιέργειες), να αποδίδονται ξανά στους ιδιοκτήτες τους ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις».

Πηγή: www.proinoslogos.gr