Το Πανηγύρι του Κερασόβου έγινε στις 19 και 20 Αυγούστου 2012 και έδειξε πάλι ότι είναι θεσμός που μπορεί να αντέξει στις δύσκολες συνθήκες

Ημερομηνία δημοσίευσης: Oct 09, 2012 3:57:47 PM

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Κεράσοβο, παρά τις αντιξοότητες, σχετιζόμενες με τα πολλά πένθη, τις ηχηρές απουσίες και τη γενικότερη άσχημη οικονομική συγκυρία, το καθιερωμένο ετήσιο Πανηγύρι μας, το οποίο γίνεται στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο κεντρικός Ιερός Ναός του χωριού. Όπως είχε αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Κερασοβιτών και τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας οι γιορταστικές εκδηλώσεις του Πανηγυριού έγιναν την Κυριακή και τη Δευτέρα στις 19 και 20 Αυγούστου 2012, συνεχίζοντας την παράδοση που υπάρχει ύστερα από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο το Πανηγύρι να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), σε ένδειξη πένθους για τους σκοτωμένους συγχωριανούς μας. Η διάρκειά τους ήταν διήμερη, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι την Κυριακή 20 Αυγούστου 2011 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ακολούθησε η πατροπαράδοτη Ομαδική Συνεστίαση το βραδάκι, η κορύφωση της Πωγωνήσιας λαϊκής μας παράδοσης, με τα παραδοσιακά φαγητά, τον καβρουμά και το ρύζι με κρέας, μαγειρεμένα σε καζάνια από τον αγαπητό συγχωριανό μας Βασίλη Πάσχο με τους βοηθούς του, οι οποίοι εδώ και χρόνια εφαρμόζουν πιστά και με μεράκι τις παραδοσιακές συνταγές. Στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους διασκέδασε μέχρι το πρωί η παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα του κλαρινίστα Δημήτρη Πότση από το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου. Ο χορός ήταν φυσικά ελεύθερος για όλους, όπως είχε προαναγγελθεί. Σε κάποια στιγμή όμως απειλήθηκε παρεξήγηση με τους οργανοπαίκτες που παρερμήνευσαν τα συμφωνηθέντα, ωστόσο με την επέμβαση των πιο ψύχραιμων και των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας τα πνεύματα ηρέμησαν και το γλέντι συνεχίστηκε κανονικά ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το βράδυ της επόμενης ημέρας έλαβε χώρα η γνωστή ομαδική συνεστίαση στο χώρο του Πανηγυριού μας, με κύριο φαγητό τον πατροπαράδοτο «κοφτό», την προετοιμασία του οποίου επιμελήθηκαν οι καταξιωμένοι πλέον στις συνειδήσεις όλων μας μάγειροι του χωριού. Έπειτα ξεκίνησε ένα αυθεντικό Πωγωνήσιο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πάλι με την παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα του κλαρινίστα Δημήτρη Πότση και το χορό ελεύθερο, για να μπορούν όλοι να χορέψουν όσο θέλουν. Ας σημειωθεί ότι στο χώρο του πανηγυριού λειτούργησαν ψησταριά, με σουβλάκια, λουκάνικα, πατάτες, μπύρες, κρασί, και βεβαίως το καφενείο του Κερασόβου, πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο, με μεζέδες, ποικιλίες, αναψυκτικά κ. λ. π. και με άριστο σέρβις, ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες.

Σε αυτό συνέβαλλαν η Αδελφότητά μας αλλά κυρίως η συγχωριανή μας Χριστίνα Πάσχου, η οποία και φέτος λειτούργησε το παραδοσιακό μας καφενείο. Στο σημείο αυτό από τις στήλες της εφημερίδας μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχία του πανηγυριού μας και ιδιαίτερα τον αειθαλή μάγειρά μας Βασίλη Πάσχο, ο οποίος ανέλαβε πλέον να προετοιμάσει εκείνους που θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν τη μακρά και σπουδαία παράδοση των μαγειρείων και κυρίως τον Κωνσταντίνο Ράλιο, το Γεώργιο Πάνο, τον Απόστολο Λιάγκο και τον Πέτρο Τσιμπογιάννη. Ας σημειωθεί ότι φέτος ήταν η πρώτη ουσιαστικά προσπάθεια της νεότερης γενιάς να πάρει επάνω της το δυσκολότερο ίσως κομμάτι του πανηγυριού, το μαγείρεμα. Σαφώς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως πρέπει όλοι να είμαστε επιεικείς γιατί αν δε μεταλαμπαδευτεί η πείρα των παλαιότερων στους νεότερους σε λίγα χρόνια τα παραδοσιακά μας πανηγύρια απλώς θα πάψουν να υπάρχουν.

Σημαντική και πολύμορφη ήταν επίσης η συνεισφορά του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου κυρίου Θεόδωρου Τζαβέλλα, ειδικά στον καθαρισμό και στην προετοιμασία των μαγειρείων και του χώρου της συνεστίασης. Επίσης η νεολαία του χωριού μας για άλλη μια χρονιά συμμετείχε με προθυμία όχι μόνο στο γλέντι αλλά και στις προετοιμασίες. Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο ολόκληρες οικογένειες από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο μέλος να κατεβαίνουν στο χώρο του πανηγυριού να βοηθήσουν όσο και όπου μπορούσαν. Επιπλέον, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας προς όλους ανεξαιρέτως τους Κερασοβίτες που με τις κάθε είδους προσφορές τους, οικονομικές και όχι μόνο, στηρίζουν τον πατροπαράδοτο αυτό θεσμό σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.