Απειλή για κοπάδια και περιουσίες ο καταρροϊκός πυρετός

Ημερομηνία δημοσίευσης: Sep 29, 2014 1:3:43 PM

Σε πολύ σοβαρό εξελίσσεται το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια, σε όλη τη χώρα. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για «έλλειψη ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία», τα Γιάννενα πάντως είναι χαμηλά στα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά δείγματα.

Συνολικά, είναι 14 και κατατάσσουν την περιοχή στις χαμηλότερες θέσεις. Στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, οι περισσότερες εστίες της ασθένειας επιβεβαιώθηκαν σε Λακωνία και Αρκαδία, 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ σε Δράμα και Λέσβο επιβεβαιώθηκαν από 53. Πιο χαμηλά είναι η Καρδίτσα και η Αττική με μόλις ένα κρούσμα. «Κάνουμε πλάκα μεταξύ μας και λέμε ότι αυτό που μένει να πάθουμε είναι να εμφανιστεί κάποια ανθρωπονόσος στα ζώα και να αρρωστήσουμε και εμείς οι ίδιοι», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος από την Κομοτηνή, Μαργαρίτης Θεολόγου. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος δηλώνουν ανήσυχοι. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια” τόνισε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας:ότι οι κτηνοτρόφοι ζητούν, όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουν, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015. Ο κ. Καμπούρης τονίσει ότι δεν θα υπάρξει θέμα με την εξαγωγική επίδοση της χώρας σε ό,τι αφορά τα τυριά-προϊόντα ονομασίας προέλευσης, αφού, όπως εξήγησε, η νόσος χτύπησε όλη την Ευρώπη. Υπέρ των εμβολιασμών των ζώων τάσσεται και ο κ. Πεβερέτος, που τονίζει ότι η εξάπλωση της νόσου θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για τους έλληνες.

Στα Γιάννενα, τα περιστατικά εμφανίστηκαν στις 4 Αυγούστου, με τρία πρόβατα να νοσούν στην περιοχή της Βήσσανης. Τα κοπάδια των Δήμων Πωγωνίου και Κόνιτσας μπήκαν σε καραντίνα και ξεκίνησαν άμεσα ενημερωτικές συσκέψεις για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μην εξαπλωθεί το πρόβλημα. Από τα στοιχεία του υπουργείου φαίνεται ότι στα Γιάννενα τουλάχιστον, τα κρούσματα έμειναν λίγα. Το υπουργείο πάντως τονίζει ότι υπάρχουν άλλες διακόσιες περίπου εκτροφές ύποπτες καταρροϊκού πυρετού ανά την χώρα, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Κρήτας, καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τονίζει τα εξής: «Η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολύ δύσκολη. Βασίζεται στην πρόληψη και απαιτεί καλή στόχευση και οργάνωση. Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία, μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμηση βακτηριακών επιπλοκών, ενώ η σφαγή και υγειονομική ταφή των ζώων στη φάση που η νόσος βρίσκεται ακόμα σε περιορισμένη έκταση είναι η καλύτερη μέθοδος».

Πηγή: Ηπειρώτικος Αγών