Ημερίδα Πανηπειρωτικής στο Καλπάκι για ΕΟΖ και Κέντρο Κράτησης λαθρομεταναστών

Ημερομηνία δημοσίευσης: May 29, 2013 8:10:46 PM

Η αντίθεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής του Πωγωνίου, όπως αυτή προέκυψε μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών προτάσεων, ακόμη και ελαφρώς αντίθετων, ήταν το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία το Σάββατο 24 Ιουνίου 2013 στο Καλπάκι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Πωγωνίου, με θέμα την δημιουργία ΕΟΖ στο Πωγώνι.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων μπορεί να επέλεξαν να επαναλάβουν τη σταθερά αντίθετη θέση τους στην προοπτική της ΕΟΖ, έστω με επιφυλάξεις και προϋποθέσεις όπως ο Δήμαρχος Πωγωνίου, ωστόσο αντιδράσεις προκλήθηκαν από την αρχική τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, που τόνισε ότι το χειρότερο που έχουν να φοβούνται οι κάτοικοι είναι η διχόνοια μεταξύ τους.

Έτσι, πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει κανείς στην περιοχή να πιστεύει ότι υπάρχει συνωστισμός επενδυτών στη Γερμανία ή αλλού, που το μόνο που σκέφτονται και επιδιώκουν είναι πως θα «κατασπαράξουν» την Ήπειρο.

«Αν πραγματικά θέλουμε επενδύσεις και ανάπτυξη είναι απαραίτητο να αναλάβουμε και εσωτερικές πρωτοβουλίες», σημείωσε, για να καταθέσει στη συνέχεια τις προτάσεις του που περιλαμβάνουν τη μετεξέλιξη της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, με την επέκτασή της, τη μετατροπή ενός τμήματος σε «ειδικού σκοπού», στη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, αγροτικού ή κτηνοτροφικού, ακόμη και στη δημιουργία ενεργειακής ζώνης ήπιων μορφών.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά, τοπικοί φορείς, κυρίως όμως η πολιτεία βιάστηκαν να μιλήσουν για θετικές εξελίξεις.

«Το θέμα της ΕΟΖ δεν άνοιξε από την Ελλάδα, αλλά από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που θέλουν να επενδύσουν σε τέτοιες περιοχές, συγκεκριμένες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους λειτουργίας για αυτούς. Βιαστήκαμε όμως να μιλήσουμε για θετικές εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αίσθηση προκάλεσαν, ανάμεσα σε άλλα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο ομιλητής για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα μας, με την ανεργία των νέων από 23 % το 2009 να έχει εκτοξευτεί σήμερα στο 64,3 % και την Ήπειρο να κατέχει την έκτη θέση στην Ευρώπη στη σχετική κατάταξη των περιφερειών

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γ. Οικονόμου έκανε λόγο για μία προσπάθεια αποικιοκρατικής οικονομικής διείσδυσης που δεν συνάδει με την ανάπτυξη ειδικών δυνατοτήτων, σε τομείς δραστηριότητας που υπάρχουν οι προοπτικές σε τοπικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. κωδικοποίησε την κατηγορηματική αντίθεση της Π.Σ.Ε. στην προοπτική δημιουργίας Ε.Ο.Ζ. στον τόπο και τη χώρα μας, προβάλλοντας, σε αντιδιαστολή, την ανάγκη συστράτευσης όλων στον αγώνα για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος παραγωγικής, αναπτυξιακής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, στηριγμένου στις αρχές της αξιοβίωτης ανάπτυξης, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης επανέλαβε ότι ο Δήμος κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι στο ζήτημα και δεν έχει λάβει καμία θετική ή αρνητική απόφαση. Την ανάγκη αυτή, να υπάρχουν και να τίθενται σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις εξέφρασε και ο πολιτευτής Θ. Οικονόμου. «Η ευρωπαϊκή εμπειρία οδηγεί σε μία οικονομική και φορολογική ενοποίηση όμως η ΕΟΖ απομακρύνεται από το μοντέλο αυτό. Η περιοχή έχει ανάγκη αναπτυξιακές δράσεις και δυνατότητες που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ασφαλείας πρώτα για την επιστροφή του κόσμου και έπειτα για τη μείωση της εγκληματικότητας σε αυτή την περιοχή».

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κ. Μαντάς πρόβαλε την ανάγκη να μετατοπιστεί η συζήτηση ένα βήμα μετά, από το Όχι στο μετά το Όχι στις Ε.Ο.Ζ., απορρίπτοντας κάθε συνέχεια στη διερεύνηση της προοπτικής λειτουργίας τους στο Πωγώνι αλλά και κάθε στόχευση μετατροπής της ίδιας της χώρας σε Ε.Ο.Ζ. με την αποδόμηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε την κατευθυνόμενη φημολογία ότι η συζήτηση για τις Ε.Ο.Ζ. σήμερα είναι πρόωρη ή ανεπίκαιρη, όταν είναι γνωστές οι διαδικασίες fast track διαβούλευσης που ακολουθούνται στην πράξη. Η χώρα μας έχει επιλεγεί εν είδη πειραματόζωου και η λειτουργία Ε.Ο.Ζ. θα προκαλέσει ντόμινο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πωγωνίου κ. Μεντής, αφού αναφέρθηκε σε διαγκωνισμό των δύο μεγάλων παρατάξεων του Δήμου για τη δημιουργία Ε.Ο.Ζ., σημείωσε ότι καμία ειδική παραγγελία Ε.Ο.Ζ. δεν μπορεί να γίνει, αφού αυτές λειτουργούν έτσι κι αλλιώς ως μηχανή κρούσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου με λόγο τεκμηριωμένο τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας ΕΟΖ στην περιοχή λέγοντας ότι η Ήπειρος δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ανάπτυξη, ο δε πρώην Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Μάκης Χατζηεφραιμίδης είπε πως το θέμα Ε.Ο.Ζ. πρέπει να κλείσει σαν κεφάλαιο άμεσα.

Στη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκε επίσης και το θέμα της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στο Πωγώνι.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την εφημερίδα των Ιωαννίνων "Ελευθερία"