Μνημείο για τον ηρωικό Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τσοκώνα

Ημερομηνία δημοσίευσης: Jan 24, 2017 6:13:28 PM

Με κάθε σεμνότητα πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τσοκώνα. Το μνημείο στήθηκε στον χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή όταν χτυπήθηκε από ιταλικά αεροπλάνα την 25η Νοέμβρη 1940. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι κύριοι Αναστάσιος Γιούνης και Νικόλαος Γαλίτσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Βασίλειος Μάτσας, ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Περιστερίου Πωγωνίου κύριος Δημήτριος Σούλιος, οι ιερείς πατήρ Χριστόδουλος Δεληγιάννης και πατήρ Χερουβείμ και άλλοι Πωγωνήσιοι. Σημειώνουμε ότι η κατασκευή του μνημείου έγινε με πρωτοβουλία του γιατρού και συγγραφέα Αναστάσιου Μηλιώνη από το γειτονικό Περιστέρι Πωγωνίου (Μέγγουλη), ενώ την τοποθέτησή του ανέλαβε ο Δήμος Πωγωνίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσοκώνας γεννήθηκε στο Δελβινάκι 5 Μαΐου 1913. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα και κατατάχθηκε υπολοχαγός στο 40ό Σύνταγμα Ευζώνων Άρτας. Στις 25 Νοεμβρίου 1940 Ιταλικά αεροπλάνα του αφαίρεσαν τη ζωή καθώς πήγαινε να λειτουργήσει στο Μοναστήρι της Μέγγουλης. Τον βρήκαν κάτω από «τη γκορτσιά του Γκαραβέλη», να κρατάει το σταυρό στο λαιμό του. Μετέφεραν και έθαψαν τη σωρό του στον περίβολο του Μοναστηριού. Τα επόμενα χρόνια τα παιδιά τραγουδούσαν το τραγούδι «Για σήκω, σήκω Δέσποτα…», άναβαν ένα κερί στον τόπο του και έφευγαν να πουν τα κάλαντα του Λαζάρου. Μετά 3 χρόνια έγινε εκταφή και διακομιδή των οστών του στον Δελβινάκι, όπου βρίσκονται σήμερα. Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσοκώνας συγκαταλέγεται στους ήρωες του 40. Αποτελεί πρότυπο πίστης και πατριωτισμού γιατί κρατούσε γιατί μαζί με το σταυρό και το όπλο.

https://goo.gl/photos/VMQTsCuP3vVfBMt48

Ο λόγος του πρωτεργάτη του μνημείου, Αναστάσιου Χ. Μηλιώνη (ιατρού)- εκφωνήθηκε από τον αντιδήμαρχο κύριο Αναστάσιο Γιούνη

Σεβασμιότατε (Αιδεσιμότατε!)

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε!

Αξιότιμοι κκ. Εκπρόσωποι τοπικών αρχών, Αδελφοτήτων!

Αγαπητοί συντοπίτες!

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε σε αυτή την επιμνημόσυνη τελετή στη μνήμη του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Τσοκώνα ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε αυτό το μέρος και εκφράζω τη λύπη μου γιατί λόγω ανυπέρβλητων επιστημονικών μου υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παρευρεθώ.

Από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω τη ζωή έμαθα πως αυτός ο τόπος κρύβει πολλούς ανεκτίμητους ιστορικούς θησαυρούς, θησαυρούς που θα πρέπει να γίνουν γνωστοί, να λάμψουν, να γίνουν ορόσημο και παράδειγμα ζωής στους νεότερους. Με αυτή την έννοια τοποθετήθηκε αυτή η μαρμάρινη πλάκα «φόρος τιμής και δέσμευσης» στη μνήμη του.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσοκώνας γεννήθηκε στο Δελβινάκι 5 Μαΐου 1913. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα και κατατάχθηκε υπολοχαγός στο 40ό Σύνταγγμα Ευζώνων Άρτας. Στις 25 Νοεμβρίου 1940 Ιταλικά αεροπλάνα του αφαίρεσαν τη ζωή καθώς πήγαινε να λειτουργήσει στο Μοναστήρι της Μέγγουλης. Τον βρήκαν κάτω από «τη γκορτσιά του Γκαραβέλη», λίγα μέτρα πιο κάτω από το μέρος που βρισκόμαστε, να κρατάει το σταυρό στο λαιμό του. Μετέφεραν και έθαψαν τη σωρό του στον περίβολο του Μοναστηριού. Τα επόμενα χρόνια τα παιδιά τραγουδούσαν το τραγούδι «Για σήκω, σήκω Δέσποτα…», άναβαν ένα κερί στον τόπο του και έφευγαν να πουν τα κάλαντα του Λαζάρου. Μετά 3 χρόνια έγινε εκταφή και διακομοιδή των οστών του στον Δελβινάκι, όπου βρίσκονται σήμερα.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσοκώνας συγκαταλέγεται στους ήρωες του 40. Αποτελεί πρότυπο πίστης και πατριωτισμού γιατί κρατούσε μαζί με το σταυρό και το όπλο. Στη θυσία του και στη θυσία στρατιάς άλλων ηρώων, απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας μας.

Εμείς οι καταγόμενοι από το Περιστέρι με την ασήμαντη αυτή ενέργεια «ομολογούμε με πίστη, πατριωτισμό και υπερηφάνεια τη σπουδαιότητα της θυσίας του». Εκείνος, από το πάνθεο των ηρώων, με την ιερωσύνη του ας μεσητεύει για την προστασία του τόπου μας. Εύχομαι αυτή η μικρή αναμνηστική πλάκα, με τη γιγάντια σημασία της, να αποτελέσει προσκύνημα, περαστικών και μη, αλλά και φάρο και θα φωτίζει τους δρόμους μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο κ. Ζουνή και όσους συμπαραστάθηκαν και βοήθησαν σε αυτή την ενέργεια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ

Ιατρός

Περιστέρι 25 Νοεμβρίου 2016