Κανένας πάροχος για σταθερή τηλεφωνία σε απομακρυσμένες περιοχές

Ημερομηνία δημοσίευσης: May 08, 2014 3:35:17 PM

Στα αζήτητα συνεχίζει να παραμένει η υποχρέωση Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΠΚΥ) στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Ο διαγωνισμός που προκήρυξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την ανάληψη της σχετικής υποχρέωσης από κάποιον ενδιαφερόμενο τηλεπικοινωνιακό πάροχο έληξε στις 28 Απριλίου 2014, χωρίς να υπάρξει ενδιαφερόμενος.

Η ΕΕΤΤ παρέτεινε τον διαγωνισμό μέχρι τις 25 Μαΐου, αλλά θεωρείται επίσης απίθανο να γίνει η υποβολή κάποιας πρότασης ενδιαφέροντος.

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, την υποχρέωση ΠΚΥ είχε ο ΟΤΕ, ως ο μεγαλύτερος παίκτης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών. Η σύγκρουσή του ωστόσο με την ΕΕΤΤ και τους άλλους παρόχους σχετικά με το κόστος της υπηρεσίας, τον οδήγησε στην αποποίηση της ευθύνης μόλις έληξε η υποχρέωσή του τον Νοέμβριο του 2013. Ο οργανισμός μάλιστα κοινοποίησε την πρόθεσή του στην ΕΕΤΤ από τον Αύγουστο του 2013.

Θεωρητικά σήμερα ο ΟΤΕ δεν είναι υποχρεωμένος να προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με κοινωνικούς όρους, αλλά μόνον με εμπορικούς.

Για παράδειγμα, αν κάποιος κάτοικος ενός ορεινού χωριού ή νησιού αιτηθεί μια τηλεφωνική σύνδεση, ο οργανισμός μπορεί να αρνηθεί να την προσφέρει, εφόσον κρίνει ότι αυτό είναι εμπορικά ασύμφορο για τον ίδιο. Αντίθετα, Παροχή Καθολικής Υπηρεσίας υποχρεούται να προσφέρει.

Παράλληλα θα πρέπει να αποζημιωθεί ώς ένα βαθμό από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι μη έχοντας την υποχρέωση ΠΚΥ, εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

Ο ΟΤΕ αρνήθηκε την υπηρεσία, όταν ο ίδιος υπολόγισε το κόστος της καθολικής υπηρεσίας στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων το υπολόγισε στα 25 εκατ. ευρώ. Η διαφορά θεωρήθηκε αγεφύρωτη και γι’ αυτό ο ΟΤΕ αποποιήθηκε την ευθύνη. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν πόσους καταναλωτές αφορά η Παροχή Καθολικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ αφορά 1 εκατ. καταναλωτές ενώ η ΕΕΤΤ τους υπολογίζει σε 100 χιλιάδες. Η διαφορά είναι χαώδης. Σημειώνεται ότι το κόστος της καθολικής υπηρεσίας καλύπτεται από όλους τους παρόχους, συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ, ανάλογα με το κατεχόμενο μερίδιο αγοράς. Ο ΟΤΕ επομένως καταβάλλει περίπου τα 2/3 του κόστους, δηλαδή όσο είναι το μερίδιο αγοράς του στη σταθερή τηλεφωνία. Το υπόλοιπο ένα τρίτο καλύπτουν οι ανταγωνιστές του.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεφωνίας έχουν συνταχθεί με την άποψη της ΕΕΤΤ ότι το κόστος ΠΚΥ ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ και επομένως, η συμμετοχή τους ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕΤΤ έχει προβλέψει ότι δεν πρόκειται να βρεθεί κανείς να αναλάβει το κόστος Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας. Γι’ αυτό σύμφωνα με τον διαγωνισμό που προκήρυξε, εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος, η υποχρέωση κληρονομείται στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, δηλαδή στον ΟΤΕ. Aν ο τελευταίος αναγκασθεί να αναλάβει την υποχρέωση αυτή, χωρίς το «δίκαιο αντάλλαγμα» κατά τον ίδιο, είναι προφανές ότι η ποιότητα στην παρεχόμενη υπηρεσία θα υποχωρήσει.

Υπηρεσίες

Η καθολική υπηρεσία στις επικοινωνίες, σύμφωνα με την Οδηγία 2002/22/Ε.Ε., συνίσταται στην παροχή καθορισμένης στοιχειώδους δέσμης υπηρεσιών καθορισμένης ποιότητας σε όλους τους τελικούς χρήστες, σε προσιτή τιμή. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την παροχή:

• Σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο (συνδέσεις PSTN).

• Τηλεφωνικού καταλόγου και καταλόγου συνδρομητών.

• Τη λειτουργία κοινόχρηστων τηλεφώνων και ειδικών ρυθμίσεων για άτομα με ειδικές ή κοινωνικές ανάγκες, με χαμηλότερες χρεώσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr