«Χατζηκώστα»: Εχει έναν σύγχρονο και ακριβό στεφανιογράφο,αλλά …Λείπουν οι γιατροί

Ημερομηνία δημοσίευσης: Oct 13, 2014 7:57:5 PM

Τον περασμένο Μάιο, το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Εγκατέστησε ένα σύγχρονο ψηφιακό συγκρότημα στεφανιογραφίας-αγγειογραφίας, συνολικού κόστους 430.000 ευρώ, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς με οξέα και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα. Με αυτό το μηχάνημα, το καρδιολογικό τμήμα του «Χατζηκώστα» απέκτησε εκ των πραγμάτων μια δυναμική

Μια δυναμική όμως που άρχισε πριν από λίγες μέρες να χάνεται, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Από τις 2 Οκτωβρίου, το αιμοδυναμικό καρδιολογικό τμήμα δεν έχει πλήρη λειτουργία. Τις ημέρες εφημερίας του, λειτουργεί μόνο η πρωινή βάρδια. Όσα καρδιολογικά περιστατικά έρχονται στο νοσοκομείο μετά το μεσημέρι και τα οποία χρειάζονται επεμβατική αντιμετώπιση, παραπέμπονται στην καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία επιβαρύνεται. Η διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», από το καλοκαίρι ήδη, έχει ζητήσει την πρόσληψη δύο επικουρικών γιατρών για το καρδιολογικό τμήμα. Από άποψη προσωπικού, τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά μέχρι τέλη Ιουνίου, όταν και οι γιατροί λιγόστεψαν (π.χ. ένας επικουρικός γιατρός αναγκάστηκε να φύγει για το εξωτερικό με την ανανέωση της σύμβασής του να έρχεται πολύ αργά).

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Είναι προφανές ότι η εξυπηρέτηση των καρδιολογικών περιστατικών κατά το ήμισυ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο επιβαρύνεται περαιτέρω, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή του «Χατζηκώστα» Λάμπρο Γεωργόπουλο στον «Η.Α.», από 1η Νοεμβρίου το αιμοδυναμικό τμήμα θα ενισχυθεί για δύο μήνες από έναν καρδιολόγο που θα έρθει από το νοσοκομείο Φιλιατών. Η διοίκηση ελπίζει πάντως ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην προκήρυξη των δύο θέσεων επικουρικών γιατρών που χρειάζεται. Την ίδια ώρα, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων για τη μερική κάλυψη των εφημεριών του αιμοδυναμικού καρδιολογικού τμήματος του «Χατζηκώστα» έχει ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και την 6η Υγειονομική Υπηρεσία να καλυφθεί το κόστος του υγειονομικού υλικού, με μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από τον έναν νοσοκομειακό προϋπολογισμό στον άλλον.

Όπως και να’ χει, είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν υπάρχει ένα τόσο σύγχρονο μηχάνημα σε ένα νοσοκομείο, που παρέχει αξιόπιστες και ποιοτικές επεμβατικές εξετάσεις, μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη ακτινοβολία, να μη λειτουργεί όπως πρέπει λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα, που αποτελεί την «καρδιά» κάθε σύγχρονης καρδιολογικής κλινικής, αποκτήθηκε μετά από πολύ αγώνα του «Χατζηκώστα» μέσω του κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Γούναρη. Χρειάστηκαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η προμήθεια του στεφανιογράφου. Στο νοσοκομείο, ναι μεν υπήρχε στεφανιογράφος αλλά εμφάνιζε συχνά τεχνικά προβλήματα, καθώς λειτουργούσε ανελλιπώς από το 1992.

Πηγή: Ηπειρώτικος Αγών