Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Το Κεράσοβο στη Λάκκα Πωγωνίου

Το Κεράσοβο, αγαπημένο χωριό παππούδων και γονέων, σκαρφαλωμένο στην οροασειρά του Κασιδιάρη, δαρμένο από χιόνια και βροχές, στέκει εκεί ψηλά μοναχικό, και μας περιμένει πάντα απλόχωρο και φιλόξενο να μας δεχτεί και να μας καλοσωρίσει. Να ανοίξει τα λιγοστά του σπίτια και να μας φιλοξενήσει, να μας φιλέψει πίτες και καλούδια, να μας τραγουδήσει με κλαρίνα και λαούτα, να μας πεί παραμύθια και ιστορίες παλιές, μα και νεότερες, για ανθρώπους που γεννήθηκαν, έζησαν και έκλεισαν τα μάτια τους στα χώματά του. Τώρα στο Κεράσοβο δε ζουν πολλοί, ζουν όμως περισσότεροι με την εικόνα του, με τις χαρές και τις ομορφιές που απλόχερα σκορπάει, έστω και αν μπορούν να τις χαρούν λίγες μόνο φορές το χρόνο. Η πέτρα και τα φτωχικά χώματα ανάγκασαν πολλούς Κερασοβίτες να ξενιτευτούν και να ζήσουν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες, όμως η ίδια πέτρα τους έμαθε να αγωνίζονται για τη ζωή και τα ιδανικά τους.

Το Κεράσοβο απέχει 51 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 16 χιλιόμετρα από τον κόμβο του Καλπακίου και μόλις 3 χιλιόμετρα από τη νέα εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακκαβιάς (θέση «Χάνι Δελβινάκι»), με την οποία συνδέεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο (16η Επαρχιακή Οδός προς Θεσπρωτία). Είναι τοποθετημένο στην πύλη της περιοχής «Λάκα Πωγωνίου» ή («Λάκα Μουχτάρη»), η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Κασιδιάρης, με υψόμετρο 1.329 μέτρα (θέση Σιούτιστα), και Μουργκάνα .Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια πλαγιά, στους πρόποδες του υψώματος Αηλιάς Τάτση. Το υψόμετρο του χωριού είναι 740 μέτρα στην κεντρική του πλατεία, τη «Ρούγα», η οποία τα τελευταία χρόνια αναπλάστηκε με δαπάνη των αδελφών Π. Τζαβέλλα .

Από την πλατεία αυτή αγναντεύεις έναν πραγματικά μεγάλο ορίζοντα, με περίγυρο τη Μουργκάνα (μέγιστο ύψος 1.806 μέτρα), τα Ακροκεραύνια, τη Νεμέρτσικα, το Μακρύκαμπο και τη Ρονίτσα. Απέναντι προβάλλει η κορυφογραμμή των ελληνοαλαβανικών συνόρων και πίσω τους τα βορειοηπειρώτικα χωριά της Δερόπολης και ο κάμπος της, με τον ποταμό Δρίνο και τους παραποτάμους του. Στο βάθος της κοιλάδας, σε μια πλαγιά, είναι χτισμένο το Αργυρόκαστρο και απέναντί του το Λιμπόχοβο. Πίσω από τα Ακροκεραύνια βρίσκονται το Δέλβινο και οι Άγιοι Σαράντα. Δώθε από τα σύνορα αγναντεύεις τα χωριά του Κάτω Πωγωνίου. Κάτω από τη Νεμέρτσικα είναι τα χωριά του Άνω Πωγωνίου και πίσω από το Μακρύκαμπο τα λίγα χωριά του Πωγωνίου που βρίκονται από την άλλη μεριά των συνόρων.

Από τον όμορφο γειτονικό λόφο του Ραϊδιού, με τα απόκρημνα βράχια, αγνανατεύεις τα χωριά της Λάκκας Πωγωνίου, το Περιστέρι, τη Στρατίνιστα, τη Χαραυγή, τα Κτίσματα, την Καστανή, ως την Αγία Μαρίνα και τη Λάβδανη. Πάνω από το χωριό, στην κορυφή του βουνού του Κερασόβου, η οποία είναι προέκταση του Κασιδιάρη, σε υψόμετρο 1.120 μέτρα, βρίσκεται το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από εκεί η θέα είναι πανοραμική, αφού απλώνονται μπροστά σου η Λίμνη της Ζαραβίνας (Νεζερός), ο κάμπος του Παρακαλάμου, το Καλπάκι και πιο πέρα το Πάπιγκο, το Μιτσικέλι, ο Σμόλικας και ο Γράμμος. Προς τα δυτικά διακρίνονται επίσης τα όρη των Κουρεντών και του Σουλίου.

    • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Επιστροφή στο δικτυακό τόπο

www.kerasovo-pogoni.gr