Tutkinnoista osaamisiin ja yksin suorituksista yhteisöoppimiseen

"Ilmastonmuutos on monitieteinen ongelma, jonka syyt, seuraukset ja ratkaisumallit muodostavat kokonaisuuden, jonka yhtä tärkeitä osia ovat luonnontieteelliset, yhteiskuntatieteelliset, humanistiset, moraaliset, tekniset ja taiteelliset näkökulmat." (OPEN ILMASTO-OPAS https://openilmasto-opas.fi/filosofia/ )

Ilmastot@komo on suunniteltu koulujen ilmastonmuutoksen käsittelyyn. Se ei silti tarjoile juurikaan tietoa ilmiöstä vaan jättää sen tehtävän niille jotka osaavat. Open ilmasto-opas on hyvä esimerkki koulukäyttöön tarkoitetusta sisältöpalvelusta, jossa on otettu huomioon sekä kouluaineet että luokkatasot. Ilmastot@komossa rakennetaan ja käytetään sen sijaan työkaluja, joista ilmastonmuutoksen käsittelyssä on hyötyä. Sen käyttämät työkalut ja tavoitteet eivät kuitenkaan rajaudu vain yhteen teemaan tai ilmiöön vaan sopivat käytettäväksi kaikissa tilanteissa, jossa kohdataan monimutkainen ja -tieteinen sekä ratkaisematon ongelma tai ilmiö. Delfoi-konseptit sopivat yhteen sen käsityksen kanssa, jonka mukaan oppimista pitää laajentaa ja syventää tutkinnoista osaamisiin ja yksilöoppimisesta yhteisöoppimisiin. Sama koskee Scrum-prosessityöskentelymallia, joka esitellään mahdollisena tapana uudelleenorganisoida koulutyötä ja koulurooleja.

Näkemys saa vahvistusta kolmesta tuoreesta osaamisen tulevaisuuteen keskittyvästä Delfoi-tutkimuksesta. Oppimisen tulevaisuus 2030-barometrin tuloksia esitellään omassa liiteartikkelissaan sivuston lopulla. Toinen niistä on Osaamisen ennakointifoorumin koko työelämän tulevaisuutta käsittelevä Delfoi-tutkimusten sarja, jonka tuloksiin tutustutaan neljän skenaariokuvauksen (ks. Suomi-Delfoi-jakso) yhteydessä. Kiinnostava on myös eurooppalainen The Future Skills Report International Delphi Study 2019*, jossa osaamisen on ryhmitelty kolmeen kategoriaan sen, mukaan liittyvätkö ne henkilön sisäisiin kehitysmahdollisuuksiin (development-related), kohteelliseen (object-related) tai yhteisölliseen toimintaan (organization-related).

INDIVIDUAL DEVELOPMENT-RELATED SKILLS

Taulukossa esitellään tulevaisuuden taidot kansainvälisen Delfoi-paneelin arvottomana (suluissa kerrotaan kunkin osaamisten keskiarvo kun maksimi on 5). Ilmastot@komon työkalut on suunniteltu erityisesti geneerisimpien kompetenssien (vihreä tausta) kehittämiseen ja kehittymiseen.

Delfoi-työkalujen käytössä korostuvat yhteisölliset avainkompetenssit yhteistyö-, viestintä- ja tulevaisuustaidot. Oma ääni-jaksossa korostuvat autonomiataidot yhdistettynä kykyyn keskustella rationaalisesti ja reflektoida tarkasteltavan ilmiön käsittelyä. Digitaalisuus tulee mukaan oppimiseen verkkotyökalujen osaamisen kautta. Tarkasteltava ilmiö (ilmastonmuutos) tuo mukanaan kompleksisen tutkittavan kohteen, jonka tarkasteluun ilmastotutkijat ja -kasvattajat tuovat oman työkalunsa, jota käytetään Ilmastot@komossa systemaattisesti oppimisen arvioinnissa.

Ilmastokasvatuksen tutkijat ( Sakari Tolppanen, Essi Aarnio-Linnanvuori, Hannele Cantell ja Anna Lehtonen) ovat kehittäneet polkupyörämallin**,”sillä ilmastokasvatus, kuten polkupyöräkin, on yksi kokonaisuus, joka vaatii kaikkia osiaan toimiakseen. Pyörä ei ole staattinen, vaan jatkuvassa liikkeessä ja tarvitsee toimiakseen käyttäjän. Vaikka mallissa korostetaan ilmastokasvatuksen kokonaisvaltaisuutta, on hyödyllistä tarkastella polkupyörän osia myös erillään toisistaan. Näin on helpompi ymmärtää se, miksi jokainen niistä on kokonaisuuden kannalta tärkeä.

Oma ääni”-jaksossa tutustutaan polkupyörän osiin ja opetellaan ajamaan pyörää turvallisissa olosuhteissa. “Koulu-Delfoissa” haetaan hyvä istuma-asento (motivaatio, osallisuus), asetetaan ajamiselle päämäärä (tulevaisuus) ja ajetaan (toiminta) perille tarpeen tullen jarrutellen ja kiertäen kuopat (toiminnan esteet). Opetellaan myös ajamaan pimeällä ajovalojen (toivo ja tunteet) avulla. “Kunta-Delfoissa” otetaan käyttöön vahvarakenteinen (arvot, identiteetti ja maailmankuva) matkapyörä ja isommat renkaat (ajattelun taidot, tieto), ajettava matka pitenee (toiminta) mutta samalla harjaantuvat myös ajotaidot ja ajoergonomia (motivaatio, osallisuus). “Suomi-Delfoissa” ajetaan läpi Suomen, ajotaitoja hiotaan ja uutena taitona opitaan huoltamaan ja säätämään pyörää. Systeeminen ymmärrys “ilmastopyörä” toiminnasta ja sen eri osien välisistä suhteista johtavat tarkistamaan aiemmat oletukset (transformatiivinen oppiminen) siitä, mikä on ihmisenkestävä polku toivottavaan tulevaisuuteen. “Barometri-Delfoi” kuvaa tilannetta, jossa taitavasta polkupyöräilystä on tullut yhteinen tapa ja osa arjen toimintakulttuuria.

Ilmastotutkijat ovat perehtyneet myös yleissivistävän koulun tilanteeseen ja tekevät ehdotuksia opetuksen järjestämiseksi. “Kokonaisvaltaista ilmastokasvatusta voi toteuttaa koulussa vaikkapa nykyisten opetussuunnitelmien puitteissa, mutta sen onnistumiselle koulun johdon tuki on keskeisen tärkeää. Ilmastokasvatus edellyttää eri oppiaineiden opettajien välistä yhteistyötä. Se tarjoaa mahdollisuuden kollektiiviselle, jaetulle asiantuntijuudelle ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle. Yhteistyöhön sisältyvät ristiriidat ovat hyvä mahdollisuus oppimiseen. Lisäksi ilmastokasvatuksen kysymykset kannustavat avoimeen opetus- ja oppimisprosessiin, jonka aikana esiin voi nousta kysymyksiä ja haasteita, joihin ei voi ennakolta valmistautua. Tämä tarkoittaa siirtymistä monimuotoisiin oppimistilanteisiin ja irtautumista valmiiksi suunnitelluista oppimispoluista ja opiskelun kontrolloimisesta.” (Tolppanen et alii 2018)

Ilmastot@komon työkalukuvaukset on tarkoitettu malliksi ja inspiraation lähteeksi opettajalle tai opetustiimille suunnitella ja toteuttaa omaa opetussuunnitelmaansa. Työkalut esitellään valmiina ikään kuin valmiina kokonaisuuksina, mutta Ilmastot@komon tekijöiden oletus on että niitä käytetään valikoiden ja soveltaen omiin suunnitelmiin. Vuoden 2019 kevät- ja syyslukukaudella Ekososiaalinen sivistys työkaluna-projektilla on tarjota henkilöresurssi Delfoi-osuuksien toteutuksiin. Se koskee etenkin niitä Delfoi-sovelluksia, jotka edellyttävät avoimen lähdekoodin eDelphi-ohjelmiston (http://www.edelphi.org) käyttöä. Tapahtumissa on mahdollista hyödyntää eDelphin mobiiliversiota http://live.edelphi.org, josta ovat saatavilla sovellukset sekä Android- että Apple-mobiililaitteille.

* Ehlers, Ulf. -D., Kellermann, Sarah A. (2019) Future Skills - The Future of Learning and Higher education. Results of the International Future Skills Delphi Survey. Karlsruhe.** Ks. http://ymparistokasvatus.fi/polkupyoramalli-ilmastokasvatuksen-tueksi/ .*** Tolppanen, S., Aarnio-Linnanvuori, E., Cantell, H. & Lehtonen, A. 2017. ”Pirullisen ongelman äärellä – kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen malli.” Kasvatus 48 (5).