III Kunta-Delfoi

Kunta-Delfoissa laajennetaan tutkivan oppimisen piiriä koulun ylläpitäjän eli kotikunnan alueelle. MayorsIndicators ylläpitää jatkuvasti päivittyvää kestävän kuntakehityksen indikaattorisivustoa (https://mayorsindicators.com/fi/), joka perustuu YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030- tavoitteisiin. Mukana on Suomen lisäksi kuntia Ruotsista ja Iso-Britanniasta. Erikseen seurataan ilmastonmuutoksen kuntakohtaisia muuttujia CO2-sivustolla http://co2-raportti.fi/ . Valitettavasti aivan kaikki Suomen kunnat eivät ole siinä vielä mukana. Oman kunnan tilanteen voi tarkistaa osoitteessa https://mayorsindicators.com/fi/ .

Ei hyviin tekoihin ja viisaisiin päätöksiin välttämättä Delfoita tarvita muttei siitä haittaakaan ole, että eri toimijat saadaan yhteiseltä tietopohjalta tarkastelemaan tilannetta. Kuntamalliksi käy kymmenen tuhannen asukkaan Ii Pohjois-Pohjanmaalla, jossa “Kunnan hiilidioksidipäästöt on saatu puolitettua vuodesta 2012 vuoteen 2016.” (HS 27.4.2019)* Ilmastotyössä kunnan lapsilla ja nuorilla on tärkeä osuus. Kaikki koulut ja päiväkodit toteuttavat ns. 50/50-menetelmää, joka sopii sovellettavaksi edellisessä luvussa kuvattuihin Koulu-Delfoi-projekteihinkin. Oppilaat esimerkiksi mittaavat maa sähkön, veden ja lämmön käyttöään ja keksivät keinoja alentaa kulutusta. Syntyneistä säästöistä he saavat käyttöönsä puolet. ”He oppivat koulussa, että energian tuhlaaminen on järjetöntä. He sammuttelevat kotona valoja ja sanovat äidille, että pistä vesihana kiinni. Se, mitä tapahtuu, kun tämä sukupolvi johtaa yhteiskuntaa, herättää ilmastonmuutoksen aikana suurta toivoa.

Kunta-Delfoissa oppilasmanagerit ohjaavat Koulu-Delfoin tapaan asiantuntijapanelisteja tulevaisuuksien käsittelyyn, jossa tavoitellaan kiistakysymysten dialogisoimista, ja dialogien päättämistä ratkaisuiksi ja hyviksi päätöksiksi. Toimintaympäristö on kuitenkin astetta vaativampi, kun tarkastelussa ovat koko kunnan ilmastopäästöt. Se näkyy myös paneelin kokoonpanossa, johon kutsutaan pääasiassa on asiantuntijoita koulun ulkopuolelta. Yhteisymmärrykseen pyrkivä Delfoi-prosessi saattaa edellyttää kahden tai jopa kolmen Delfoi-kierroksen toteuttamista, jotta riittävä konsensus saavutetaan.

Kunta-Delfoin toteutuksessa oppilailla on valittavana useita roolivaihtoehtoja ja yhdistelmiä. Niistä palkitaan osaamismerkeillä, jotka vastaavat yllä kuvattuja “työilmoituksia”.

Kunta-Delfoin toteutukseen tarvitaan monia osaamisia ja orientaatioita, mikä mahdollistaa merkityksellisen ja mieluisan roolituksen projektin toteutuksessa. Työpareja tai pientiimejä voi perustaa erilaisten tehtävien vastuulliseen hoitamiseen. Organisoitumisessa sovelletaan Koulu-Delfoin mukaisesti Delfoi-Scrumia. Koko prosessin kokoonnutaan säännöllisesti jakamaan tietoa ja tarkistamaan työsuuntia ja aikatauluja. Mahdollisuuksien mukaan tilaaja-rooliin neuvotellaan mukaan myös kunnan vastuuhenkilöitä. Jakson sisältöjä ja tavoitteita voi suunnitella monen aineen oppiaineen yhteistyönä. Jakson kannalta keskeisimpiä oppiaineita ovat mm. yhteiskuntaoppi, matematiikka, biologia, fysiikka, kemia kotitalous, ja tietotekniikka. Äidinkieli on käytännössä mukana kaikissa jaksoissa, kun raportoinnilla ja esityksillä on niissä tärkeä osa. Merkittäviä taustoittavia ja syventäviä aineita ovat mm. historia ja liikunta.

* Vihavainen, Suvi (2019) Piskuinen Ii nousi ilmastotoivon airueksi - BBC hehkuttaa kunnan olevan Euroopan ilmastotaistelun johtaja. HS 26.4.2019: “Energiansäästötoimilla kunnan kassaan kilahtaa joka vuosi noin 550 000 euroa. Siirtyminen öljyn käytöstä maalämpöön, tuulivoimaan sekä aurinko- ja bioenergiaan on tuonut alueelle liiketoimintaa ja työpaikkoja.” Ks. BBC:n Twitter-video https://twitter.com/i/status/1121392523929370625 .