Kalevankangas, Mikkeli

Mikkeliläisen Kalevankankaan yhtenäiskoulun ensimmäinen Delfoi-kokeilu tehtiin joulukuussa 2012. Se oli osa Opetushallituksen Oppimisen tulevaisuus 2030-barometritutkimusta, jolla pohjustettiin vuoden 2016 opetussuunnitelmauudistusta. Barometrin ansiota on, että koko aamupäivän kestänyt tilaisuus dokumentoitiin huolellisesti. Videot ovat edelleen nähtävissä Youtuben soittolistalla http://bit.ly/2RIc5u5. Palautetaan tulevaisuuspäivän tapahtumat mieleen näiden videoiden avulla.

Ville Venäläinen alustaa ja juontaa Delfoi-tapahtuman Otavan Opistolla 14.12.2012 (ks. video https://youtu.be/nrvci69RvFo, 3 minuuttia, ks. myös Anita Rubinin tulevaisuudentutkimuksellinen videoalustus siitä, mikä tai kuka on tulevaisuus https://youtu.be/1OlJBsquSdA, 11 minuuttia)

Tilaisuuden päätähdet olivat Kalevankankaan oppilasneuvoston edustajat, jotka muodostivat neljään ryhmään ja pöytäkuntaan järjestetyn “kansalaisraadin”, joka arvioi kymmenen tulevaisuusväitteen kautta oppimisen ja koulun tulevaisuutta vuonna 2030. Tulevaisuustapahtuma järjestettiin järjestäjän eli Otavan Opiston jouluisasti koristellussa juhlasalissa kuten kuvista ja videoista näkyy. Tapahtuman avasi Otavan Opiston tietojärjestelmäpäällikkö Ville Venäläinen ja alusti tulevaisuudentutkimuksen dosentti Anita Rubin.

Kymmenen tulevaisuusteesiä käsiteltiin kolmessa jaksossa siten, että kutakin kierrosta pohjustettiin opettajien ja muiden asiantuntijoiden esittämillä väitteillä. Esittämisten jälkeen oppilaat arvioivat kysymykset tablettien ja eDelphi-ohjelmiston avulla. Kun sähköiset vastaukset oli annettu kysymysten teemoista käytiin keskustelu neljässä pöytäkunnassa. Ensimmäisen kierroksen kysymykset käsittelivät sitä, miten opitaan vuonna 2030.

Toisella kierroksella arvioitiin sitä, miten oppiminen organisoidaan vuonna 2030. Prosessi oli sama kuin ensimmäisellä kierroksella: ensin kuunneltiin väitteet, sitten äänestettiin tabletilla ja kolmanneksi keskusteltiin pöytäkunnittain väitteiden teemoista.

Kolmas kierros oli tapahtumakulultaan identtinen aikaisempien kierrosten kanssa. Tällä kertaa teemana olivat vuoden 2030 oppimisympäristöt. Kaikkien kierrosten tulevaisuusväitteet eli kysymykset olivat samoja kuin aikuisten asiantuntijoiden Oppimisen tulevaisuus 2030- barometrissa, jota kuvataan liitteessä liite 5.

Kalevankankaan koulun rehtori Vesa Raasumaa veti yhteen päivän tapahtumat ja kokemukset. Kokemuksia kerättiin myös opiskelijoilta, joiden puheenvuoroista on koostettu toinen reflektiovideo.

Otavan Opiston mediatuottajat purkivat tulevaisuusväitteet myös erillisiksi 1-2 minuutin videoteeseiksi, joista on koostettu myös oma kyselynsä eDelphi-ympäristön Ilmastotakomo-paneeliin https://www.edelphi.org/ilmastotakomo .

  1. teesi https://youtu.be/-veQGz0o3L0, Aki Luostarinen
  2. teesi https://youtu.be/IlqVxZLYyEs, Tommi Issakainen
  3. teesi https://youtu.be/Pxv-bWIXFQQ, Minna Vähämäki
  4. teesi https://youtu.be/QmKajMDN3eE, Jukka Tikkanen
  5. teesi https://youtu.be/1zzTPlazvvw, Elina Kerppola
  6. teesi https://youtu.be/VlKeIw94lj4, Jouni Karnasaari
  7. teesi https://youtu.be/3zlS8uc7KnU, Taru Kekkonen
  8. teesi https://youtu.be/w9widV11xvg, Mauri Laakso
  9. teesi https://youtu.be/inQOwcZ9qGc, Ville Venäläinen
  10. teesi https://youtu.be/iBrv7cl0xh0, Miia Sivén

Kalevankankaan tapauksessa tapahtumaan oli etukäteen valmistauduttu. Oppilaille oli käyty esittelemässä käytettävää ohjelmistoa ja kerrottu, miten tulevaisuutta lähestytään tavalla, jossa vääriä vastauksia ei ole vaan monet tulevaisuuden ovat paitsi mahdollisia myös tärkeitä tutkia, jotta osattaisiin tehdä viisaita päätöksiä sen suhteen, mitä kohti ja mitä polkua pitkin kannattaa lähteä kulkemaan.

Kaikki videot löytyvät sivulta https://www.youtube.com/playlist?list=PLT1QZrsqcb03h-chVNuK76XpOQI_KwiaY !