kiertotalous

"Minä asun perheeni kanssa älytalossa. Älytalossa on huone, jossa on sähköteknologiaa. Laite rentouttaa ihmisiä, sillä se aallottaa ihmisen selkää. Robottikokki tekee ruuan, ja se tuodaan robotilla minulle. TV aukeaa katsella. Kun istun sohvalle, niin sohva kertoo minulle TV ohjelmat. Älytalossa on oikea kissa, jonka ruokakuppi täyttyy automaatista, kun painan puhelimesta kissanappia." (Saana Siivonen 6D, Kevätpörriäinen 2019)

4. KIERTOTALOUS

Opiskelijakunta perustaa vuoden 2020 aikana uusia kiertotalouspalveluita koululle ja verkkoon.

Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan sitä, että käytetään säästeliäästi luonnonvaroja, hallitaan tehokkaasti tuotannon sivuvirtoja, vähennetään jätteiden määrää sekä kierrätetään materiaaleja. Suomessa syntyneestä jätteestä kierrätetään noin kolmasosa. Uutta kiertotaloutta on se, jossa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

- Sitra https://www.sitra.fi/aiheet/kiertotalous/

Tutkitaan miten koulun ja kotien tavaramaailmaa, oppimisvälineitä ja -tarvikkeita sekä kalustoa voidaan käyttää kestävästi. Kiertotalous on tässä määritelty Sitran mallin mukaisesti laajasti, jolloin sillä on kierrättämisen ohella yhteyksiä jakamis- ja alustatalouden megatrendeihin.

Evästyksiä opettajalle:

  • Esimerkkikysymys on viitteellinen eikä sellaisenaan ole kelpoinen päätöstä valmisteleva Delfoi-kysymys. Tarkka kysymys voisi koskea esimerkiksi oppikirjoja tai tablettien latausta aurinkoenergialla.
  • Materiaalikysymysten taustalla vaikuttavia kierto- ja jakamistalouden ilmiöt soveltuvat Delfoi-käsiteltäväksi kaikilla tasoilla koulusta koko Suomeen.
  • Päätöksentekoprosessi voi seurata samaa Delfoi-kierrosten polkua kuin muissakin Koulu-Delfoin kysymyksissä.