II Koulu-Delfoi

Yhteiskunnallisen aktiivisuuden herättämisessä pikavoittoja ei kuitenkaan jaeta. Jos haluamme, että nuorista kasvaa aktiivisia ja yhteiskuntaa rakentavia kansalaisia, vaikuttaminen on mahdollistettava jo varhain.” (Kopra, Hiltunen, Uusitalo 2019)

Koulu-Delfoissa otetaan digitaalinen eDelphi- alusta käyttöön. Siinä osallistuminen muuttuu anonyymiksi ja äänestäminen onnistuu silloinkin, kun käytettävissä ei ole yhteistä aikaa ja tilaa. Tärkeä syy sähköiseen viestintään on myös se, että tekemiset dokumentoituvat ja tiedot ovat käytettävissä analyyseihin ja tiedon jatkojalostuksiin kuten skenaarioiden ja yhteisten päätösten tekemiseen. Tärkein syy siirtymiseen verkkoon on se, että toiminta muuttuu astetta vakavammaksi. Kaikissa tulevissa jaksoissa pyritään paitsi oppimaan myös aikaansaamaan ilmastonmuutoksen kannalta myönteisiä asioita.

Ilmiön kimppuun käydään kolmelta suunnalta: manageri valitsee ilmiön, josta laatii tulevaisuuskyselyn, johon panelistit monivaiheisesti ja managerien ohjeistamina vastaavat

Delfoissa ilmiön kimppuun käydään kolmelta suunnalta. Managerit ovat tutkivia oppilaita, jotka fasilitoivat aktiivisesti uuden tiedon muodostusta. Manageritutkijat laativat tai valitsevat kysymykset, joiden kautta ilmiötä lähdetään tutkimaan. Kysymykset suuntautuvat tulevaisuuteen, jolloin kenelläkään ei voi olla niistä varmaa tietoa vaan monenlaiset perustelut ovat mahdollisia ja järkeviä omassa kontekstissaan. Näitä erilaisia tulevaisuuksia arvioimaan ja niistä keskustelemaan tutkijaoppilaat valitsevat (asiantuntija)paneelin, jossa on mukana erilaisia näkemyksiä edustavia osallistujia.

Koulupaneeliin haetaan tuttuja ryhmiä koulun sisältä ja lähipiiristä. Sellaisia voivat olla oman tai naapuriluokan oppilaat, opettajien edustajat sekä oppilaiden vanhemmat ja/tai isovanhemmat. Jokainen projekti on koulukeskeisyydestä huolimatta tässäkin Delfoi-variaatiossa autenttinen ja pyrkii aikaansaamaan prosessin, jossa alkuun erimielisistä näkemyksistä kehkeytyy riittävä yhteisymmärrys (konsensus) niin, että lopuksi päädytään yhteiseen päätökseen tai toimenpide-ehdotukseen.

Koulu-Delfoin voi järjestää tapahtumana tai monialaisena oppimisprosessina. Tapahtumaversiosta on käytettävissä dokumentoitu esimerkki (ks. https://youtu.be/QCXW4focXRI). Mikkeliläisen Kalevankankaan yhtenäiskoulun oppilasneuvosto (kaksi edustajaa kultakin luokkatasolta) käsitteli muutama vuosi sitten oppimisen tulevaisuuteen liittyviä tulevaisuusteesejä. Tässä tapauksessa opettajat esittivät tulevaisuusteesit, joita opiskelijat ensin anonyymisti käsittelivät ja sitten jatkoivat keskustelu suullisesti ryhmäkeskusteluin. Ilmastot@komon paneelissa otetaan luonnollisesti oppimisen tulevaisuuden sijasta kantaa ilmastonmuutoksen kysymyksiin.